Tiba masa yang sesuai untuk membiasakan diri dengan peraturan mudah yang perlu diikuti untuk mencapai kulit yang sihat dan kelihatan bercahaya. Pakar dermatologi dan doktor estetik, untuk kursus penyegaran tentang peraturan kulit kembJikali ke cara tradisi yang patut diikuti sekarang.

Luangkan masa untuk menilai semula kulit anda

Kembalikan Ritual Penjagaan Kulit Secara Tadisi, Pakar Pesan Jika Mahu Kulit ‘Glowing’

Tiba masa yang tepat untuk menilai semula kulit anda. DNA dalam sel kulit boleh rosak akibat pendedahan matahari yang berpanjangan, pencemaran, dan kurang tidur. Periksa kulit anda, kenal pasti sebarang perubahan (seperti dehidrasi, kesesakan atau pigmentasi) dan fokus pada mencari punca masalah, sama ada luaran atau dalaman, atau berjumpa profesional yang boleh melakukannya untuk anda. Setelah anda mengetahui puncanya, gunakan produk pembetulan, seperti vitamin C atau pengelupasan untuk membaiki, menyembuhkan dan menguatkan kulit.

Jaga penghalang kulit anda

Kembalikan Ritual Penjagaan Kulit Secara Tadisi, Pakar Pesan Jika Mahu Kulit ‘Glowing’

Pelihara penghalang kulit anda, melalui cuaca yang berubah, kulit lebih cenderung kering dan dehidrasi. Peralihan berterusan dari sejuk ke hangat dan sebaliknya, yang banyak berlaku pada cuaca sejuk, bermakna halangan kulit semakin lemah. Dalam senario terburuk, keadaan seperti rosacea mungkin menyala, manakala dalam kes terbaik, kulit mungkin lebih kering, sedikit menggelupas atau sedikit lebih sensitif. Sekarang adalah masa yang baik untuk memberi tumpuan kepada kesihatan penghalang fikirkan tentang memasukkan pelembap yang kaya dengan seramida ke dalam rutin anda. Untuk kulit yang lebih kering, ini boleh digandingkan dengan asid lemak untuk menghasilkan formulasi yang lebih kaya, manakala kulit yang lebih berminyak harus berpegang pada krim yang ringan dan bukan komedogenik.

Pastikan SPF disamping

Kembalikan Ritual Penjagaan Kulit Secara Tadisi, Pakar Pesan Jika Mahu Kulit ‘Glowing’

“Jangan bungkus SPF anda! Pelindung matahari spektrum luas melindungi daripada sinaran UVA dan UVB, dan pada musim sejuk sinaran UVA yang bertanggungjawab untuk pembentukan garisan dan kedutan, boleh menembusi awan serta kaca. Oleh itu, anda perlu memakainya sepanjang masa untuk melindungi kulit anda pada masa hadapan. Ingat bahawa SPF dalam pelembap dan solekan anda tidak mencukupi untuk memberikan perlindungan yang mencukupi. Anda memerlukan SPF khusus dan harus menggunakannya sebagai langkah terakhir dalam rejim penjagaan kulit pagi anda, selepas pelembap.

ARTIKEL BERKAITAN: Wajah ‘GLOWING’ Dengan Gandaan Pelindung Kulit, Vitamin C + SPF Serum. Wow Berbaloi!

IKLAN

Pigmentasi yang tak diundang

Kembalikan Ritual Penjagaan Kulit Secara Tadisi, Pakar Pesan Jika Mahu Kulit ‘Glowing’

Alihkan tumpuan anda untuk membaiki kerosakan akibat matahari cuaca panas. Walaupun penggunaan SPF yang baik, bagi kebanyakan orang, selalunya terdapat kebangkitan semula pigmentasi yang tidak dapat dielakkan. Gunakan serum vitamin C yang turut mengandungi hidrokuinon. Produk gred perubatan ini menyediakan kepekatan tinggi kedua-dua ramuan dan membolehkan ia bekerja secara sinergi untuk memulakan proses pembalikan pigmentasi.

Dapatkan suhu air yang betul

Kembalikan Ritual Penjagaan Kulit Secara Tadisi, Pakar Pesan Jika Mahu Kulit ‘Glowing’

Menurut pakar, apabila anda mencuci muka, sebaiknya gunakan air suam kerana ia akan mengaktifkan pembersih anda untuk menanggalkan pengumpulan produk, kotoran dan kotoran pada kulit dengan betul, di samping melindungi minyak semulajadi kulit. Mencuci dengan air yang terlalu panas boleh merengsakan kulit, menjadikannya sensitif, ketat dan kering, dan ia juga boleh menjejaskan penghalang kulit. Walaupun terdapat faedah menggunakan air sejuk pada kulit, termasuk mengurangkan bengkak, pembersihan dengan air sejuk harus dielakkan. Ia tidak membersihkan kulit dengan berkesan seperti air pada suhu yang lebih panas.

Jangan abaikan bibir

Kembalikan Ritual Penjagaan Kulit Secara Tadisi, Pakar Pesan Jika Mahu Kulit ‘Glowing’

IKLAN

Jangan lupa untuk melindungi bibir anda. Ia juga memerlukan penjagaan kulit yang optimum, terutamanya pada cuaca sejuk dan panas, apabila kehilangan air transepidermal lebih tinggi akibat perubahan kelembapan dan angin. Ini boleh menyebabkan bibir kering dan merekah jika tidak dirawat. Gunakan balsem bibir berasaskan squalene, untuk menghidrat dan melindungi dan juga pastikan anda menggunakan SPF pada bibir juga.

Hayati Kecantikan Dalaman

Perubahan cuaca adalah masa yang sesuai untuk menyesuaikan rutin harian anda dan memperkenalkan tabiat baharu untuk menjaga kesihatan kulit. Makanan tambahan adalah sebahagian daripada kepercayaan yang lebih luas bahawa kecantikan dan kesihatan keseluruhan perlu ditangani dari dalam dan luar.

Melembapkan

Kembalikan Ritual Penjagaan Kulit Secara Tadisi, Pakar Pesan Jika Mahu Kulit ‘Glowing’

Lembapkan, lembapkan, lembapkan! Muka, tangan, badan dan kaki, terutamanya selepas mandi apabila kulit sedikit lembap, ia akan membantu mengunci air masuk. Udara sejuk, kering dan pemanasan pusat pada musim sejuk meningkatkan kehilangan air, bermakna kulit boleh mula berasa kering dan gatal. Pakar syorkan menggunakan pelembap berbilang tugas yang berfungsi untuk menarik kelembapan, melembutkan dan mencegah kehilangan air. Ramuan seperti ceramide membantu membaiki penghalang kulit manakala humektan, seperti asid hyaluronik dan gliserin, menarik air ke dalam kulit. Mentega shea adalah satu-satunya minyak tumbuhan yang dicadangkan oleh pakar kerana ia adalah kerengsaan yang rendah dan sangat baik untuk mengurangkan kekeringan, ditambah pula dengan squalane adalah tambahan yang bagus untuk sebarang formula. Terdapat begitu banyak rumusan hebat yang sesuai dengan setiap bajet,cuma pastikan bahan-bahan utama tersebut ada di sana.

Bersihkan dengan betul

Kembalikan Ritual Penjagaan Kulit Secara Tadisi, Pakar Pesan Jika Mahu Kulit ‘Glowing’

IKLAN

Ramai lakukan pembersihan dan sukar untuk mendapatkan penjagaan kulit yang betul. Berpegang pada pembersih lembut yang tidak berbuih yang berfungsi, kemudian bergantung pada serum anda untuk menyampaikan bahan aktif dengan cara yang lebih tepat. Pembersih ideal yang mengandungi pembersih pH mesra kulit sekitar 4-5, yang tidak akan menyumbat liang-liang. Gunakan air micellar untuk pembersihan semasa dalam perjalanan dan menanggalkan solekan mata.

ARTIKEL BERKAITAN: Trik Mencuci Muka ‘60 saat’ Akan Mengubah Kulit Anda Lebih Glowing Dan Lembut

Menggabungkan Pengelupasan Kimia

Kembalikan Ritual Penjagaan Kulit Secara Tadisi, Pakar Pesan Jika Mahu Kulit ‘Glowing’
Studio shot of a beautiful young woman using sea salt in her beauty routine

Patuhi nasihat pakar ! Sekarang adalah masa yang baik untuk mula memperkenalkan semula pengelupasan kimia lembut, seperti laktik, mandelik, kojic, gluconolactone, dan asid laktobionik, ke dalam rutin anda. Asid ini secara tradisinya boleh menjadikan kulit anda lebih sensitif kepada matahari, jadi menggunakannya pada masa ini kurang berkemungkinan menyebabkan masalah, seperti sensitiviti matahari. Ia juga sangat baik untuk menanggalkan lapisan atas, sel kulit mati dan menyasarkan pigmentasi, jeragat, atau warna kulit tidak sekata, yang berlaku akibat pendedahan matahari.

Mulakan semula dengan retinol

Kembalikan Ritual Penjagaan Kulit Secara Tadisi, Pakar Pesan Jika Mahu Kulit ‘Glowing’

Retinol adalah ramuan yang sempurna untuk dimasukkan ke dalam rutin penjagaan kulit anda pada cuaca panas dan sejuk. Retinol membantu meningkatkan pengeluaran kolagen, mengurangkan pigmentasi, dan memperbaiki warna kulit. Ia berfungsi untuk mempercepatkan pengelupasan kulit dengan lembut dan mengurangkan tanda-tanda kerosakan matahari yang berkekalan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/-hmBowr-q_E