Sekiranya anda salah seorang pengikut yang taat dengan falsafah kecantikan Korea. Rutin penjagaan kulit 12 langkah yang terkenal menunjukkan sebaliknya, ia lebih daripada sekadar produk yang hebat.

Menjadi orang Korea sendiri dibesarkan oleh dengan ‘glass skin’, anda harus percaya dibesarkan dengan teknik penjagaan kulit ini adalah norma biasa yang digunakan oleh semua orang. Sehingga gelombang K-beauty melanda dunia, anda pasti menyedari betapa inovatifnya sebenarnya rutin kecantikan mereka. Anda mungkin sudah biasa dengan perkara-perkara seperti krim BB, topeng lembaran, dan masker tidur semuanya berasal dari Korea Selatan.

Berikut adalah beberapa kaedah tambahan yang sangat mudah untuk mencapai kulit selicin punggung bayi.

1. Jamsu

Jamsu secara harfiah diterjemahkan maksudnya “tenggelam” dalam bahasa Korea, yang sebenarnya teknik ini memerlukan. Dikuasai oleh penggemar kecantikan Korea, ia melibatkan pelapisan wajah yang telah dibuat sepenuhnya dengan serbuk, kemudian merendamnya sebentar (15 hingga 30 saat) dalam mangkuk berisi air sejuk. Ini bukan perkara yang paling selesa di dunia, tetapi ia berfungsi sama dengan memanggang dengan mengunci solekan anda dan memberi hasil kulit matte. Anda masih boleh melaksanakan latihan ini jika anda tidak memakai alat solek dengan mencelupkan wajah anda selepas rutin penjagaan kulit. Air sejuk akan membantu menutup produk anda, menutup liang pori, dan mencapai cahaya yang cerah secara semula jadi.

BACA JUGA ARTIKEL INI: JAMSU Trik Kecantikan Korea untuk Mekap Tahan Lama

IKLAN

2. Tepuk produk anda


Nampak seperti pelik, tetapi daripada menggosok produk anda, menampar kulit wajah dengan ringan bukan sahaja mencegah anda mengotorkan produk malah membiarkan anda memanfaatkan sepenuhnya produk ke lapisan kulit, ia juga meningkatkan aliran darah dan membolehkan produk menembusi dengan lebih baik. Sama dengan microneedling dan dermaplaning, menampar wajah juga dikatakan dapat membantu merangsang kolagen dari masa ke masa. Proses menampar tidak boleh menyakitkan atau tidak selesa, paling banyak ia akan kelihatan sedikit memerah.

3. Senaman urut muka

Urut saliran limfatik menjadi lebih popular di spa di barat, tetapi wanita Korea telah mempraktikkan teknik ini sendiri di rumah selama bertahun-tahun. Inilah fakta yang tidak begitu menyeronokkan. Seiring bertambahnya usia, bukan sahaja kulit anda mulai berkedut, otot-otot yang menyokong wajah anda boleh mulai melemah dan kendur, menjadikan anda kelihatan lebih tua. Terdapat pelbagai jenis roller dan peranti berteknologi tinggi yang digunakan, tetapi anda juga boleh membezekannya, anggap seperti senaman untuk wajah. Bekerja dengan gerakan ke atas dan ke luar untuk membantu mengangkat dan memahat – mulakan di pangkal leher di sisi, di mana arteri anda berada, dan terus menguli kulit anda dengan lingkaran lembut ke atas, ke arah rahang, di bahagian atas muka dan sekitar mata.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI:  Yoga Muka: Senaman ‘Yotox’ Runcingkan Muka, Lihat hasilnya Dalam 10 hari. Mudah Sangat!

Teknik lain yang terkenal untuk memerangi kendur mulut, sebutkan vokal anda dengan kuat, “A, E, I, O, U” dengan ekspresi yang berlebihan dengan fokus meregangkan bibir selebar yang anda boleh lakukan. Apabila anda mengatakan “A”, anda harus melebarkan mulut anda dari sisi ke sisi sebanyak yang anda boleh, apabila mengatakan “U”, mengerutkan bibir anda sejauh mungkin. Anda boleh mengulanginya sekerap yang boleh. Ingat jangan buat di khalayak ramai!

4. Udara kering + peraturan 10 saat

IKLAN

Setelah mencuci muka, biarkan kering sehingga tidak menggosok atau menepuk menggunakan tuala. Bukan hanya geseran yang buruk untuk kulit, terdapat sejumlah besar bakteria dan bahan kimia yang tinggal di dalam serat tersebut, walaupun anda baru mencucinya. Mengikut peraturan 10 saat (bukan makanan), anda juga harus menggunakan produk penjagaan kulit dalam masa 10 saat selepas mencuci sementara wajah anda masih lembap. Ketika ini adalah ketika pori-pori anda paling mudah menerima dan dapat menyerap produk dengan sebaiknya.

5. Bersihkan berganda (double cleansing)

Pembersihan nampaknya cukup mudah, tetapi sebenarnya pembersih anda mungkin tidak mencukupi untuk menghilangkan semua senjata di wajah anda, terutamanya jika anda memakai banyak solekan. Petunjuk yang jelas adalah jika anda melihat foundation pada pad toner yang anda gunakan untuk mengelap wajah selepas itu. Untuk memastikan wajah anda benar-benar bersih, amalkan pembersihan dua kali ganda  yang memerlukan pembersih berasaskan minyak (seperti balm pembersih) untuk menghilangkan solekan, diikuti dengan pembersih berasaskan air untuk membersihkan kulit secara mendalam.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Konsep Double Cleansing Ala Korea Sangat Membantu Merawat Masalah Kulit. Ini Senarai Pencuci mengikut Jenis Kulit Wajah

6. Setengah mandi

Sumber gambar: Veltra

Spa Korea sering mempunyai sesuatu yang disebut “ban-shin-yoks” (diterjemahkan secara longgar menjadi “setengah mandi”), iaitu mandi air panas dengan air yang hanya sampai ke perut dan badan bahagian atas tetap kering sepenuhnya. Perbezaan suhu antara bahagian atas dan bawah badan dikatakan dapat membantu meningkatkan peredaran darah, sementara wap yang keluar dari air menghidrasi liang pori. Walaupun rawatan ini tidak biasa dijumpai di spa, anda boleh membuat ini dengan mudah di rumah dengan menarik diri anda mandi cetek dengan air wap.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI