2020 tahun penuh gejolak, anda pasti lebih bersemangat untuk melakukan perubahan kecantikan. Sayangnya, rutin kecantikan kita tidak kebal menghadapi kesan tahun 2020, kerana salun ditutup di mana-mana, anda terpaksa menjadi penata rambut, pakar estetika dan ahli dermatologi sendiri.

Malah anda mula belajar untuk berasimilasi dengan budaya kecantikan di rumah. Mencuba menguasai urutan saliran limfa, penyentuhan akar, dan perawatan alis, bahkan belajar mengenai rawatan diri dengan lebih daripada sebelumnya.

Harapan untuk tahun 2021, tahun di mana pengetahuan kecantikan anda berada di tahap tertinggi sepanjang masa. Walaupun separuh pertama diperuntukkan untuk sesi Zoom maya dengan berbaju tidur anda, kami secara rasmi menawar tahun 2020 (riddance baik) dan menandakan permulaan dekad baru dengan tangan terbuka dan tren baru.

Dari pembersih tangan dan perawatan kulit probiotik hingga perawatan rambut antibakteria dan penerimaan semula rambut semula jadi anda, ini adalah trend kecantikan yang diramalkan oleh pakar yang akan muncul pada tahun mendatang.

1. Tahap Kebersihan yang tinggi

Sabun tangan dan pembersih mungkin bukan kategori kecantikan yang paling glamor. Jenama kecantikan sudah mula memasuki ruang hadapan untuk pertama kalinya dan lebih cantik dan mewah daripada sebelumnya. 2020 adalah tahun pembersih tangan dan sabun yang kerap. Ini akan berubah pada tahun 2021 ketika industri mengimbangi keberkesanan dengan sensorial yang kurang menjengkelkan pada mikrobioma.

2. Penjagaan kulit yang bersih dan telus

Tinjauan menunjukkan bahawa jenama penjagaan kulit yang memperlihatkan ketelusan bahan semakin popular. Pengguna ingin mengetahui apa yang ada dalam produk mereka, dan tepat. Tekanan tambahan ini telah menyebabkan syarikat-syarikat menuju formula yang lebih lestari, baik melalui pembungkusan, formulasi atau mengurangkan karbonnya.

3. Pentingnya penghalang ‘blue light’

Terima kasih kepada wabak ini, hampir semua perkara dalam hidup kita berubah menjadi digital. Tetapi walaupun kesan buruk ‘blue light’ pada kulit bukan rahsia, syarikat kosmetik menemui lebih banyak bahan inovatif yang dapat membantu memerangi kesan ini.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI: Bagaimana ‘Blue light’ Dari Telefon Bimbit, Komputer Riba Dan TV Anda Boleh Merosakkan Kulit…

4. Produk Maskne

Penutup wajah pasti menjadi normal walaupun selepas ‘lock down’, menjadikan kulit anda lebih rentan terhadap kerengsaan kulit. Dari semburan wajah yang menenangkan dan topeng muka dengan zink oksida hingga topeng muka yang dibuat untuk mengurangkan gejala memakai pelitup muka, anda tidak lagi ditakdirkan untuk keluar setiap kali anda keluar.

BACA JUGA ARTIKEL INI: ‘Maskne’ Breakout Yang Muncul Di Bawah Pelitup Muka. Mengikut Pakar Boleh Diatasi Dengan Cara…

5 Lipstik cecair

Ini semua mengenai solekan kalis pemindahan pada zaman COVID. Wanita mahukan produk yang akan bertahan sepanjang hari tanpa perlu bimbang wajah sebalik pelitup muka mereka.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Wanita Ini Kongsi Tip Jaga Bibir Supaya Tak Mengelupas Antaranya Pakai Lip Sleeping Mask

IKLAN

6. Skinimalisme

Solekan tanpa solekan kembali! Padanan penjagaan kulit dan solekan, Ramai orang kehilangan rutin solekan yang rumit untuk merangkul kecantikan semulajadi wajah dan membiarkan tekstur kulit kembali bersinar dan bintik-bintik yang kelihatan.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Cara Mendapatkan Solekan ‘Nude’ Secara Semulajadi Tanpa Sentuhan PRO

7. Kesihatan mikrobioma

Kesihatan mikrobioma telah menjadi kata kunci dalam industri selama bertahun-tahun, tetapi penjagaan kulit probiotik kemungkinan akan melihat ledakan besar di ruang kecantikan. Terdapat petunjuk bahawa perawatan kulit mikrobioma akan menjadi trend besar tahun depan, pendapat pakar. Ini merujuk kepada ekosistem mikroorganisma hidup pada kulit kita. Pakar kecantikan mula melihat produk yang menggabungkan probiotik dan prebiotik iaitu, synbiotics untuk mengimbangi mikrobioma dengan lebih berkesan.

8. Prosedur kosmetik untuk ‘Zoom Face’

IKLAN

Kebimbangan mengenai “Zoom Face” juga meningkat, menurut Pakar Trend. Berduyun-duyun pakar kosmetik menyiasat prosedur kosmetik yang menangani masalah wajah seperti bawah mata gelap, kantung mata dan kedutan dahi. Peningkatan permintaan untuk rawatan kawasan mata, yang paling popular adalah blepharoplasty kelopak mata bawah untuk mengurangkan penampilan beg mata bawah. Sebelum anda masuk ke ruang ‘zoom face’, anda disarankan mencuba krim mata dengan kafein untuk mengurangkan bengkak dan mencerahkan bawah mata.

9. Alat teknologi yang lebih pintar

Dari laser pengganti rambut dan penggelek mikro hingga alat kontur berteknologi tinggi, anda beralih ke peranti di rumah untuk merawat kulit dan badan. Jenama mencipta alat yang hebat untuk rambut dan kulit yang dapat menjadikan rutin kecantikan anda sejuta kali lebih mudah dan meniru rawatan sekali terhad disalun.

10. Penjagaan rambut antibakteria

Memandangkan bahawa rata-rata orang menyentuh rambut mereka 10 kali dalam satu jam, ia mungkin tercemar dengan pelbagai bakteria dan virus yang tidak dapat anda lihat. Sebagai penyelesaiannya, jenama syampu rambut mula mengembangkan penjagaan rambut antibakteria, iaitu produk syampu pembersih dengan agen pembasmi kuman antimikroba yang menghilangkan kuman sambil menghilangkan kotoran.

11. Penjagaan kulit kepala saintifik

Permintaan penjagaan kulit secara rasmi menjadi arus utama. Maksudnya terdapat lebih banyak pertindihan antara penjagaan rambut dan penjagaan kulit, terutama dengan fokus baru pada kulit kepala. Beberapa tren baru termasuk plasma kaya platelet (suntikan “emas cair” yang mempunyai data saintifik yang memperbaiki keguguran rambut), pendekatan dari luar (menggunakan suplemen untuk membantu kesihatan rambut) dan kulit kepala (botox di kulit kepala) untuk kulit kepala yang berpeluh.

12. Penjagaan kulit berasaskan tumbuhan

Dengan beberapa bahan yang paling terkenal dan paling dicari adalah bakuchiol, gotu kola, halia, dan witch hazel, perawatan kulit nabati diharapkan akan melonjak besar pada tahun 2021. Sehingga baru-baru ini, perawatan kulit nabati dianggap niche. Dengan peningkatan pengguna eco-sedar, banyak jenama besar memperkenalkan produk berasaskan tumbuhan.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI