Warna kulit yang tidak sekata, bintik-bintik gelap dan melasma yang sukar disembunyikan, tetapi jangan lupa tentang rakan sejawatnya yang sama menjengkelkan, tekstur kulit yang tidak sekata.

Benjolan, serpihan, lubang dan tompok kasar pada kulit anda yang mudah dirasai dan boleh menjadi lebih sukar untuk dilihat, sehingga anda menggunakan solekan yang tebal untuk menyembunyikan pelbagai kecacatan. Begitu juga perubahan warna kulit, tekstur kulit yang tidak sekata boleh disebabkan oleh sejuta perkara yang berbeza.

Walaupun kulit licin sempurna tanpa liang adalah mustahil pori anda mempunyai tujuan yang sangat penting untuk mengekalkan kulit anda lembap. Ya! Anda boleh menjadi cantik dengan produk dan rawatan tekstur kulit yang betul, tetapi anda perlu mengetahui apa yang menyebabkan tekstur berasa sedikit kasar terlebih dahulu dan nasihat terbaik pakar tentang cara melicinkan tekstur kulit pada muka.

Apakah masalah tekstur kulit?Tekstur Kulit Tidak Sekata, Solusi Terbaik Dari Pakar Untuk Melicinkan Kulit Wajah Semula

Tekstur kulit termasuk benjolan, liang membesar, tompok kasar, apa-apa sahaja yang membuatkan kulit anda kelihatan kurang licin dan bercahaya. Dan jika anda mengalami mana-mana masalah kulit di atas, anda juga mungkin akan sedikit perubahan warna atau kemerahan dan tekstur kulit yang tidak sekata lazimnya berlaku seiring dengan tona kulit yang tidak sekata atau hiperpigmentasi.

Penyebabkan tekstur kulit mengerutu

Tekstur Kulit Tidak Sekata, Solusi Terbaik Dari Pakar Untuk Melicinkan Kulit Wajah Semula

Benjolan pada kulit anda boleh jadi banyak perkara yang berbeza, tetapi lazimnya, seiring dengan peningkatan usia, kitaran ganti sel kulit (pembentukan sel kulit mati) semakin perlahan, yang boleh meningkatkan kekusaman dan tekstur kulit yang tidak sekata. Tekstur kulit anda juga mungkin mengerutu akibat psoriasis, dermatitis kontak, keratosis pilaris, atau juga parut jerawat dan bintik-bintik. Akhir sekali, mungkin matahari  penyebab di sebalik kebanyakan masalah kulit.

Tekstur Kulit Tidak Sekata, Solusi Terbaik Dari Pakar Untuk Melicinkan Kulit Wajah Semula

Sedia maklum pendedahan matahari boleh mengacaukan warna kulit anda, tetapi perkara yang sama juga boleh dikatakan tentang kesannya pada tekstur kulit . Sinaran UVB menyebabkan kematian pramatang sel-sel kulit hidup, yang boleh menyebabkan peningkatan kekasaran kulit, manakala sinaran UVA meningkatkan pengeluaran pigmen yang akan memberikan kulit anda keseluruhan tekstur berbintik-bintik dan tona kulit berubah.

Bagaimanakah memperbaiki tekstur kulit?

Anda bukan tiada pilihan, tetapi perlu mempunyai produk dan bahan yang tepat. Di bawah ini, beberapa cara anda boleh mula menangani masalah tekstur kulit  hanya di rumah.

1. Mengelupas dengan asid glikolik

Tekstur Kulit Tidak Sekata, Solusi Terbaik Dari Pakar Untuk Melicinkan Kulit Wajah Semula

IKLAN

Mengelupas wajah adalah langkah yang sangat penting untuk mencapai dan mengekalkan tekstur kulit yang optimum dan mencegah ketidaksamaan dengan menanggalkan sel kulit yang kusam dan kasar. Walau bagaimanapun, lakukan dengan sangat ringan iaitu, hanya pengelupasan kimia seperti asid dan pengelupasan pada dos yang rendah dan bukannya skrub yang keras. Elakkan menggosok secara agresif atau menggunakan pengelupasan dengan tekstur yang terlalu kasar, kerana ini boleh menyebabkan melecet dan kecederaan kulit. Pengelupasan berlebihan boleh menyebabkan kerengsaan dan mengeringkan kulit anda. Sebaiknya mulakan dengan satu pengelupasan di rumah yang lembut seperti serum asid glikolik 10 peratus hanya beberapa kali seminggu, diikuti dengan pelembap.

2. Gunakan asid salisilik jika kulit mudah berjerawat

Tekstur Kulit Tidak Sekata, Solusi Terbaik Dari Pakar Untuk Melicinkan Kulit Wajah Semula

Jika anda cenderung mempunyai liang yang membesar, itu juga boleh menyebabkan liang tersumbat dan masalah tekstur kulit. Pengelupasan ringan, adalah kunci untuk tekstur kulit yang tidak sekata dan jika anda mudah berjerawat, Dr. Ciraldo mengesyorkan pengelupasan dengan asid salisilik untuk membantu membuka sekatan pori-pori tersumbat dan bintik hitam yang boleh menjadikan pori-pori anda kelihatan lebih besar.

3. Melembutkan kulit dengan asid laktik

Tekstur Kulit Tidak Sekata, Solusi Terbaik Dari Pakar Untuk Melicinkan Kulit Wajah Semula

Jika kulit kasar anda juga kulit kering, bantu lembutkan dengan sedikit asid laktik. Asid pengelupasan lembut ini adalah pengelupasan kimia yang paling menghidratkan dalam keluarga asid alfa hidroksi (AHA), jadi anda boleh menghidrat semasa anda mengelupaskan kulit mati. Gunakan pelembap penghidratan yang mengandungi asid laktik untuk pendekatan yang lebih lembut.

4. Tambahkan retinoid ke dalam rutin

Tekstur Kulit Tidak Sekata, Solusi Terbaik Dari Pakar Untuk Melicinkan Kulit Wajah Semula

Penambahan retinoid pada rutin anda untuk membantu mempercepatkan pusing ganti selular anda dan melicinkan tekstur kulit anda. Retinoid bukan sahaja boleh memberikan anda kulit yang lebih licin, cerah, tetapi ia juga boleh meningkatkan pengeluaran kolagen dan menguatkan dinding liang-liang anda. Jika anda baru menggunakan retinoid, masukkan secara beransur-ansur ke dalam rutin dengan mengurut picitan sebesar kacang ke atas kulit yang bersih dan lembap satu malam seminggu selama satu minggu, kemudian dua malam selama dua minggu, dan kemudian tiga malam. selama tiga, sehingga anda menggunakannya setiap malam tanpa kekeringan atau kerengsaan.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI: Senarai Krim Dan Serum Retinol Terbaik Rawat Tekstur Kulit Dengan Hasil Yang Pantas

5. Pakai pelindung matahari setiap hari.

Memakai SPF spektrum luas akan sangat membantu dengan menghalang semua kerosakan yang disebabkan oleh sinaran UV yang menyumbang kepada tekstur kulit yang tidak sekata. Pakai pelindung matahari anda dan gunakan semula sepanjang hari.

6. Dapatkan pengelupasan yang lebih mendalam dengan pengelupasan di rumah

Satu peningkatan daripada serum asid glikolik anda, versi pengelupasan muka di rumah menggunakan bahan yang sama pada kepekatan yang lebih tinggi yang masih selamat untuk anda gunakan sendiri untuk hasil yang lebih baik.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Kulit Mulus Dengan Teknik Pengelupasan. Inilah Cara Tepat Mengelupas Setiap Bahagian Tubuh Anda

7. Berhati-hati menggunakan peranti dermarolling di rumah

Tekstur Kulit Tidak Sekata, Solusi Terbaik Dari Pakar Untuk Melicinkan Kulit Wajah Semula
Sumber gambar: Healthline

Dermarolling ialah rawatan di rumah yang melibatkan tusukan kecil pada kulit dengan roller jarum bertutup untuk membantu menjana kulit yang lebih baharu, licin dan cerah. Ia lebih baik diserahkan kepada profesional, tetapi anda boleh melakukannya di rumah dengan berhati-hati untuk membantu memperbaiki tekstur kulit anda dan menambah baik sejauh mana serum muka anda menyerap ke dalam kulit anda. Penyerapan yang lebih baik sama dengan hasil yang lebih baik.

IKLAN

Tekstur Kulit Tidak Sekata, Solusi Terbaik Dari Pakar Untuk Melicinkan Kulit Wajah Semula

Nah, itu bergantung pada punca tekstur kulit anda. Ia boleh menjadi sangat bermanfaat untuk mendapatkan diagnosis daripada pakar dermatologi. Jika masalah tekstur kulit anda disebabkan oleh keadaan seperti ekzema atau psoriasis, anda memerlukan rawatan yang sangat berbeza daripada jika anda berhadapan dengan liang tersumbat.

Apabila masalah tekstur disebabkan oleh penumpukan sel mati, rawatan di seperti HydraFacial (mengelupas, mengekstrak dan menghidrat), kulit asid glikolik berkekuatan lebih tinggi berkesan hanya lakukan di rumah anda. Pengelupasan kimia dangkal sangat selamat, tidak perlu masa yang lama dan cara yang berkesan untuk melicinkan tekstur kulit anda.

Banyak faktor berpotensi yang menyumbang kepada kulit tidak sekata, seperti parut jerawat, kerosakan matahari dan penuaan, sukar untuk menyatakan dengan tepat apa yang menyebabkan ketidakteraturan pada tekstur kulit khusus anda. Walaupun pengelupasan kimia yang lembut dan perlindungan matahari yang betul mungkin membantu, satu-satunya cara sebenar untuk mengetahui perkara yang anda alami adalah dengan penilaian dan diagnosis yang betul, jadi lihat kulit anda untuk benar-benar menyelesaikan masalah.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee

Tekstur Kulit Tidak Sekata, Solusi Terbaik Dari Pakar Untuk Melicinkan Kulit Wajah Semula