Keseluruhan idea anti-penuaan adalah merawat kulit anda sebelum proses penuaan bermula. Itulah sebabnya disarankan untuk memulakan rutin penjagaan kulit anti-penuaan yang sederhana pada usia 20-an.  

Produk anti-penuaan terbaik adalah pelindung matahari. Matahari adalah musuh utama kulit anda. Melakukan sebahagian besar tugas ini amat mengelakkan pembentukan pigmentasi dan kedutan seawal 20an walaupun anda hanya menggunakan SPF dan tidak ada yang lain.

pic: tarahap

Sama ada tanda-tanda penuaan muncul di rambut anda, di wajah anda, atau di seluruh badan anda, tidak kira masalahnya, ada anti-penuaan untuknya. Melabur banyak wang untuk mendapatkan keuntungan, menghidratkan, dan memberi faedah yang bersinar menimbulkan persoalan:

Bagaimana anda dapat memastikan keberkesanan dari pelaburan terbesar dalam menjaga kecantikan kulit anda? Mudah sahaja, anggap ini sebagai cheat sheet anda mengenai cara mendapatkan kesan maksimum dari kepala hingga kaki.

Produk anti-penuaan terbaik

Bagi mengelakkan kedutan muncul seawal usia 20an, masih belum terlambat untuk mengelakkan pembentukan kedutan. Jadikan rutin penjagaan kulit anti-penuaan dan ketahui jenis kulit anda. Ini akan membantu anda memahami dengan lebih baik bahan aktif mana yang paling sesuai. Ikuti juga petua ini untuk mengelakkan kedutan.

Pelembap Siang

Ini berfungsi sebagai pelindung sinar matahari anda, jadi jangan langkau. Sebarkan gumpalan berukuran marmar di setiap inci wajah anda, pastikan anda tidak menyapukan di area di mata anda. Ambil jumlah yang sama dan gosokkannya ke leher, pangkal kerongkong dan dada anda (lebih mudah untuk melakukan ini jika anda memohon sebelum anda berpakaian). Tunggu 2 minit agar pelembap menyerap sebelum anda memakai alat solek.

PRODUK CADANGAN: 

Drunk Elephant Protini Polypeptide Moisturizer  
Semua yang anda mahukan dalam pelembap anti-penuaan formula kaya yang secara serentak memperbaiki kerosakan akibat sinar matahari, menghidrat, dan gumpalan  tanpa bahan yang anda cuba elakkan.

Tatcha The Water Cream 
Tekstur “krim air” ringan, bebas minyak dan menyerap dengan serta-merta. Kekuatan penambah sinarnya berasal dari teh hijau, beras, algae dan sebilangan kecil emas 23 karat menambah cahaya bebas kilauan.

Loreal Paris Triple Power Anti-Aging Moisturizer 
Revitalift Triple Power Daily Face Moisturizer adalah MVP penjagaan kulit drugstore. Krim mewah diformulasikan dengan retinol powerhouses, Vitamin C, dan Hyaluronic Acid untuk memberikan hasil anti-penuaan yang serius hanya dalam seminggu.

Krim mata

pic: advanced dermatology & skin cancer associations

Letakkan sedikit krim mata di jari manis anda, kemudian pukulkan sekali di bawah mata, mulailah satu inci dari garis rambut dan bergerak ke arah hidung dan sekali lagi ke atas kelopak mata, dari sudut dalaman ke luar. Campurkan dengan gerakan lembut yang sama sehingga krim hilang sepenuhnya. (Menggosok terlalu keras atau menarik boleh merosakkan kulit halus di sekitar mata.)

IKLAN

PRODUK CADANGAN:  

Supergoop! Anti-Aging Eye Cream with Oat Peptide SPF 37

Perlindungan sinar matahari setiap hari sangat penting, terutamanya untuk kulit halus di sekitar mata anda. Oleh itu, bersukanlah setiap hari di luar dan gunakan krim mata ini setiap pagi. Bersama dengan dos harian SPF yang sangat penting, ia juga mengandungi peptida oat semula jadi yang mengurangkan garis halus. Ia ringan dan halus, menyerap dengan cepat sehingga anda dapat melapisi solekan dengan mudah.

Biossance Squalane + Peptide Eye Gel

Sebaliknya, jika anda tidak menyukai rasa krim mata yang berat, cubalah gel ringan ini. Ia mengandungi youth-boosting peptides yang berbeza, ditambah squalane, bahan utama untuk memberikan kelembapan tanpa berat. Terdapat juga kafein untuk mengurangkan lingkaran hitam.

First Aid Beauty 5 in 1 Eye Cream
Kulit tipis di kawasan mata sudah lebih mudah terkena kerengsaan dan lebih-lebih lagi jika kulit anda sensitif. Masukkan multi-tasker ini. Ia mendapat poin besar untuk bebas dari wangian, serta memasukkan bahan-bahan menenangkan tertentu seperti bisabolol dan niacinamide.

IKLAN

Rawatan Malam

pic: xarismania

Basuh muka anda, lap dengan tuala sehingga lembap dan kemudian gunakan rawatan penjagaan malam anda. Bahan anti-penuaan seperti enzim, antioksidan, dan retinoid menembusi lebih dalam pada kulit lembap, walaupun ia dapat merengsakan kulit sensitif jika kulit lembap. Sekiranya anda tergolong dalam kulit sensitif, keringkan wajah anda sepenuhnya, kemudian tunggu sekurang-kurangnya 2 minit sebelum melakukan rawatan. Rawatan cenderung lebih kuat dan dapat disebarkan daripada pelembap, jadi anda biasanya memerlukan jumlah yang lebih kecil seperti ukuran kacang, bukannya boneka berukuran marmer. Dan pastikan sapu seluruh wajah anda.

PRODUK CADANGAN:

Tata Harper Crème Riche Anti-Aging Peptide Night Cream

Ya, harganya mahal, tetapi Tata Harper mempunyai pemujaan untuk alasan yang sangat baik. Sebagai permulaan, jenama semula jadi ini diformulasikan di ladang Harper sendiri di Vermont. Kemampuan krim ini untuk memerah kulit dan memberikan wajah yang bercahaya.

Neutrogena Hydro Boost Hydrating Hyaluronic Acid Gel-Cream Face Moisturizer

Nampaknya benar-benar apa yang dikatakan bahawa kulit anda minum dalam penghidratan setelah digunakan dan tetap lembap. Dapat minimumkan garis-garis halus, sekiranya anda memohonnya selalu dan mengubah kulit kering dengan mendalam.

IKLAN

It Cosmetics Confidence in Your Beauty Sleep

Ini adalah rawatan tebal, hampir seperti gel untuk dipakai pada waktu malam. Ia berfungsi seperti topeng penghidratan dan pelembap yang diserap semalaman. Anda tidak perlu membilasnya. Ringan, tidak berminyak, dan kesan keanjalan kulit pada waktu pagi.

Pada usia berapa saya mesti mula menggunakan retinol?

Retinol adalah bahan anti-penuaan yang kuat yang berkesan untuk mengurangkan kedutan. Ini mungkin terlalu banyak komitmen untuk awal 20-an. Tetapi usia pertengahan 20-an anda sangat sesuai untuk membuat rutin penjagaan kulit yang mempunyai 1 produk retinol di dalamnya.

PRODUK CADANGAN RETINOL UNTUK PEMULA:

Neutrogena Rapid Wrinkle Repair Cream

memperbaiki tanda penuaan dengan Neutrogena Rapid Wrinkle Repair Eye Cream. Diformulasikan khas untuk kawasan mata, krim bertindak pantas ini membantu memudarkan bengkak yang degil, mencerahkan dan meratakan warna kulit di kawasan bawah mata, membantu melicinkan garis halus dan tekstur, dan mengurangkan penampilan lingkaran hitam. Ia berfungsi dengan cepat dengan hasil yang dapat dilihat hanya dalam satu minggu.

Avène Retrinal 0.05 Cream

Avène Retinal 0.05 Cream membetulkan dan mencegah tanda-tanda penuaan dengan campuran bahan penapisan dan peteksturan semula yang dipatenkan. Formula bebas paraben dan wangian ini menggunakan kepekatan Air Mata Air Panas Avène, retinaldehid dan peptida relastida yang tinggi untuk melicinkan garis-garis halus dan mengisi kedutan untuk penampilan yang lebih muda.

Differin Gel

Menghilangkan kesan breakout di mana krim ini bermula jauh di dalam liang pori dan mencegah jerawat baru terbentuk, yang akhirnya mengembalikan tekstur dan nada kulit. Diferin berfungsi berbeza daripada rawatan jerawat yang lain dengan menormalkan pergantian sel kulit dan dengan berkesan mensasarkan dua penyebab utama jerawat, pori-pori yang tersumbat dan radang.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI