Pelembap merupakan salah satu produk kecantikan terpenting untuk kulit. Ia ibarat makanan yang menyuburkan kulit wajah. Manfaat yang diberikan pelembap wajah jauh lebih luas daripada sekadar mencegah kulit kering. Ini kerana kandungan di dalam pelembap yang beredar di pasaran saat ini juga sudah semakin bervariasi dan boleh disesuaikan dengan pelbagai jenis kulit. Apa yang akan terjadi jika sering melewatkan pemakaian pelembap? Berikut ini dikongsikan kesan daripada tidak atau melewatkan pemakaian pelembap wajah.

Kulit terlihat kasar dan mudah mengelupas
Kulit yang tidak disapukan dengan pelembap akan mengalami masalah kekurangan nutrisi. Akibatnya permukaan kulit akan menjadi kasar, warnanya tidak serata dan pori-pori akan menjadi lebar. Saat cuaca kering, kulit yang kekurangan pelembap juga lebih mudah mengelupas.

Kulit terasa gatal
Kulit yang sangat kering biasanya terasa tegang dan gatal. Anda akan rasa tidak selesa dan akan membuatkan anda untuk menggaru sehingga akhirnya menjadikan kulit menjadi rosak. Risikonya kulit akan menjadi merah dan mengelupas.

IKLAN

Kulit kusam dan terlihat lebih gelap
Kulit gelap yang terawat bakal terlihat lebih bercahaya daripada kulit putih yang kusam. Inilah yang biasa terjadi jika anda jarang menggunakan pelembap. Kulit yang kekurangan nutrisi akan memiliki rona kusam dan terlihat lebih gelap.

Tidak terlindung daripada pengaruh buruk persekitaran
Jika anda melewatkan pemakaian pelembap, kulit tidak memiliki lapisan pelindung ekstra daripada pencemaran dan radikal bebas aptahlagi jika anda menggunakan produk kecantikan yang menggunakan banyak bahan aktif. Produk seperti ini juga boleh menjadikan kulit kering bertambah kering.

IKLAN

Menjadikan jerawat semakin parah
Mitos yang selama ini yang mengatakan pelembap tidak sesuai untuk kulit yang berjerawat kerana menjadikan minyak semakin banyak adalah tidak benar sama sekali. Kenyataannya kulit yang kering menjadikan jerawat semakin parah. Ini kerana kulit memproduksi semakin banyak sebum untuk mengembalikan kelembapannya. Untuk mereka yang mengalami masalah jerawat, gunakan pelembap bebas minyak tanpa aroma dan tanpa komedogenik untuk merawat jerawat pada wajah.

IKLAN

Kerutan terlihat semakin jelas
Kulit yang kering atau mengalami dehidrasi akan membuatkan semua garis halus pada kulit wajah akan jelas kelihatan. Jika anda melewatkan penggunaan pelembap, garis halus di bahagian wajah akan terlihat semakin jelas. Pelembap berfungsi menjaga kesihatan lapisan elastin dan kolagen. Jika kulit tidak mendapatkannya dalam jumlah yang memadai, wajah akan terlihat lebih berusia.

Itulah beberapa kesan buruk yang bakal terjadi jika anda tidak rajin menggunakan pelembap. Maka mulai hari ini, rajin-rajinlah untuk memakai pelembap wajah.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI