Tren kecantikan dan perawatan kulit yang semakin berkembang nampaknya membawakan banyak pilihan untuk merawat kulit. Perlukan komitmen, modal, dan waktu untuk memakai rangkaian panjang produk perawatan kulit, seperti, 10 langkah Korean skin care. Namun, adakah agar kulit sihat dan cantik, Anda perlu memakai 10 produk perawatan kulit dua kali setiap harinya? Ini kata pakar.

Seorang doktor pakar kecantikan dan estetika terkemuka, mengatakan bahawa, tidak semua jenis kulit memerlukan pemakaian rangkaian 10 langkah Korean Skin Care.
Dari 10 produk merupakan: cleanser, facial wash, exfoliator, toner, essence, serum/booster/ampoule, masker, eye cream, krim wajah/pelembap, dan tabir suria, saranan pakar hanya memakai 6 produk ini sahaja secara rutin setiap hari untuk modal kulit sihat dan cantik, iaitu:

1. Cleanser

2. Facial Wash

Kedua produk penting, meski sering dipandanh remeh penggunaannya. Memakai mekap atau tidak, anda tetap harus melakukan pembersihan menyeluruh pada kulit wajah, untuk mencegah penumpukan kotoran dan sebum yang mungkin menyebabkan iritasi/peradangan dan masalah-masalah kulit.

Pakar kecantikan menyarankan menggunakan pembersih dengan bahan dasar air yang biasanya lebih lembut pada kulit dan tidak menimbulkan penyumbatan. Anda yang selalu menggunakan mekap harus lebih teliti membersihkan mekap terlebih dahulu, jangan sampai meninggalkan mekap yang menyumbat pori-pori, apalagi bila mekap anda waterproof dan mengandung minyak.


Anda boleh gunakan Makeup Remover Wipes untuk membantu membuang sisa solekan, bahkan yang waterproof sekalipun. Jadikan first cleanser anda, agar praktis ketika traveling, boleh juga menggunakannya untuk membuang seluruh mekap. Ulangi pemakaian hingga tidak ada lagi sisa mekap yang tertinggal pada wipes untuk memastikan kulit anda benar-benar bersih.

Anda suka versi konvensional? Micellar Cleansing Lotion juga boleh anda sapu rata pada wajah sambil urut lembut menggunakan jari atau kapas dan bilas hingga bersih. Uniknya, meskipun efektif membersihkan mekap dan kotoran hasil kandungan aktif molekul micelle dari teknologi micellar, Makeup Remover Wipes dan Cleansing Lotion juga diperkaya esktrak bunga peony dan vegetal glyserin yang menjaga kelembutan dan kelembapan kulit. Anda boleh temukan keduanya di Sociolla.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI: Bersihkan Solekan Dengan 15 Makeup Remover Wipes Terbaik, #8 Sesuai Untuk Ibu Hamil

3. Toner

Bila kulit Anda kering, hindari toner dengan kandungan alkohol, dan pilih yang fungsinya melembapkan. Sementara untuk pemilik kulit berminyak, toner pembersih membantu menyegarkan sekaligus membuang sisa-sisa kotoran yang mungkin tertinggal.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Doktor Kulit Ini Tak Galak Pakai Toner, Jadi Kenapa Bayar Lebih Produk Tak Perlu

IKLAN

4. Eye Cream

Ramai hijabi lupa dengan langkah penjagaan ini, padahal rutin menggunakan eye cream memang mungkin tidak terlihat kesannya sekarang, tetapi akan kelihatan apabila usia bertambah. Jadi para hijabi usia 20-an pun disarankan mulakan rutin menggunakan eye cream untuk area kulit yang lembap, cantik, dan awet muda.

BACA ARTIKEL INI JUGA: 10 Krim Mata Disarankan Untuk Menjaga Wajah Kekal Muda Tanpa Garis Halus

IKLAN

5. Krim wajah/pelembap

BACA ARTIKEL JUGA INI: Bila Tak Pakai Pelembap Wajah, Inilah Yang Akan Jadi

6. Tabir suria

Pelembap dan tabir suria juga adalah dua produk yang tidak boleh dilewatkan para hijabi mulai usia 20-an, kerana kelembapan semula jadi kulit manusia pada umumnya mengalami penurunan saat usia 20-an. Sementara tabir suria membantu melindungi kulit dari bahaya sinar UVA dan UVB. Kulit kering, normal, berminyak, kombinasi, hijabi wajib memakai kombinasi pelembap dan tabir suria yangh teksturnya disesuaikan keperluan dan jenis kulit.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Jangan Main Beli! Ini Caranya Untuk Pilih Sunscreen Yang Betul Agar Kulit Tak Rosak

Penggunaan exfoliator dan masker cukup dilakukan seminggu sekali saja. Sementara untuk essence dan serum, perlu dilihat pada keadaan dan keperluan kulit. Namun, kuncinya adalah rutin merawat kebersihan dan kelembapan kulit dengan 6 produk dasar perawatan kecantikan di atas.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI