Kulit memainkan peranan penting dalam melindungi badan anda, jadi penting untuk mengambil langkah untuk menggalakkan kesihatan kulit. Menjaga kulit anda tidak perlu rumit atau memakan masa dan boleh menjadi sifat kedua dengan cepat, semudah memberus gigi.

Anda boleh memastikan kulit kelihatan hebat dengan melindungi daripada pelbagai masalah, daripada kulit merekah kepada penuaan pramatang kepada kanser kulit. Itulah sebabnya penting untuk membangunkan tabiat kulit yang sihat dan masih belum terlambat untuk mulakan. Berikut ialah lima petua perlindungan kulit yang boleh anda masukkan ke dalam rutin kecantikan dengan segera.

Hadkan Pendedahan Matahari

Strategi Yang Salah Dan Tak Pasti Jenis Kulit, Pakar Cadang 5 Langkah Ini. Membantu Sangat!

Mesej ini pasti telah didengari berjuta kali, tetapi ada sebab yang kukuh. Sinaran ultraungu yang dipancarkan oleh matahari menyebabkan pelbagai jenis kerosakan kulit, termasuk kanser kulit, kedutan awal, jeragat dan perubahan warna.

ARTIKEL BERKAITAN: Aplikasi Semula Sunscreen, Mudahnya Dengan BeautyBlender. Tak Tercabut Pun Foundation!

Menggunakan produk penjagaan kulit yang menawarkan perlindungan ultraviolet adalah salah satu cara terbaik untuk membantu memastikan kulit kelihatan segar dan muda. Gunakan pelindung matahari setiap hari dan gunakan semula dengan kerap setiap kali anda berada di luar rumah untuk tempoh yang lama. Orang ramai digalakkan pelindung matahari yang lebih berasaskan mineral atau fizikal dengan SPF sekurang-kurangnya 30.

Cuba produk baru di pasaran:

Strategi Yang Salah Dan Tak Pasti Jenis Kulit, Pakar Cadang 5 Langkah Ini. Membantu Sangat!

Di sinilah penjagaan kulit benar-benar dan akhirnya bertemu dengan keseronokan. Hello ULTRA VIOLETTE! New BBF anda!

IKLAN

Vi untuk singkatannya. Selepas 3 tahun menghadapi masa depan kalis di Australia, visa Vi akhirnya diluluskan dan secara rasmi mendarat di Malaysia! Pelindung matahari, tidak pernah membosankan. Pengasas Bec Jefferd dan Ava Matthews bersetuju, mereka benar-benar muak menggunakan produk SPF yang menyesakkan, melekit atau menyengat yang terasa tidak menyenangkan di wajah mereka, tapi bukan Vi pelindung matahari ini bukan sahaja menjanjikan perlindungan matahari, tetapi juga kelihatan, dirasakan dan bertindak seperti penjagaan kulit teratas anda. Oleh itu Vi dan rangkaian Skrin Kulitnya dilahirkan, khusus untuk menjadikan SPF sebagai MVP rutin kecantikan anda. Rugi tak cuba!

Petua lain boleh dicuba untuk membantu melindungi kulit anda daripada matahari:

Strategi Yang Salah Dan Tak Pasti Jenis Kulit, Pakar Cadang 5 Langkah Ini. Membantu Sangat!

 • Bertudung atau pelindung kepala dan pakaian seperti lengan panjang dan seluar atau skirt panjang memberi anda lebih perlindungan.
 • Tinggal di dalam rumah apabila matahari berada pada tahap paling terik, biasanya antara 10 pagi dan 2 petang.
 • Gabungkan strategi perlindungan matahari.
 • Selain meminum cecair yang mencukupi, mengekalkan kelembapan kulit adalah penting untuk perlindungan kulit.
 • Kulit kering boleh mempunyai celahan kecil dalam penghalang kulit yang membenarkan kemasukan bakteria dan kulat.
 • Kulit yang terhidrat dengan betul mengekalkan kelenturan dan kurang berkemungkinan menjadi pecah-pecah, bersisik atau mengelupas.

Cuba petua ini untuk mengekalkan kelembapan kulit anda.

Strategi Yang Salah Dan Tak Pasti Jenis Kulit, Pakar Cadang 5 Langkah Ini. Membantu Sangat!

IKLAN
 • Gunakan krim atau losen pelembap yang sesuai untuk kulit, cari pelembap dengan asid hyaluronik, ceramida, atau minyak kelapa. Sentiasa sapu pada kulit yang lembap. Ini mengekalkan kelembapan dalam kulit.
 • Mandi air suam dan hadkannya antara lima hingga 10 minit. Nampaknya berlawanan dengan intuisi, tetapi pendedahan kepada air sebenarnya mengeringkan kulit anda. Jika kulit kering berterusan, pertimbangkan untuk mengurangkan jumlah mandi yang anda ambil.
 • Melabur dalam pelembap. Jika kulit anda cenderung kering, menggunakan pelembap di waktu malam dan di ruang kerja pada waktu siang boleh membantu mengekalkan udara terhidrat, yang boleh menghalang udara daripada menyerap kelembapan dari kulit.

ARTIKEL BERKAITAN: Untuk Yang Pemalas, Ini Pilihan Sunscreen Stick Disukai Ramai Yang Perlu Anda Cuba!

Ambil langkah berjaga-jaga kesihatan

Strategi Yang Salah Dan Tak Pasti Jenis Kulit, Pakar Cadang 5 Langkah Ini. Membantu Sangat!

Kudis sejuk disebabkan oleh jangkitan virus pada kulit yang bersempadan dengan bibir, manakala bakteria boleh menyumbang kepada jerawat dan keadaan kulit yang lain. Memberi perhatian yang teliti kepada perkara yang menyentuh kulit anda boleh membantu mengurangkan peluang terdedah kepada kuman. Mulakan dengan petua ini:

 • Jangan berkongsi apa-apa barangan peribadi, seperti balm bibir atau berus gigi, dengan orang lain.
 • Jangan berkongsi minuman dengan orang lain.
 • Elakkan menyentuh muka anda dengan jari dan elakkan sentuhan muka dengan objek yang telah digunakan oleh orang lain, seperti penerima telefon.
 • Jangan pilih sista atau serpihan. Sebaliknya, minta doktor anda untuk membantu anda dengan keadaan kulit ini.

Bertindak segera dengan pertolongan cemas juga penting, sekiranya terdapat gigitan pepijat atau calar. Pakar mengesyorkan membersihkan tapak, menggunakan salap antibiotik jika terdapat luka pada kulit, menggunakan pembalut bersih dan membersihkan tapak dua kali sehari apabila ia sembuh.

IKLAN

Gunakan produk penjagaan kulit lembut

Strategi Yang Salah Dan Tak Pasti Jenis Kulit, Pakar Cadang 5 Langkah Ini. Membantu Sangat!

Mencuci muka adalah penting untuk membuang kotoran, minyak, kuman dan sel mati dari kulit anda. Walau bagaimanapun, menyental muka pun boleh menyebabkan kerengsaan dan menyebabkan kulit. Kalau boleh elakkan produk penjagaan kulit pengelupasan yang kasar.

 • Basuh muka dua kali sehari dengan air suam dan pembersih lembut.
 • Urut perlahan muka dengan jari, dengan menggunakan gerakan membulat.
 • Bilas dengan teliti selepas mencuci untuk mengeluarkan semua sabun dan serpihan.
 • Menepuk bukan menggosok ya! kulit anda kering, kemudian sapukan pelembap.

Kenali kulit anda

Strategi Yang Salah Dan Tak Pasti Jenis Kulit, Pakar Cadang 5 Langkah Ini. Membantu Sangat!

Periksa kulit anda dengan kerap untuk kenali tahi lalat atau tanda-tanda lain kemungkinan kanser kulit. Berbincang dengan pakar dermatologi anda tentang jenis perubahan yang membimbangkan anda. Keadaan kulit tertentu memerlukan nasihat pakar dermatologi, termasuk jerawat yang kerap, kulit kering yang meradang atau merengsa dan ruam kulit yang tidak hilang, kerana ini boleh menjadi tanda salah satu daripada pelbagai jenis dermatitis, atau keradangan kulit.

Walau bagaimanapun, sekiranya anda pernah melihat sebarang masalah kulit yang lain, adalah penting untuk mendapatkan rawatan perubatan untuk menyelesaikannya dengan cepat dan mengelakkan kulit anda berisiko.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/U3UbOb3xCJ4