Melangkah ke dunia kecantikan, begitu banyak trend solekan dan penjagaan kulit yang sukar untuk diikuti. Ketika anda sedang berjinak-jinak dengan pelbagai langkah yang terlibat dalam K-Beauty, J-Beauty telah menjadi terkenal dan kini mempunyai set istilah baharu untuk dipelajari.

Semuanya bermula dengan ‘glass skin’ yang tidak berkilat dan kelihatan matte pada awal tahun, tetapi ia tidak berhenti di situ. Beberapa istilah lagi telah ditambahkan pada kamus kecantikan. Adakah anda sedar tentang trend ini? Berikut ialah semua yang anda perlu tahu tentang ‘glass skin’, ‘cream skin’, ‘butter skin’ dan ‘yoga skin’.

Glass Skin

Kulit berkaca atau lebih terkenal dengan panggilan ‘glass skin’, ialah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kulit yang sangat lembap, licin dan tona sekata yang sangat sempurna dan jelas sehingga memberikan rupa sepeti pantulan kaca. Rutin penjagaan kulit 8 langkah, rejimen penjagaan ‘glass skin’ melibatkan pembersihan berganda, mengelupas, menyegarkan, menggunakan esen, merawat dengan serum atau ampul, melembapkan, menggunakan krim mata dan pelekat. Kulit madu dan dewy adalah pendahulu ‘trend’ penjagaan kulit kecantikan K ini dan ia bertujuan untuk mengekalkan kulit yang sangat lembap.

IKLAN

Cream Skin

Kulit krim adalah seperti kulit kaca bezanya menolak rutin besar. Ia memberi tumpuan kepada mencapai hasil yang serupa dengan menggunakan lebih sedikit produk penjagaan kulit dan menggabungkan kuasa melembutkan dan menghidratkan toner dan pelembap. Dalam kata yang lebih mudah, ‘glass skin’ memberi penekanan pada tekstur kulit yang menggambarkannya sebagai tidak berpori, licin dan lut sinar, manakala ‘cream skin’ adalah mengenai penggunaan gabungan toner dan pelembap sahaja.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Enam Cara Dapatkan Wajah Glass Skin Ala Gadis Korea, Ini Yang Hijabi Kena Buat!

IKLAN

Yoga Skin

Betapa cantiknya kulit anda kelihatan selepas senaman yang sengit atau sesi yoga yang hebat? Nah, itulah yang dimaksudkan dengan trend ini, ia memfokuskan pada kulit yang berembun, sangat terhidrat dan kelihatan cantik secara semula jadi. Kulit yoga adalah trend solekan dan bukan trend penjagaan kulit. Syukurlah anda tidak perlu menyertai kelas yoga untuk mendapatkannya, walaupun ia satu aktiviti bagus jika anda melakukannya. Untuk mendapatkan ‘yoga skin’, anda perlu mencipta campuran koktel di mana anda mengambil kira-kira 70% asas, tambah 15% minyak muka yang sesuai, 10% cecair pencerah dan 5% lagi titis booster. Urut lembut produk ini ke dalam kulit anda secara perlahan-lahan, berikan setiap lapisan sekurang-kurangnya satu minit untuk menyerap.

Butter skin

Sumber gambar: Clozette

Seperti namanya, ‘butter skin’ merujuk kepada rupa yang mempunyai tekstur licin, bercahaya dan kilauan semula jadi yang menakjubkan yang dimiliki oleh mentega. Sama seperti kulit yoga, kulit mentega juga merupakan trend solekan dan bukan trend penjagaan kulit. Ia boleh dicapai menggunakan produk solek kegemaran anda dan tidak memerlukan anda mengikuti rutin yang rumit. Untuk mendapatkan kulit yang berminyak, mulakan dengan menggunakan serum berasaskan asid hyaluronik atau topeng helaian, ikutinya dengan asas dewy, tentukan ciri anda menggunakan bronzer dan sapukan sedikit penyerlah pada tulang pipi dan batang hidung anda. Setelah penampilan lengkap sembur pada kabus muka yang menerangi untuk mendapatkan rupa yang sempurna.

IKLAN

Keempat- empat trend ini boleh dicapai sekiranya sesuai dengan jenis kulit anda, apa yang penting pastikan pemilihan produk yang betul.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI