Batu halus yang berbentuk setengah bulan atau alat Gua sha (diucapkan gwah-shah) yang mengurut wajah anda nampaknya telah muncul di mana-mana sejak dua tahun kebelakangan ini. Tetapi amalan itu bukanlah perkara baru. Berasal dari China, di mana batu-batu ini telah digunakan untuk merawat segala macam penyakit dengan mengikis kulit.

Rawatan ini digunakan secara tradisional dalam perubatan Asia Timur dan Cina. Mungkin ada yang biasa dengan urutan Gua Sha, yang merawat sakit otot dan otot yang ketat dengan memberi tekanan dengan alat Gua Sha. Hasilnya tidak kelihatan cantik, kerana anda boleh mengalami kemerahan dan lebam ketika anda sembuh. Namun, hasilnya sangat dramatik dan ada yang menyebutnya sebagai urutan terbaik dalam hidup mereka.

Terdapat juga trend rawatan Gua Sha wajah yang lebih baru, yang menggunakan teknik yang serupa. Walaupun telah digunakan selama beribu-ribu tahun, ia muncul di media sosial beberapa tahun kebelakangn ini sebagai rawatan estetik untuk meningkatkan penampilan dan rasa kulit anda.

Apa manfaat menggunakan Gua Sha?

Terdapat dakwaan bahawa Gua Sha dapat membantu migrain dan sakit leher, antara gejala lain. Pendapat pakar pula, rawatan wajah Gua Sha mempunyai pelbagai kebaikan.

IKLAN

Sama seperti badan kita mengalami tekanan dalam bentuk bahu yang dibengkokkan di komputer atau sakit kepala akibat ketegangan, wajah kita mengalami tekanan dalam bentuk alis berkerut atau rahang yang mengepal. “Facial Gua Sha adalah teknik urut yang dirancang untuk menghilangkan ketegangan pada otot wajah, meningkatkan peredaran darah dan mendorong saliran limfa untuk menghilangkan kembung. Ia membantu memecahkan fasia, tisu penghubung yang mencengkam otot tetapi kadang-kadang boleh mengganggu peredaran yang optimum.

Bolehkah melakukan urutan gua sha di rumah?

Walaupun kesan penajaman tulang pipi gua sha yang paling baik mungkin diserahkan kepada pakar kecantikan profesional, mudah untuk mendapatkan faedah terapi meningkatkan getah bening di rumah. Yang anda perlukan hanyalah alat kebanyakan di pasaran sekarang terbuat dari rose quartz atau jade dan minyak pilihan anda untuk dilapisi di bawahnya.

Berapa kerapkah gua sha boleh digunakan?

IKLAN

Kunci untuk melihat hasil lebih cepat adalah ketekalan dalam latihan anda. Pakar mencadangkan penggunaan Gua Sha anda sekali sehari selama dua hingga lima minit, untuk membuat perbezaan terbesar dari masa ke masa. Sekiranya anda tidak dapat memberikan komitmen pada masa itu, anda masih akan melihat perbezaannya tetapi mungkin tidak tahan lama.

Bagaimanakah alat Gua Sha sebenarnya? 

Ini mungkin kelihatan seperti trend popular yang lain seperti Roller giok. Tetapi ada perbezaan yang ketara. Apabila mengamalkan sendiri dengan mendapatkan khimat pakar. Melakukan rawatan di leher anda sendiri dengan leher mungkin berpotensi mengakibatkan lebam atau pecah kapilari, jadi sebaiknya serahkan kepada pakar.

Dengan itu, terdapat alat Gua Sha yang tersedia dalam talian untuk anda yang berpengalaman menggunakannya, seperti di bawah:

IKLAN
HERBIVORE BOTANICALS Gua Sha Rose Quartz

Alat ini meningkatkan penampilan keanjalan kulit anda dan mengurangkan penampilan bengkak dan garis-garis halus, sambil meredakan ketegangan otot muka sehingga membuat anda merasa kembali segar dan bugar .

HERBIVORE BOTANICALS Rose Quartz Facial Roller

Penggelek wajah yang membantu menegangkan wajah dan menyokong sistem limfa.

Mount Lai The De-Puffing Rose Quartz Eye Massage Tool

Alat urut ini direka khas untuk merawat kulit halus di sekitar mata. Ia mengurangkan bengkak dan dapat membantu mengurangkan kantung mata, membangkitkan dan meremajakan kawasan mata juga membantu penyerapan krim mata atau serum ke dalam kulit.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI