Ramai di antara kita yang rasa malas nak ke kedai foto untuk mengambil gambar passport tambah-tambah lagi ketika wabak pandemik ini. Tapi sebenarnya ramai tak tahu yang kita sebenarnya boleh lakukannya di rumah tau. Syaratnya kena rajin saja!

Di twitter, Syaaza Balqis telah berkongsikan caranya membuat gambar passport dengan hanya menggunakan aplikasi di telefon. Nak tahu macam mana? Jom kita lihat!

Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai!

Dua aplikasi wajib yang perlu ada ialah Sketch & Eraser.

Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai!

IKLAN

Hati-hati ya sewaktu memadamkan latar belakang gambar tersebut.

Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai!

Jangan pilih warna latar lain pulak ye!

Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai!

IKLAN

Tadaaa! Dah siap dah gambar passport Selena Gomez!

Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai!

Eh belum lagi! Buka pula microsoft word dan susun gambar seperti ini.

Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai!

IKLAN

Ok bila dah habis susun, bolehlah cetak gambar anda tersebut. Pilihlah glossy paper agar kualitinya sama seperti di kedai.

Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai! Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai!

Senang je rupanya nak buat gambar passport ini. Banyak juga duit yang boleh dijimat. So, anda bolehlah cuba lakukannya di rumah. Nak ambil gambar banyak kali pun tiada masalah!

Jimat & Berbaloi, Gadis Ini Kongsi Cara Buat Foto Passport Di Rumah Je. Kualiti Macam Kedai!

kredit: twitter @syaazabalqis

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI