Mencuci muka adalah sesuatu yang kebanyakan kita lakukan setiap hari, jadi agak mengejutkan apabila pakar mendakwa kita telah melakukan lebih banyak bahaya daripada kebaikan sepanjang masa.

Sehinggakan satu tinjauan, oleh jenama penjagaan kulit Cerave, mendapati lebih separuh (55 peratus) individu cenderung berlebihan atau kurang mencuci muka. Sementara 42 peratus menggunakan air sahaja untuk membersihkan muka mereka, kajian itu mendapati.

Seorang pakar dermatologi dan estetik, mendedahkan kesilapan biasa yang dilakukan oleh orang ramai mengenai kulit mereka.

ARTIKEL BERKAITAN: Cuci Muka Ikut Teknik 60-Second Rule Ini Kalau Mahu Kulit Wajah Flawless & Glowing

Kain lap muka kotor

Saya rasa kita semua boleh bersetuju bahawa salah satu perkara paling buruk yang boleh anda lakukan untuk muka anda ialah menggunakan kain muka yang kotor. Membiarkan kain anda tergantung di bilik mandi selama berhari-hari di antara penggunaan menghasilkan cawan petri untuk bakteria. Cuci kain selepas setiap dua kali penggunaan dan pastikan untuk membilas dengan baik dengan air panas selepas setiap penggunaan.

IKLAN

Kawalan suhu

Menggunakan air yang terlalu panas menggalakkan urat benang muncul dan boleh menyebabkan jerawat dan rosacea. Semasa menggunakan air sejuk boleh menyebabkan kekeringan. Sebaliknya air suam yang terbaik.

Apa yang menyakitkan

IKLAN

Mencuci muka kadangkala boleh menyakitkan sedikit. Menggosok muka anda boleh menyebabkan kerengsaan dan mengganggu keseimbangan bakteria pada permukaan kulit.
Siramkan air suam ke atas muka dan jika menggunakan kain gunakan gerakan bulat ringan daripada menyeret kulit.

ARTIKEL BERKAITAN: Impikan Wajah Glowing Dan Glass Skin, Perbetulkan Dahulu Cara Cucian Muka Anda.

Kebenaran yang keras

IKLAN

Kualiti air bukanlah sesuatu yang boleh anda kawal. Dan malangnya, jenis air yang mengalir dari paip anda benar-benar boleh menjejaskan kulit. Jika anda tinggal di kawasan air yang keras, paras kapur yang tinggi boleh menyebabkan ekzema dan menyebabkan kulit kering. Untuk mengatasinya, cuba gunakan emolien semasa anda mencuci seperti Cetraben atau Aqueous cream untuk menutup kelembapan semasa anda mencuci.

Berlebihan

Mencuci muka sekali atau dua kali sehari sudah lebih daripada mencukupi untuk memastikan kulit anda bersih. Membasuh berlebihan boleh merengsakan dan mengganggu mikrobiom kulit.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/RDfrPRycbKo

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI