Seiring dengan perkembangan fesyen terkini, pelbagai gaya dan stail tudung yang telah muncul. Wanita berhijab kini lebih kreatif dan bijak menggayakan seleksi tudung pilihan mereka mengikut cita rasa masing-masing.

Apatah lagi dengan adanya media sosial seperti instagram, membuatkan hijabi berlumba-lumba untuk tampil up to date dengan gaya baru yang dicipta sendiri atau inspirasi dari selebriti mahupun ‘influencer‘.

Stail Turban Dua ‘Influencer’ Ini, Popular & TRENDING Dikalangan Hijabi
Sumber gambar dari Pexels

Mesti anda pun dah bosan asyik menggayakan tudung bawal atau selendang kan? Ha… apa kata anda cuba tukar gaya kepada stail turban pula. Gaya turban ini sangat senang kerana anda hanya perlu tutup rambut, lilit-lilit, pin atau ikat dan siap! Ringkas, mudah digayakan dan mampu menonjolkan penampilan sempurna membuatkan ada segelintir wanita begitu menggemari pemakaian tudung ala serban (turban) ini.

Tambahan itu, kelebihan turban ni adalah anda tak perlukan banyak pin atau jarum peniti, malah lebih mudah berbanding gaya tudung yang lain. Jadi, harini Hijabista nak berkongsi kepada anda beberapa tutorial dan cara styling turban oleh pempengaruh media sosial atau ‘influencer’ iaitu Aida Razman dan Sofea Shra yang senang untuk anda ikut;

1.Selendang turban (layered)

@sfeashraai love this turban style kalau tudung tu jenis yg leper sangat… so i played with a lot of lipatans biar kepala tak nampak mcm botak sangat lol♬ Aesthetic – Tollan Kim

Turban jenis ini sesuai bagi anda yang bakal menghadiri dinner night. Hanya perlu sesuaikan dengan warna baju dan #OOTD anda. Yang penting jangan lupa untuk pakai inner neck! 

IKLAN

2. Turban menggunakan bawal (dan inner neck)

@aidarazmana tutorial: bawal turban + neck covered♬ original sound – ♡ aida razman ♡ – ♡ aida ♡

Stail turban ini tersangatlah mudah dan tidak mengambil masa yang lama untuk bersiap. Yang paling penting, jangan lupa pinkan bahagian yang perlu supaya tudung anda secure dan tidak bergerak sepanjang hari.

3. Turban bawal ikat belakang

@sfeashraa My current go-to turban style sbb senang gila🤭 tudung from @ameerazainiofficial ♬ Panah Asmara Speed Up – abil bil bil bil

Jenis tudung yang Sofea gunakan adalah jenis printed shawl. Dengan bermacam-macam jenis corak serta fabrik, tudung jenis ini sangat sesuai digayakan dengan busana plain atau jubah dan dress.

4. Turban bawal tutup leher

@aidarazman Replying to @rau ◠‿◕ ♬ original sound – ♡ aida razman ♡ – ♡ aida ♡

Tipnya, stail turban jenis ini sangat bersesuaian buat tudung bawal jenis satin or chiffon. Kalau anda menggunakan tudung cotton, mungkin tak berapa nak menjadi. Kalau anda tak suka pakai turban dan nampak leher, gaya jenis ini memang tepat buat anda! Tak perlu nak pakai inner neck.

IKLAN

Artikel berkaitan: Stail Gaya Tudung Bawal DS Wan Azizah & YB Nurul Izzah Trend Ikutan Hijabi

5.Turban bucket hat & selendang

@sfeashraa bucket hat hijab tutorial!! 🧢 the thing about @CalaQisya ♬ original sound – Sofea Shra

Stail turban ini juga amat mudah. Hanya perlu ikat reben di belakang kemudian sarungkan bucket hat anda. Kalau anda nak tahu, bucket hat terdahulu dikenali sebagai topi para nelayan. Kini, bucket hat bertransformasi menjadi salah satu fashion item pelengkap penampilan diri. Buat hijabi yang ingin mencuba stail ini, pilih bucket hat yang bersesuaian buat sanggul anda. Untuk tip #OOTD, anda boleh padankan bucket hat dengan bomber jaket dan seluar denim.

6.Turban menggunakan selendang

@aidarazmansorry the drilling just annoyed me sm i couldn’t stood still 😭♬ Go Go Go Who’s Next? – Hip Hop Harry

Stail ini pada asalnya direkomendasi untuk hari graduasi. Namun, stail turban ini juga sesuai digayakan untuk acara lain. Yang penting, jangan skip tutorial untuk bahagian belakang tudung. Untuk bahagian depan pula, anda bebas memilih sama ada mahu membiarkannya terurai kebelakang ataupun kalau anda nak kemas, bolehlah pin!

IKLAN

Artikel berkaitan: Nak Pakai Cermin Mata Tapi Takut Tudung Kembang? Cuba Ikuti 5 Tip Mudah Ini!

Sumber: Diva, Tiktok Sofea Shra dan Aida Razman

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.