Teknologi terkini yang membuat kita melekat pada peranti seharian memudahkan kita, tetapi satu kebergantungan pada ketergantungan skrin kita boleh menjadi tahap kerosakan kulit yang tidak dijangka.

Sekiranya anda pernah tergoda untuk mencuba detoks digital, sekarang mungkin inilah masanya. Tepat ketika anda mengetahui perbezaan antara pelindung matahari mineral dan kimia, dan menggunakan skrub arang untuk menghilangkan penumpukan pencemaran zarah, agak menyusahkan untuk mengetahui ada penyerang ‘persekitaran’ baru yang dikatakan mempengaruhi kesihatan kulit anda.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Ketagih Dengan Gadget 24Jam? Anda Patut Lakukan Digital Detoks Untuk Tetap Produktif Dan Seimbang…

Kelemahannya ialah anda membaca ini di telefon atau komputer dan bukannya di halaman yang dicetak, kerana kecantikan terkini cukup untuk membuat siapa pun tidak ingin membuang teknologi mereka jauh di sudut.

Penyelidikan dari saintis dan ahli dermatologi telah menunjukkan bahawa cahaya HEV (tenaga tinggi yang dapat dilihat), yang disebut sebagai “‘blue light’” yang dipancarkan dari skrin peranti seperti komputer, telefon pintar, komputer riba dan tablet boleh menjadi lebih merosakkan kulit. daripada matahari.

‘Blue light’ Mampu Menembusi Kulit

young woman using the smart phone on bed before sleep

Kajian berskala besar dan besar mengenai kesan jangka panjang HEV masih belum dilakukan, tetapi analisis baru-baru ini perlu dipertimbangkan.

“‘blue light’ yang dapat dilihat setiap panjang gelombang yang dilihat oleh mata biru hingga ungu mempunyai salah satu panjang gelombang tenaga tertinggi dan terpendek, mampu menembusi kulit dengan lebih mendalam daripada sinar UVB dan UVA,” kata pendidik global Asia Pasifik untuk penjagaan kulit Murad David G Whyte, yang pernyataannya disokong oleh beberapa kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan ternama.

“Cahaya ini dari telefon, tablet, komputer, komputer riba dan TV kami juga terbukti menghasilkan lebih banyak ROS (spesies oksigen reaktif) daripada gabungan UVB dan UVA. Juga disebut sebagai radikal bebas, ROS ini menyerang sel-sel yang sihat dan mengurangkan kemampuan sel-sel ini untuk memperbaiki diri.

“‘blue light’ yang berlebihan mempercepat proses pengoksidaan,” jelas Whyte. “Ia merangsang kulit yang menyebabkan hiperpigmentasi dan keradangan, dan merosakkan penghalang kulit sehingga lebih rentan terhadap tanda-tanda penuaan.”

Adakah ‘blue light’ Membawa risiko pada kesihatan?

Walaupun cahaya terbukti membuat perubahan ini, risiko kesihatan yang ditimbulkan masih disiasat. Satu kajian yang dilakukan oleh syarikat induk Murad Unilever menunjukkan bahawa menghabiskan empat hari bekerja selama lapan jam di hadapan komputer akan memberi anda tenaga yang sama dengan 20 minit pada waktu tengah hari.

IKLAN

Oleh kerana kajian sedang berjalan, dengan beberapa yang ditugaskan oleh syarikat penjagaan kulit, sukar untuk tidak bertanya-tanya tentang berat sebelah, atau memberikan cadangan pasti. Satu cadangan untuk mengumpulkan wap adalah menggunakan produk penjagaan kulit dengan bahan-bahan yang direka untuk menyekat cahaya HEV. Melindungi dari pelbagai jenis penyerang alam sekitar, seperti partikel matahari dan pencemaran, serta HEV. Bahan utama di sini adalah lutein, pigmen karotenoid antioksidan yang diekstrak dari kelopak marigold.

Pic: Optic Eye Care

Walau bagaimanapun, produk lain, sering dari jenama dermatologi sendiri, dan kali ini mengandungi serpihan melanin juga dirancang untuk melindungi dari HEV juga muncul. Perlindungan semacam ini nampaknya menjadi tumpuan penjagaan kulit sejak tahun 2018 dan seterusnya. Cara lain untuk meminimumkan kerosakan dari cahaya HEV adalah dengan menggunakan penjagaan kulit dengan bahan antioksidan yang membantu memerangi kesan radikal bebas.

Tertanya-tanya apa yang berlaku pada hari-hari selimut bebas kulit ketika komputer riba anda adalah rakan tidur anda, atau pada waktu malam selepas pembersihan ketika anda menghabiskan satu jam atau lebih dalam gelap dengan telefon bimbit anda dari muka? Ya, jarak dekat dengan kekurangan perlindungan juga menjadi masalah, menurut Whyte.

Penapis teknologi lindung dari blue light

“Jelas, semakin dekat dengan peranti, semakin besar kemungkinan anda mendapat dos pekat,” katanya. Tetapi ‘blue light’ yang dipancarkan dari layar TV di seberang ruangan masih boleh memberi kesan. Memandangkan ‘blue light’ juga dikaitkan dengan ketegangan mata dan gangguan tidur, cadangan lain adalah memasang penapis ‘blue light’ pada layar yang sering anda gunakan, atau melaksanakan fungsi seperti Night Shift pada iPhone sehingga layar memancarkan ‘blue light’ yang lebih sedikit.

Semua ini di atas fenomena yang sudah dilaporkan seperti leher teknologi, juling telefon bimbit dan RSI, dan itu cukup untuk membuat anda memilih buku sebagai gantinya.

Bagaimana untuk memerangi ‘blue light’ ini?

1. EltaMD UV Clear Broad Spectrum SPF46 Facial Sunscreen

Ada sebabnya SPF ini adalah kegemaran ahli dermatologi: formula ringannya mengandungi asid hyaluronik, asid laktik, dan niacinamide dan sesuai untuk kulit yang berjerawat.

IKLAN

2. SkinCeuticals C E Ferulic

Ini adalah standard serum vitamin C emas. Dengan 41 peratus  Vitamin C dan asid ferulik, elixir yang kuat ini menghasilkan kulit yang lebih kencang dan lebih bersinar tidak hairanlah ia adalah pemenang Anugerah Anti Penuaan.

3. ILIA Super Serum Skin Tint SPF 40

Ilia Super Serum Skin Tint menggabungkan asid hyaluronik, squalane berasaskan tumbuhan, niacinamide, dan 12 peratus zink oksida untuk menyekat cahaya biru dan sinar UV. Dalam 17 warna, formula yang hampir tidak ada benar-benar mengasyikkan.

4. Dr. Loretta Tightening Eye Gel

Walaupun alga mempromosikan kolagen dan peptida mengetatkan kontur mata, kromabright – analog Vitamin E  dalam gel ini melindungi daripada sinar UVA, HEV, dan keseluruhan spektrum cahaya.

5. Murad Pomphenol Sunguard Dietary Supplement

Perlindungan cahaya biru bermula di bahagian dalam. Makanan tambahan harian dari Murad melindungi cahaya biru, antara radikal bebas yang lain, dan meningkatkan keberkesanan pelindung matahari anda.

6. COOLA Full Spectrum 360° Sun Silk Drops Organic Sunscreen SPF 30

IKLAN

Tambahkan titisan SPF organik ini ke serum atau pelembap kegemaran anda, atau gunakan sendiri. Bagaimanapun, pelindung spektrum penuh ini dapat mengatasi kerosakan cahaya biru, pencemaran, dan sinar UV tanpa menambahkan langkah tambahan untuk rutin anda.

7. Pür Out of the Blue Light Up High Shine Lip Gloss

Jangan mengabaikan bibir anda. Gloss berkilau tinggi ini, yang menawarkan teh hijau dan xanthophyll untuk mempertahankan bibir daripada penyerang cahaya, terdapat dalam empat warna yang indah dan berkilauan.

8. BareMinerals Complexion Rescue Defense Radiant Protective Veil Broad Spectrum SPF 30

Jangkakan kulit yang lebih tua dan lebih muda, berkat ekstrak kakao, yang melindungi daripada kerosakan cahaya HEV dan merangsang aliran darah baru ke permukaan kulit.

9. Macrene High Performance Concealer

Ya, solekan anda sebenarnya dapat melindungi kulit anda. Concealer yang boleh dibina ini, yang dibuat oleh ahli dermatologi Macrene Alexiades, merangkumi banyak bahan pencegahan pemotretan seperti arginine, delima, dan teh hijau.

10. Chantecaille Blue Light Protection Hyaluronic Serum

Diformulasikan dengan peptida koko dan ekstrak bunga, serasi serum cahaya biru Chantecaille dengan mudah ke dalam barisan penjagaan kulit anda kerana ia dibuat untuk setiap jenis kulit. Bonus tambahan: serum ini mencegah penuaan dengan meningkatkan pengeluaran asid hyaluronik kulit.

12. Goodhabit Rescue Me Clean Scene Micellar Gel

Dibuat khas untuk perlindungan cahaya biru, gel micellar Goodhabit menghilangkan solek yang degil dan kesan kotoran dan minyak. Sementara itu, Teknologi BLU5, spirulina biru, dan bunga tansy biru meminimumkan kesan kerosakan cahaya HEV dan mengurangkan keradangan untuk sensasi yang menenangkan.

13. Milani Screen Queen Luminous Foundation

Foundation yang diformulasikan dengan Teknologi Digital BluelightFilter ™, ini pertama, formula yang seumpama ini membantu melawan tanda-tanda kerosakan digital kusam, perubahan warna, dan hiper-pigmentasi Memastikan kulit anda tetap tidak kira berapa banyak masa anda menghadap skrin.

Sebilangan besar kosmetik blue light di pasaran pada masa ini berharga mewah, menjadikannya tidak dapat diakses oleh kebanyakkan orang. Kebanyakkan produk yang memerangi blue light ini tiada lagi di pasaran Malaysia.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI