Dewasa ini ramai gadis/wanita yang seperti berbangga dapat berkahwin muda. Memanglah kalau dari Islam sangat bagus untuk mengelakkan maksiat daripada berlaku. Tetapi rata-rata yang berkahwini ini bukan sahaja bangga berkahwin muda, tetapi tidak malu mengakui mereka ini tidak pandai buat kerja rumah. Malah dikatakan sebagai proses urbanisasi bila seseorang tu tidak pandai memasak dan berkemas.

Perkara yang nampak remeh ini sebenarnya boleh menjadi satu tabiat yang melekat dan sukar untuk diubah dari sekarang.

Situasi ini juga turut menarik perhatian blogger popular yang juga seorang doktor, Dr Fatin Liyana yang membahasakan dirinya sebagai Ummi menyuarakan pandangan di insta story miliknya.

Ayat biasa yang kita dengar, nanti akan cari future husband yang pandai masak. nanti boleh belajar bersama-sama lepas kahwin.

Tapi ini adalah pengalaman sebenarnya yang sudah tiga tahun berkahwin. Menyangkal dakwaaan kebanyakan wanita muda hari ini.

IKLAN

Realitinya perempuan bila sudah kahwin memang gemar jika pasangannya dapat pujian atas apa yang dilakukannya.

Misalnya jika seseorang itu suka deco rumah, suami akan balik rasa happy  kerana rumah bersih. Begitu juga yang suka masak, tak sabar tunggu suami balik untuk rasa masakannya.

Dan menurut Dr Fatin kepada semua Anita diingatkan untuk tahu skil basic hidup berumah tangga. Bukan untuk suami tetapi diri sendiri.

Ini adalah untuk memastikan diri tidak rasa stress, hilang keyakinan, dipinggirkan dan tidak menyesal kemudian hari.

IKLAN

Siap kasi contoh kes yang remeh tapi boleh menyebabkan moral down.

Katanya lagi tidak ada insan di dunia ini dilahirkan terus pandai serba serbi. Janji ada niat untuk improve diri sendiri demi kebaikan keluarga. Keywordnya adalah rajin.

ini sebabnya kenapa beliau berpesan kepada wanita yang berkahwin dalam usia muda.

IKLAN

Tunjukkan contoh yang baik sebelum latih suami dan anak-anak untuk tolong buat kerja rumah.

Dr Fatin siap suruh anak gadis yang masih single di luar sana supaya balik rumah emak untuk belajar masak dan kemas rumah. Ambil ilmu dari emak sementara masih ada.

Ini kerana insan bernama emak ini adalah madrasah pertama untuk seorang anak. Tak sama dengan pendidikan formal yang kita belajar dari rumah.

SUMBER: INSTAGRAM DR FATIN LIYANA