Dunia kecantikan Korea memberikan kita satu lagi tipu daya yang patut diperhatikan: jamsu. Jika tidak dikenali sebagai peretas kecantikan yang akan membuat anda melupakan untuk sentuhan semula solekan di petang hari, kerana solekan pagi tetap kekal seperti awalnya.

Memandangkan ia hanya melibatkan serbuk bayi, air sejuk, dan tuala, kami ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana kami dapat mengelakkan wajah yang kelihatan berminyak, letih kepanasan petang hari. Untuk mengetahui apa itu jamsu, dan bagaimana anda (dan alat solek anda) dapat dimemanfaatkannya.

Apa sebenarnya jamsu?

JAMSU Trik Kecantikan Korea untuk Mekap Tahan Lama

“Jamsu diterjemahkan menjadi ‘menyelam’ atau ‘tenggelam.’ Dalam kes ini, ini merujuk kepada peretasan kecantikan yang popular yang menjadi viral di Korea. Helah kecil ini semestinya menjadikan anda dengan kemasan solek tanpa cela matte (tidak kering) yang tahan sepanjang hari – sangat baik apabila lembab. ”

IKLAN

Bagaimanakah ia berfungsi?

JAMSU Trik Kecantikan Korea untuk Mekap Tahan Lama

1. “Sapukan primer, foundation, cushion compact, concealer anda – apa sahaja yang anda pakai sebagai alat solek muka asas anda.”

2. “Ambil bedak tabur, seperti serbuk bayi tradisional, dan gunakan tangan atau penutup kepala, sapukan ke seluruh wajah anda. Teruskan sehingga nampaknya anda mempunyai lapisan serbuk putih di seluruh wajah. ”

IKLAN

3. “Rendam seluruh wajah anda (jangan lupa juga di garis rambut anda!) Ke dalam mangkuk atau baskom air sejuk tidak lebih dari 30 saat.”

4. “Tepuk muka kering. Sapukan solek warna anda: eyeliner, maskara, bibir dan lain-lain. Nikmati kemasan sempurna anda! ”

IKLAN

Petua Pro: “[Bungkus] tuala di sekitar baju anda, kerana serbuk boleh menjadi sedikit tidak kemas.”

Tetapi adakah ia akan menyumbat liang pori anda?

“Seperti semua solek, ini pasti dapat masuk ke dalam liang roma anda. Jamsu mengekalkan solekan anda dengan baik dan membuat lapisan ini di atas solekan anda yang menjadikannya lebih sukar untuk mengeluarkan peluh dan sebum (kulit kekal begitu matang sepanjang hari). Penting untuk anda melakukan pembersihan dua kali yang sangat teliti pada penghujung hari. ”

Adakah ia berfungsi untuk semua jenis kulit?

“Saya mempunyai kulit yang sangat kering. Kulit saya kelihatan cantik matte dan sempurna setelah mencuba ini, tetapi kulit saya terasa sedikit tegang sepanjang hari. Bercakap dengan rakan-rakan pecinta kecantikan Korea yang pernah mencuba ini, nampaknya sesuai untuk cuaca lembap, musim panas atau mereka yang memerangi kilauan sepanjang tahun. Juga, bergantung pada bedak, serbuk bayi yang sangat putih dapat membuat penampilan sedikit pucat. Oleh kerana itu, ada sebab penggodaman ini menjadi viral – ia berfungsi. Pasti teknik yang patut dicuba! “