Mengetahui cara membeli tilam tidak semudah yang didengar. Kerana tidur yang baik sangat penting untuk kesihatan yang baik  ia dapat mempengaruhi mood anda, kesihatan mental anda, senaman anda, dan bahkan kemampuan anda untuk membentuk kenangan  dan banyak perkara boleh mempengaruhi tidur anda, menjadi lebih baik atau buruk.

Tilam yang anda pilih adalah salah satu daripadanya, yang menjadikan mencari yang betul sangat penting. Dalam dunia yang ideal, anda akan membeli tilam yang terasa baik untuk anda dan sesiapa sahaja yang berkongsi tempat tidur anda, dan kemudian menggunakannya dengan senang hati dan tanpa aduan sehingga tiba masanya untuk mendapatkan yang baru.

Berikut adalah lebih maklumat mengenai cara mengetahui bila tiba masanya untuk membeli tilam baru. Namun, dalam praktiknya, banyak orang menghadapi tilam yang buruk, tidak selesa, tidak menyokong, dan bermasalah selama bertahun-tahun. Itu masalah, kerana tilam yang buruk boleh mengganggu tidur anda, juga membuat anda merasa sakit atau tidak selesa semasa dan selepas penggunaan.

Berita baiknya ialah tilam yang baik dapat meningkatkan kehidupan anda secara dramatik, terutama jika anda tidur di atasnya setelah bertahun-tahun tidur di tilam yang tidak memenuhi keperluan anda. Membeli tilam boleh menjadi pengalaman yang sangat subjektif. Ini tidak akan mengejutkan jika anda pernah berkongsi tempat tidur dengan pasangan yang mempunyai pilihan tidur yang berbeza daripada yang anda lakukan. Seseorang boleh menyukai tilam yang dibenci orang lain, dan itu tidak semestinya tilam itu hebat atau mengerikan. Ia hanya berfungsi untuk sesetengah orang dan tidak untuk yang lain.

Berikut adalah kriteria berpengetahuan pakar yang boleh anda gunakan semasa menilai dan pertimbangkan untuk tukar tilam baru. 

Kriteria Penilaian Tilam

Kualiti Tidur 

IKLAN

Perkara paling penting untuk diberi perhatian semasa menguji dan memilih tilam adalah bagaimana ia membuat anda merasa. Satu bidang yang perlu diberi perhatian adalah betapa baiknya kualiti tidur anda yang dirasakan. Adakah anda mudah tertidur di tilam? Adakah anda terus tidur sepanjang malam? Adakah anda merasa rehat pada keesokan harinya? Ini adalah isyarat penting untuk memastikan tilam anda sesuai untuk anda.

Sokongan 

Sokongan merujuk kepada seberapa baik permukaan tilam menolak ke belakang badan anda dan ia tidak ada kaitan dengan ketegasan. Sokongan yang baik akan menjadikan tulang belakang anda sejajar dan membolehkan otot anda berehat semasa anda tidur. Cari tilam yang mempunyai ciri-ciri:

  • Menyokong badan anda tanpa tenggelam di pinggul.
  • Membolehkan kelegaan dan keselesaan pada titik tekanan, termasuk lutut, pinggul, bahu dan kepala.
  • Membiarkan otot anda berehat di seluruh badan, terutamanya di bahagian belakang anda.

Sokongan yang anda perlukan dari tilam umumnya adalah masalah pilihan peribadi, walaupun salah seorang pakar membincangkan menunjukkan bahawa orang yang lebih berat mungkin mendapat lebih banyak sokongan dan juga bahawa sokongan yang diinginkan seseorang dapat berubah sepanjang hayatnya bergantung. Contohnya, faktor seperti kecederaan, kehamilan, turun naik berat badan dan banyak lagi. Satu tanda yang mungkin anda perlukan sokongan yang berbeza adalah jika anda bangun merasa kaku atau tidak selesa.

Tip lain: Sekiranya anda mengalami sakit bahu dan leher semasa atau selepas tidur, itu mungkin masalah bantal. Tetapi jika anda mengalami sakit punggung bawah, anda harus memandang tilam sebagai pelakunya.

Keselesaan 

Keselesaan merujuk kepada pengalaman subjektif anda tidur di tempat tidur. Di sinilah pilihan anda untuk memilih tilam lembut. Adakah anda mendapati katil itu selesa untuk dibaringkan, atau adakah sakit untuk berbaring? Seiring bertambahnya usia, mereka cenderung memilih tilam yang lebih lembut tetapi sekali lagi, ini adalah pilihan peribadi.

Suhu 

Suhu bilik dan tilam boleh mempengaruhi kualiti tidur anda. Umumnya mereka tidur lebih nyenyak di persekitaran yang lebih sejuk, di antara 60 hingga 70 darjah. Sekiranya anda cenderung berpeluh pada waktu malam, atau jika anda panas, harus memberi perhatian khusus kepada bagaimana panas atau sejuknya tilam ketika anda tidur. Peralatan tempat tidur kebiasaan dan pakaian biasa yang anda pakai untuk tidur, sekiranya tilam terlalu panas untuk anda, itu boleh menjadi masalah. Tilam buih cenderung berjalan sedikit lebih panas daripada jenis lain. Sebilangan orang tidak mempunyai masalah dengan itu, tetapi bagi yang lain ia mungkin menjadi masalah besar.

Tempoh Percubaan Tanpa Risiko

Membeli tilam secara historis sangat menyakitkan  anda pergi ke bilik pameran tilam dan berbaring di atas tilam dengan pakaian jalanan anda, pada waktu tengah hari, di sekitar sekumpulan orang lain. Tidak betul-betul santai, atau bahkan serupa dengan cara anda sebenarnya menggunakan tilam dalam kehidupan seharian. Tetapi hari ini terdapat banyak syarikat tilam yang membolehkan anda mencuba tilam di rumah dalam tempoh percubaan tanpa risiko. Bergantung pada keadaan kewangan, anda mungkin ingin mengutamakan tilam yang menawarkan situasi seperti ini dan lebih baik jika mereka menawarkan penghantaran percuma.

Kesesuaian 

Terdapat beberapa tilam yang membolehkan anda menyesuaikan tahap sokongan, Ada beberapa jenis tilam yang mengikut keseseuain seperti cenderung menjadi tilam udara yang membolehkan anda menambah atau mengurangkan jumlah udara di sisi katil yang berlainan. Tilam lain membolehkan anda menaikkan atau menurunkan sudut lereng. Tilam yang boleh disesuaikan ini sangat baik untuk pasangan yang mempunyai keperluan tidur yang berbeza, sama ada kerana keutamaan atau keadaan kesihatan atau kedua-duanya. Sekiranya ini adalah perkara yang anda sayangi, perlu diberi perhatian.

Pemindahan Gerak 

Perkara lain yang perlu diperhatikan jika anda berkongsi tempat tidur dengan seseorang, berapa banyak pergerakan yang ada di tempat tidur semasa pasangan anda bergerak? Sebaik-baiknya tilam anda mempunyai pergerakan bergerak yang minimum, ini bermakna anda cenderung tidur sepanjang malam walaupun pasangan anda melempar dan berpusing atau bangun untuk pergi ke bilik mandi.

Bahan 

Ketika membuat tilam dibuat, kriteria berbeza mengikut pengguna. Berhati-hatilah dengan sebarang alahan yang mungkin anda alami semasa membeli tilam, sekiranya mengandungi bahan yang mungkin tidak memberi reaksi buruk kepada anda. Sekiranya anda ambil peduli sama ada tilam dibuat dengan bahan organik, sila rujuk dengan pengeluar tilam atau review supaya tiada gangguan sensitif terhadap gangguan gas.

Bagaimana untuk mengetahui tilam itu baik untuk anda

  • Sekurang-kurangnya tiga minggu, lebih baik tidur di tilam baru setiap malam. Ini akan memberi anda masa untuk menyesuaikan diri dengan tilam baru.
  • Sebelum melakukan ujian, anda harus meluangkan masa beberapa hari untuk mengesan tilam semasa mengukur perkara-perkara tertentu: Adakah anda bangun merasakan kekakuan atau kesakitan? Adakah anda merasa selesa untuk tidur di malam hari? Adakah anda merasa rehat? Berapa kali anda ingat bangun di tengah malam? Dan sebagainya.
  • Kekalkan sistem pengukuran dan penjejakan ini semasa anda menggunakan tilam baru sehingga anda mempunyai sesuatu yang dapat dibandingkan dengannya.