Apabila bercakap mengenai TikTok, semuanya mengenai gaya dramatik yang tegang untuk sepanjang tahun ini. Menyuburkan bulu mata, trik pipi yang memerah dan teknik ‘cat eye’ terbalik.

Menariknya, teknik celak baru telah memasuki ruang sembang, ya yang sering lalu di FYP anda. ‘Siren Eye’! Ia adalah penampilan mata yang terbaharu dan paling berani setakat ini, jadi hijabista meninjau beberapa petua tentang cara aplikasi gaya teknik ini sendiri.

Apa itu #SirenEyes?

Solekan Mata Lebih Drama, Trend ‘Mata Siren’ Teknik Baharu Aplikasi Celak Ala Super Model

Teknik mata siren adalah seperti mata kucing yang dramatik, tetapi dengan sentuhan berlainan. Penampilan ini menggunakan celak untuk memanjangkan sudut dalam dan luar untuk kemasan yang menggoda. Mata siren adalah gabungan antara mata musang dan mata kucing. Orang ramai menyukai trend ini kerana kesannya yang memanjang dan tampak seksi.

Nama “siren” diilhamkan oleh mitologi Yunani. Makhluk-makhluk mistik ini dikenali untuk memikat pelaut hingga mati menggunakan suara nyanyian dan penampilan yang menarik. Walaupun gaya ini tidak membenarkan anda mengikut jejak mereka, ia menggalakkan anda untuk mengeluarkan aura supermodel dalaman anda dan menumpukan perhatian kepada solekan mata.

Sangat popular di kalangan model ternama

Solekan Mata Lebih Drama, Trend ‘Mata Siren’ Teknik Baharu Aplikasi Celak Ala Super Model

IKLAN

Lihat sahaja supermodel tahun 90-an seperti Naomi Campbell menggegarkan pentas peragaan dalam penampilan berani ini dan pada awal tahun 00-an begitu juga selebriti seperti Rihanna. Kini, selebriti seperti Bella Hadid, Megan Fox, Alexa Demie dan Zendaya kembali mempamerkan ‘mata siren’ di atas permaidani merah. Ia boleh menjadikan mata kecil atau sangat bulat kelihatan memanjang secara dramatik.

Solekan Mata Lebih Drama, Trend ‘Mata Siren’ Teknik Baharu Aplikasi Celak Ala Super Model

Pada bulan Julai, TikTok mendapat tahu teknik itu dan melihat lebih tiga bilion tontonan pada hashtag sahaja. Pencipta seperti Hayley Buix, Sarah New dan Jillian Nicole Smith menunjukkan mata siren terbaik mereka dan meraih berjuta-juta tontonan, membuktikan zaman glam lembut telah berakhir.

Cara aplikasi ‘mata siren’

Solekan Mata Lebih Drama, Trend ‘Mata Siren’ Teknik Baharu Aplikasi Celak Ala Super Model

IKLAN

Mata siren adalah tentang menyerlahkan bentuk mata anda, jadi semua orang daripada mata berbentuk badam hingga teduh boleh mencuba trik ini. Trend ini adalah universal dan kelihatan sesuai dengan bentuk semua mata. Ia benar-benar mesti dicuba bagi mereka yang ingin menyemarakkan rutin solekan harian mereka.

@aliciabreuer0 tutorial on how to do siren eyes #sireneyes #eyeliner #eyes #makeup #makeuptutorial #eye #fyp ♬ Vegas (From the Original Motion Picture Soundtrack ELVIS) – Doja Cat

Kuncinya? Kekal tajam dan membimbing garisan anda untuk meregangkan melepasi sudut dalam dan luar anda untuk rupa yang menawan. Masih perlukan bimbingan? Jom langkah ini paling mudah dan pantas:

Sapukan mata anda dengan primer dan concealer: Sebelum menyapu tapak pembayang mata (atau bronzer) pada kelopak mata. Warna yang disyorkan kombo coklat lembut dan gangsa dalam untuk ‘mata siren’ yang sempurna.

Ambil celak anda (atau kombo pembayang mata gelap dan berus bersudut): Lukis garisan yang sangat nipis. Anda perlu mengembangkan sayap di mana bulu mata dan garis air anda bertemu di sudut luar mata. Petua yang bagus ialah menggunakan item rata (seperti kad kredit atau pita) untuk mendapatkan garis yang sangat tajam.

IKLAN

Pilihan untuk pemula: Tanda peletakan garisan luar untuk memastikan ia simetri sebelum melakukan garisan yang lebih kukuh. Biasanya menandai sayap dahulu dan kemudian menyambungkannya ke garisan bulu mata kedua.

@daniellemarcan you asked, i receive &lt3 #sireneyes #makeup #beauty #smokey ♬ original sound – DANIELLE

Gunakan celak yang sama untuk meregangkan sudut dalaman anda dan sambungkan garisan bulu mata ke garis air anda seperti segi tiga kecil. Tinggalkan jurang kecil di tengah garis air untuk benar-benar mencapai kemasan yang lebih seksi.

Lengkapkan rupa dengan membersihkan tepi. Gunakan q-tip untuk membetulkan kesilapan dan menjadikan penampilan kelihatan segar. Oh, dan jangan lupa untuk menambah sepasang bulu mata atau maskara untuk benar-benar impak drama di mata anda. Selamat mencuba!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/3kO7TQcN4a4

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI