Trend glass skin atau kulit kaca memang menjadi kegilaan ramai hijabi. Buat si kulit kering dan sensitif mereka juga teringin untuk memiliki kulit yang bersinar tanpa cela. Oleh itu amat penting untuk memilih produk yang sesuai agar kulit glass skin yang diinginkan menjadi ‘kenyataan’ dan bukan sekadar anganan kosong semata.

Berikut perkongsian Fatinaamalina Rahman ​​​​​Ala-ala korea skincare routine – glass skin tak berapa nak glass😜 [khas utk Kulit kering & sensitif]

Baru sempat nak share macamana nak dapat #geglowing macam Artis drama koleaaa sebab ramai PM apa lagi sis pakai. Noo sis tak mainlah produk pengelupasan 🙏 Hope it helps okay!

ARTIKEL BERKAITAN: Trend Kulit Gadis Korea, Glass Skin, Cream Skin, Yoga Skin Dan Buttery Skin. Mana Sesuai Dengan Anda?

Kulit Kering & Sensitif, Hijabi ini Kongsi Rutin ‘Glass Skin’ Ala-ala Gadis Korea. Guna Produk Drugstore Jer!

Okay. Kunci nya ialah Hydration! Yup! Skin care routine ala Korea ni memang selalu mengutamakan hidrasi kulit which is a good thing, of course.

Sebab Fatin kulit super kering! So #teamkulitkering boleh cuba follow steps ni.

IKLAN

Sebelum tu, kite explain sikit kat chuols.. Kulit kering ni ada dua jenis
1. Kurang air
2. Kurang minyak semulajadi (Ni iols)
Duduk dalam aircond jugak punca kulit kering sebab badan produce less oil.

Bukti Kulit Tak cukup air/ minyak semulajadi:
1. Kulit jadi super sensitive
2. Cepat wrinkle
3. Kulit tegang jer lepas cuci
4. Kulit mengelupas
5. Inflammation

Step 1: Oil Cleansing/ Oil makeup remover
1. Teknik ni dipanggil minyak menarik minyak. Oil based ni boleh angkat kotoran sisa minyak/ oil based makeup / impurities & pollution kat kulit. Tak la naik jerawat/ blackhead/ whitehead & segala skinhead kat muka. Fatin pernah pakai oil based makeup remover pun okay jer.

Kulit Kering & Sensitif, Hijabi ini Kongsi Rutin ‘Glass Skin’ Ala-ala Gadis Korea. Guna Produk Drugstore Jer!
Boleh replace makeup remover jenis oil pun okay. Brand apa pun okay je
RM30+

2. Step 2: Normal Cleansing
Step ni baru pakai apa jenis pencuci muka yang korang duk pakai sekarang. Suggestion untuk #teamkulitkeringss : pakai jenis free-soap cleanser. Sabun type akan remove oil pada skin, kiter ni dah ler kering kontang.

Kulit Kering & Sensitif, Hijabi ini Kongsi Rutin ‘Glass Skin’ Ala-ala Gadis Korea. Guna Produk Drugstore Jer!
Not bad; rasa halus je kulit (RM19)
Spotless skin cleanser lagi best dari kiri tu, tu seben kita punya. Nampak muka dia bersih jer.

3. Toner & Essence(Optional): Kalau korea memang femes dengan toner. Ada banyak fungsi toner atau essence, cari yang fungsi normalize balik hydration and PH balance. Sila kaji sebelum beli. Jangan bazir.

IKLAN
Kulit Kering & Sensitif, Hijabi ini Kongsi Rutin ‘Glass Skin’ Ala-ala Gadis Korea. Guna Produk Drugstore Jer!
Rose water tonic – Remove impurities and restore balik hydration kat skin.
RM38 kecik
Pegi kat Carousel/Lazada banyak jual. Sephora pun ada.

4. Moisturizer paling penting. Ramai gegurl skip step ni. Jangan please. Moisturizer nak ganti dan lock hydration pd kulit kita.

Kulit Kering & Sensitif, Hijabi ini Kongsi Rutin ‘Glass Skin’ Ala-ala Gadis Korea. Guna Produk Drugstore Jer!
Tak la best gila tapi okay la. Lol. Lebih fan Body Shop moisturizer Vit E
RM17

5. SPF & base Apply SPF ataupon sunblock, pastu baru pakai make up. Sebab faktor utama kulit kusam dan jeragat adalah sebab tak pakai SPF kat muka.

Sebab Fatin tak pakai foundation, so Fatin apply Facebalm Vit E SPF 50 je. Sunscreen Fatin add up bila aktiviti luar je pagi masuk opis petang balik dalam aircond jadi malas (jangan follow)

ARTIKEL BERKAITAN: Tak Payah Pakai Filter Kamera, Gadis Ini Kongsi Rutin Penjagaan Bagi Dapatkan Glass Skin

IKLAN
Kulit Kering & Sensitif, Hijabi ini Kongsi Rutin ‘Glass Skin’ Ala-ala Gadis Korea. Guna Produk Drugstore Jer!
Glow balm. Fatin apply ni as beauty cream. Not bad. Glowing… ada extract bunga matahari. Lab test approval.
RM45 tahan 5 bulan
Kt shopee/lazada ada, kalo IG: tatesnow.official

6. Hydrating mist: Sebab skin Fatin power punya kering sampai crack la, Fatin apply hydrating mist. Sat-sat dalam aircond spray.

Kulit Kering & Sensitif, Hijabi ini Kongsi Rutin ‘Glass Skin’ Ala-ala Gadis Korea. Guna Produk Drugstore Jer!
Vit E spray Mist ni not bad ♥️
Rm35-50 tak sure dah. Boleh je pakai brand lain yang sesuai dgn uols

7. Exfoliation (Compulsary twice a week) Yang ni sangat penting dalam rutin ala koleaa ni sebab punca skin kusam sebab kulit mati kita menebal kat kulit. Sebab tu lah pakai apa skincare pun tak berkesan. Boleh guna apa-apa jenama/khas untuk glowing.

Kulit Kering & Sensitif, Hijabi ini Kongsi Rutin ‘Glass Skin’ Ala-ala Gadis Korea. Guna Produk Drugstore Jer!
Halus dan glow lepas exfoliate. Worth it
Boleh je pkai brand apa pun. check function before beli okay.
Rm45 – boleh pakai sampai 5 bulan keatas

Apa-apa pun yang penting kita perlulah menjadikan amalan perawatan ini sebagai rutin harian. Untuk dapatkan kulit yang sihat, cantik dan menawan, perlulah ada kerajinan dan disiplin. Selamat mencuba sis!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Sumber kredit: Fatinaamalina Rahman

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI