Angkat tangan jika anda takut retinol? Ah ya, hampir semua orang… terutamanya anda yang jenis kulit sensitif!

Walaupun menakjubkan, retinol adalah bahan yang sangat mujarab yang selalunya datang dengan risiko sebanyak ia memberi ganjaran. Tetapi bagaimana jika HIJABISTA memberitahu anda ada cara untuk meminimumkan kemungkinan tindak balas dan hanya meraih faedah? ‘Retinol sandwic’ boleh menawarkan hanya itu dan inilah semua yang anda perlu tahu…

ARTIKEL BERKAITAN: Retinol Salah Satu Bahan Ajaib Dalam Produk Kecantikan Bagi Menangani Pelbagai Masalah Kulit.

Helah ‘retinol sandwich’

Teknik aplikasi yang merujuk kepada kaedah ‘sandwich’ retinol adalah melapisi di antara pelembap, ia dicipta sebagai satu cara untuk meminimumkan beberapa kesan sampingan yang lebih tidak menyenangkan yang boleh dibawa oleh retinol. Walaupun kita semua ingin merasai manfaat meremajakan yang ada pada retinol, kemerahan dan pengelupasan tidak betul-betul dalam senarai matlamat anda.

@drwhitneybowe Here’s how to build a retinoid sandwich on retinoid night for beginners or those with sensitive skin. #thatboweglow #skincycling #dermatologist #tretinoin #retinol ♬ Under The Influence – Chris Brown

Ia adalah idea yang bagus jika anda baru menggunakan retinol atau menangani kepekaan kulit secara umum, kerana pengapit retinol menangani kemungkinan kesan sampingan retinol pada kedua-dua hujungnya. Mendahului retinol anda dengan lapisan pelembap ringan boleh membantu melambatkan sebarang tindak balas negatif dan kemasan dengan yang sama membantu mengunci kelembapan masuk, justeru mengehadkan jumlah kekeringan yang tinggal apabila retinol selesai berfungsi.

IKLAN

Helah ‘Retinol Sandwich’ Rahsia Untuk Meraih Faedah Tanpa Kerengsaan. Khas Kulit Sensitif & Pemula!

Sudah tentu terdapat cara alternatif untuk mengurangkan kerengsaan apabila menggunakan retinol, bermula dengan produk kekuatan minimum (untuk membina toleransi) sentiasa menjadi pilihan yang bijak, tetapi jika anda telah menemui formula yang anda percayai, kaedah sandwic boleh menjadi amat bagus.

Kaedah ‘retinol sandwic’ jadikan retinol kurang berkesan

Helah ‘Retinol Sandwich’ Rahsia Untuk Meraih Faedah Tanpa Kerengsaan. Khas Kulit Sensitif & Pemula!

IKLAN

Ya, satu sentuhan, tetapi itu separuh perkara. ‘Retinol sandwich’ adalah cara terbaik untuk anda yang tidak menyangka boleh memasukkan retinol ke dalam ritual kecantikan anda dengan melakukannya cara yang tepat tanpa merosakkan penghalang kulit. Ia mencairkan retinol, melembutkan tanpa membatalkan faedah, menjadikannya pilihan retinol ‘pengenalan’ atau ‘lite’ yang kuat.

ARTIKEL BERKAITAN: ‘Skin Sealing’ Tiktok Hack Untuk Kulit Kering Bawah Mata, Pakar Akui Selepas Cuba Kulit Selembut Kulit Bayi

Percubaan menggunakan helah ‘retinol sandwich’

@dr_dahliahazirah Retinol sandwich method : How to layer ❤️ #drdahliashares #skintips #skindoctor #beautytips #tipskulitcantik ♬ original sound – nni ✨

Anda mungkin sudah memahami intipatinya sekarang, tetapi untuk lebih jelasnya, anda perlu menggunakan retinol pilihan antara dua lapisan pelembap (satu sebelum dan satu berikut). Bagi jumlah pelembap untuk digunakan, ia bergantung kepada berapa banyak anda ingin mencairkan bahan utama. Lapisan yang lebih nipis hanya akan menghilangkan kelebihannya, manakala yang lebih tebal akan membantu anda berfungsi dengan selamat.

IKLAN

Anda juga tidak perlu ‘sandwic’ retinol anda ke seluruh muka. Pakar Dermatologi mencadangkan hanya menggunakan pelembap anda pada kawasan yang lebih halus atau mudah jengkel seperti di sekeliling mata atau dalam garis senyuman. Pilihan banyak, semuanya mampu menyegarkan wajah tanpa stress.

Jadi berikan ‘retinol sandwich’ pusingan jika anda begitu cenderung; ia adalah satu kemenangan untuk jenis kulit sensitif.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/vcTYydoh4tA

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI