Pempengaruh media sosial yang juga usahawan terkemuka, Hafiz Mahamad sebelum ini pernah menyatakan hasrat untuk memudahkan urusan pekerja di bawah seliaanya dengan membuka nursery (pusat jagaan kanak-kanak) agar pekerjanya boleh menempatkan anak-anak mereka disitu ketika berkerja.

Namun, dek kerana hasrat itu lebih banyak membawa risiko berbanding kemaslahatan kepada para pekerjanya, Hafiz bertindak mencari solusi lain yang lebih praktikal dan memberi manfaat kepada pekerjanya.

Pernah Berniat Buka ‘Nursery’ Mahu Mudahkan Urusan Staf

Hafiz Mahamad Beri Elaun ‘Nursery’ RM 350, Mahu Ringankan Beban Pekerja!

Perkara berkenaan dimaklumkan Hafiz sendiri menerusi menerusi hantaran yang dimuat naik di IG storynya.

Dalam video berkenaan Hafiz menjelaskan mengapa niat membuka nursery itu dibantutkan. Ini penjelasan yang diberikan oleh suami kepada pengasas Ainaa Cosmetics, Syafiqah Aina.

“Saya pernah cakap sebelum ini untuk membuka nursery untuk staf saya supaya anak-anak mereka duduk di nursery tu kan, tapi tak jadi nak buka.

“Tapi saya tukarkan kos tu kepada kos elaun untuk staf-staf saya untuk membayar nursery kat luar sana. Kenapa saya tak jadi buka sebab risikonya lebih banyak daripada yang baik.

IKLAN

“Sebagai contoh kalau seorang anak sakit, dia akan berjangkit sakit itu dan saya perlu bertanggungjawab. Seorang anak sakit, seorang mak kena bercuti. Jadi kalau 10 anak sakit, 10 staf akan bercuti,” katanya.

Tak Jadi Teruskan Niat Buka ‘Nursery’ Untuk Pekerja, Hafiz Mahamad Peruntukkan RM350 Sebagai Biaya!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hafiz Mahamad (@hafizmahamad)

Justeru, setelah menimbang tara perkara ini dengan sewajarnya, Hafiz telah menukar perancangan berkenaan dengan memperuntukan sejumlah elaun kepada setiap staf.

Sebanyak RM350 akan disalurkan setiap bulan, mengikut jumlah anak sebagai perbelanjaan mereka menghantar anak ke pusat jagaan kanak-kanak yang lain.

IKLAN

Artikel berkaitan: Usung Jenazah Selepas Solat Antara ‘Hobi’ Hafiz Mahamad, Berhasrat Dikurniakan Rezeki ‘Meninggal’ Di Tanah Suci!

”Jadi, saya beri kebebasan kepada staf saya untuk mencari nursery kat luar sana dan saya beri elaun yang boleh meringankan beban mereka.

“Saya bagi elaun untuk anak-anak staf seorang anak RM350, jika ada staf dua anak yang dihantar ke nursery luar, saya akan bagi RM700. Staf bebas untuk pilih nursery yang terbaik di luar,” ujarnya Hafiz.

IKLAN

Hafiz Mahamad sememangya dikenali sebagai individu yang gemar membantu dan mempermudahkan urusan orang lain di sekitarnya.

Oleh itu, Hafiz sewajarnya menjadi contoh dan role-model kepada para majikan lain diluar sana yang bertanggungjawab menjaga kebajikan para perkerja dengan sebaiknya.

Sumber: Instagram Hafiz Mahamad

Artikel berkaitan: Hafiz Mahamad Ingin Membantu Peniaga Bazar Ramadan Yang Berdepan Nasib Buruk Gerai Terbakar.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI