Tidak dinafikan, di sebalik kejayaan setiap lelaki adalah wanita yang berada di belakangnya. Begitu juga jutawan kosmetik, Datuk Seri Aliff Syukri yang cukup berbangga kerana mempunyai isteri bukan sahaja cantik tetapi juga bijak dan berpenampilan menarik.

Ramai yang terleka dengan kejelitaan Datin Seri Shahida Mohd Rashid yang sentiasa tampil sederhana dalam apa juga majlis dihadiri. Dia yang memang sejak dulu sudah berhijrah mengakui tidak akan melupakan kisah silamnya sebelum melakukan penghijrahan.

Helah untuk tidak berhijab

Dalam temubual bersama Media Hiburan Online, Datin Seri Shahidah memberitahu dia juga manusia biasa yang tidak lari dari melakuka kesilapan. Menurutnya, ketika mula-mula berhijab dia ‘menipu’ bapanya  kononnya berhijab sewaktu di bangku sekolah. Tetapi apabila keluar dan jauh dari ahli keluarga, dia akan segera membuka tudungnya.

Waktu itu menurutnya bertudung ini bukanlah sesuatu yang boleh dipaksa dan semua itu perlu bergantung pada nawaitu dan keikhlasan seseorang.

“Bertudung itu memang tidak boleh dipaksa dan ia perlu datang daripada hati kita. Dulu ayah saya memang paksa pakai tudung sewaktu bersekolah rendah. Saya pakai tetapi apabila keluar rumah saya akan buka tudung.

IKLAN

“Saya rasa tidak adil mengapa saya perlu memakai tudung kerana bagi saya biarlah ‘perasaan’ itu datang secara semulajadi. Tetapi sampailah satu tahap, saya rasa tiba masanya untuk berhijab dan malu jika tidak memakainya.

“Dan ini memang terbukti benda itu datang dari hati dan tidak boleh dipaksa,” katanya kepada Media Hiburan.

Menurutnya daripada situ, dia banyak belajar erti kehidupan dan pengalaman hidup. Justeri, Datin Seri Shahida tidak akan memaksa anak perempuannya biarlah dia belajar dari masa ke semasa tentang bertudung.

IKLAN

“Buat masa ini saya cuma bagi didikan agama tentang pentingnya tentang aurat. Jadi semua itu terpulang pada dia. Jadi kalau dia boleh dengar cakap kita baguslah, tetapi perkara seperti ini jangan dipaksa, biar datang secara semulajadi.

Anak gadis berhijab tarik perhatian ramai

Jika diintai di laman instagram, beliau juga gemar berselfie dan memang tak puas mata memandang melihat penampilannya di instagram.Datin Seri Shahidah yang gemar tersenyum ini begitu gemarkan gaya yang sederhana tetapi kemas. Walaupun tanpa bermekap tebal, kecantikan wajahnya serta sifatnya yang ramah memang boleh buat kita terasa ingin dekat dengannya.

IKLAN

Apa yang menariknya kini bila anak gadisnya menganjak dewasa, kita bagaikan dibayangi pasangan adik-beradik apabila digadingkan bersama. Sering tampil di media sosial membuat review tudung, Datin Seri Shahidah tampak seperti kakak kepada anak sulung perempuannya.

Kecantikan anak gadisnya persisnya malah mencuri tumpuan ramai apabila bersama. Siapa sangka anak gadis yang dahulunya dikendung kecil ke mana sahaja kini tampil berhijab dan penampilannya menarik perhatian ramai.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

KREDIT FOTO: INSTAGRAM SHAHIDADIHERBS

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI