Pernah dihinaa kerana mempunyai seraut wajah yang hodoh, namun gadis ini tak pernah berputus asa merawatnya. Malah sanggup berhabis beribu ringgit bagi mengatasi masalah jerawat/breakout yang agak menggelikan ini kerana bernanah.

Berkongsi pengalaman di laman sosial gadis ini, Miya Che Bak tidak lokek berkongsi cerita bagaimana masalah jerawat teruk ini berjaya diatasi. Bagi mereka yang mempunyai masalah sama masih belum terlambat untuk mengatasinya sebelum Syawal menjelma.

Dulu aku di hina kerana muka aku hodoh 

Assalamualaikum saya miya, kat sini saya terpanggil untuk share satu pengalaman yang saya pernah rasa dulu beberapa tahun lepas. Masa saya study dulu saya tak pernah naik jerawat walaupun sebiji, kalo datang bulan pon tetap tak dak jerawat hingga lah pada sem 5 saya kena buat practical di Penang, masa tu ada sorang kawan saya naik jerawat banyak sangat,saya kesian tengok dia kalut nak cari ubat untuk masalah jerawat dia.

Tiba-tiba muka naik jerawat. Ngeri & geli. Habis beribu ringgit untuk mengatasinya

Masa tu sy terpikir macam mana la rasa naik jerawat sebab saya tak pernah rasa perasaan ada jerawat. Allah itu Maha Mendengar tiba2 saya naik jerawat banyak sangat, saya pegi jumpa pakar kulit di Bukit Mertajam untuk dapatkan rawatan, beribu duit abis masa tu, jerawat yang pada mulanya duk dalam kulit keluar semua memang ngeri sangat, kalo sapa tengok muka saya masa tu mesti geli nak makan nasi dengan nanah nya masa tu saya sendiri geli 

Hilang keyakinan diri. Rasa dihina hingga asingkan diri dari kawan-kawan

Bila jumpa pakar kulit tu dia bagi antibiotik selama 3 bulan saya makan antibiotik tu hingga la jerawat tu semua kering. Tapi parut dia Subhanallah memg banyak. Hitam bertompok dekat kedua belah pipi saya. Saya abis study masuk kolej semula untuk menyertai minggu induksi semua kawan2 saya terkejut tengok muka saya yang teruk. Masa tu saya hilang keyakinan diri, saya malu sedih, rasa hina pon ada hinggakan saya asingkan diri dari kawan2 saya just duk dalam bilik ja tak keluar pun lepak-lepak dengan kawan masa tu.

Guna pelbagai produk untuk pulihkan muka

So dipendek kan cerita lepas masuk kerja saya ada duit sendiri saya mula guna pelbgai produk untuk pulihkan kulit muka saya sehingga ke hari ini saya masih berusaha nak dapatkan balik kulit saya yang dulu before muka start breakout.

Setiap penyakit ada ubatnya

Okay untuk korang yang ada masalah mula breakout saya paham perasaan anda semua tapi pecayalah, setiap penyakit ada ubatnya korang just kena keep on looking apa yang terbaik untuk korang. Sebab tak semua yang orang lain pakai sesuai dengan korang. Kat sini saya share apa yang membantu saya selesaikan masalah kulit muka saya yang bermasalah.

1. Supplement Satin Skinz dari Puan Mimi Maiza 

– Satin Skinz tablet ni sangat berkesan bantu merawat kulit muka saya dari dalam. Saya perasan perubahan sangat ketara bila makan Satin Skinz ni muka saya lebih cerah dan lebih cepat parut hilang.

IKLAN

2. Cleanser dari Klinik Balqis KB

– Cleanser ni lah peneman saya masa saya banyak jerawat fresh dulu. Saya ke Klinik Balqis

di Kota Bharu untuk dapatkan rawatan so Dr. bagi Cleanser ni untuk saya pakai. Alhamdulillah bila pakai cleanser ni jerawat makin kering dan mati just tinggal parut je.

3. Mycin Clindamycin Lotion T3 

– Saya beli MCL ni dekat watsons harga dalam RM30 lebih jer rasanya. Sebelum pakai yang ni saya pakai Delacin T (RM50) kedua-duanya sama fungsi untuk matikan jerawat. Memang berkesan korang very recommended 

IKLAN

4. Cetaphil Gentle Skin Cleanser 

– Cetaphil ni dulu ramai yang share sebab bagus untuk kulit breakout kan? Betul tu, dengan saya pun sangat berkesan, memang result dia agak lambat tapi Cetaphil ni tak keringkan kulit kita dan rasa lembut ja kulit

5. Red Ginseng Facial Scrub

– Scrub ni saya suka pakai sebab dia tidak terlalu halus dan tak kasar sangat, just nice untuk buang sel mati kulit kita. Lagi satu bila pakai scrub ni kulit rasa lebih moist dan tak kering macam pakai scrub lain.

6. Himalaya Herbala Purifying Neem Face Wash

– Okay cleanser ni dia macam gel. Apa yang saya suka pasal cleanser ni adalah bersifat antibacteria, kalau lepas saya picit jerawat saya akan pakai cleanser ni untuk matikan bacterial yang ada pada wajah. Muka jadi sejuk dan bau herbal.

IKLAN

7. Eskinol Papaya Smooth White

– Okay yang ni rare. Kalau dulu saya mintak kawan saya yang kerja dekat Sabah tolong belikan toner ni, sebab toner ni sangat susah nak cari kat semenanjung. Kat sana banyak farmasi yang jual toner ni.Tapi sekarang boleh bli online sangat ramai orang yang jual. RM 10 jer saya beli dulu. Tahan sampai setahun. Toner ni memang sangat banyak bantu saya hilangkan parut jerawat. Lepas cuci muka saya akan pakai dia, dulu saya tak sabar nak hilang parut ada dalam 5x sehari saya pakai 

8. CC Cream Cathy Doll

– Antara produk paling lama yang saya pakai. Saya setia pakai CC Cream ni dari 8 tahun lepas. Masa saya ada banyak parut jerawat saya suka pakai dia sebab saya dapati parut muka saya makin nipis bila pakai CC Cream ni, dia buat muka saya jadi makin cerah dan parut tu makin pudar.

9. Miracle Bio Water Buo Essence

– Okay last saya suka spray muka saya dengan Miracle Bio Water ni dari dulu sampai sekarang yang pocket size ni selau ada dalam handbeg saya. Sebab saya akan pastikan muak saya bersih selepas cuci muka saya akan spray untuk bg moist dan suci murni 

Okay semua tu antara produk yang berkesan untuk saya kongsi dengan korang semua pengalaman pahit yang pernah saya hadap dulu. Lagi 1 korang yang nak cepat kesan boleh la ke klinik untuk dapatkan antibiotik bagi cepat kesan penyembuhan tu. Saya dlu makan Doxycycline yang Dr bagi, jangan main beli jer taw sebab tu semua ubat terkawal tak boleh main makan je. Kalo nak kawen pon korang xleh makan sebab nanti effect sistem pembiakan. Macam tu la Dr yg treat saya cakap dulu. Okay saya harap post saya ni membantu korang yang tengah alami masalah kulit breakout. Saya doakan korang pulih cepat-cepat so that raya nanti korang cantik macam orang lain. Okay? Bye 

SUMBER: Facebook Miya Che Bak