Memakai gincu terasa seperti ia sepatutnya menjadi langkah paling mudah dalam rutin solekan, tetapi ia akhirnya menjadi salah satu perjuangan terbesar untuk mencapai wajah yang menakjubkan dan menawan. Ini rahsia juru solek oles lipstick matte tampak sempurna selama 12 jam.

Dan apabila ia datang kepada matte lipstick , ia selalunya boleh berasa lebih sukar, kerana tanpa persediaan yang betul, kemasan boleh menunjukkan mana-mana dan setiap lipatan, tompok kering dan bintik mengelupas pada bibir anda.

Ini bermakna tanda-tanda anda mengalami kesukaran menggunakan matte lipstick, tetapi pengalaman yang lebih baik mungkin dengan kaedah yang betul. HIJABISTA kongsi cara menyediakan mengoles matte lipstick , untuk memastikan ianya sempurna, dan sudah tentu, cara memastikan anda memilih warna yang betul dengan koleksi terbaharu di pasaran.

ARTIKEL BERKAITAN: Kenapa Bila Pakai Lipmatte @ Lipstick Bibir Jadi Hitam & Merekah? Wanita Ini Kongsi…

Jom ikuti cara yang tepat menggunakan gincu matte seperti profesional.

Apa yang membuatkan matte lipstick unik?

Gincu matte adalah yang terbaik! Tidak mempunyai kemasan berkilat, malah matte lipstick biasanya sangat berpigmen, juga tidak memantulkan cahaya. Semua gincu mempunyai gabungan minyak, lilin dan pigmentasi. Matte lipstick mempunyai kurang minyak dan kelembapan berbanding jenis gincu lain dan tidak akan mengeluarkan sebarang ‘kilat’ pada bibir seperti satin atau sheer.

Mengekalkan kelembapan bibir ialah langkah persediaan yang penting jika anda ingin mendapatkan matte lipstick. Gincu nipis atau satin mungkin mempunyai kilauan dan kekal emoli, manakala matte lipstick akan terasa lebih kering pada bibir.

Cara aplikasi matte lipstick

1. Sediakan Bibir

Rahsia Juru Solek Oles Matte Lipstick Tampak Sempurna Selama 12 Jam

Penyediaan bibir adalah penting sebelum sebarang penggunaan gincu, tetapi ia boleh menjadi sangat penting dengan matte lipstick, kerana ia tidak meninggalkan tekstur mengikut imaginasi.

Pertaruhan terbaik anda untuk matte lipstick yang selesa dan tahan lama adalah dengan membuat persediaan terlebih dahulu. Ini bermakna tidur dengan topeng bibir pada malam sebelumnya, atau menghidratkan untuk memastikan bibir anda gebu dan sedia untuk digunakan.

Selain menghidratkan bibir, anda pasti mahu mencipta asas licin untuk matte lipstick anda. Juru solek mengesyorkan pengelupas bibir anda dengan kerap.

IKLAN

2. Pilihan warna

Rahsia Juru Solek Oles Matte Lipstick Tampak Sempurna Selama 12 Jam

Memilih warna bibir yang betul adalah penting dalam mencipta momen matte lipstick impian anda. Bibir adalah aising pada kek, ia melengkapkan dan mengubah keseluruhan rupa.

Adalah penting untuk mengambil perhatian bahawa gincu kelihatan berbeza pada warna kulit dan perlu memilih yang sewajarnya. Warna yang berbeza melengkapkan ton dan nada yang berbeza, ia juga berfungsi secara berbeza berdasarkan rupa keseluruhan yang anda inginkan.

Langkah pertama dalam memilih warna gincu yang betul ialah menentukan warna kulit anda. Untuk rona sejuk, rona mocha atau nude dan delima atau wain yang lembut kelihatan hebat. Untuk rona hangat, rona pic, kuprum atau gangsa berfungsi dengan baik. Nada neutral mempunyai spektrum warna yang luas iaitu kedua-dua rona sejuk dan hangat akan berfungsi dengan jenis kulit anda.

ARTIKEL BERKAITAN: Bibir Tampak Sempurna Dengan Olesan Gincu Merah. Ikuti 8 Trik Ini Kalau Masih Takut…

3. Sapukan pelapik bibir

Rahsia Juru Solek Oles Matte Lipstick Tampak Sempurna Selama 12 Jam

IKLAN

Walaupun langkah ini adalah pilihan, ia membantu mencipta bentuk dan teduhan yang ideal untuk aplikasi bibir anda. Ia juga membantu mengurangkan kemungkinan ralat semasa pemakaian gincu.

Kebanyakan matte lipstick tidak memerlukan pelapik bibir, tetapi anda boleh menggunakannya jika mahu. Biasanya pelapik bibir yang digunakan satu atau dua warna lebih gelap untuk mencipta dimensi.

4. Sediakan produk bibir

Rahsia Juru Solek Oles Matte Lipstick Tampak Sempurna Selama 12 Jam

Langkah ini adalah pilihan sepenuhnya, kerana semua juru solek menyatakan bahawa memohon terus dari tiub adalah kaedah yang bagus. Bagi mereka yang ingin melukis bibir dengan berus, pakar mengesyorkan langkah penyediaan tambahan.

Sama ada anda menggunakan palet kosmetik keluli atau belakang tangan anda, ambil warna pililhan dan sapukan pada permukaan yang anda inginkan. Jika anda mencampurkan dua warna pada palet kosmetik, spatula akan menjadi kawan baik anda. Jika anda menggunakan bahagian belakang tangan, anda perlu mendapatkan berus bersih untuk mencampur dan mencipta satu formula yang konsisten.

5. Aplikasi gincu matte

Rahsia Juru Solek Oles Matte Lipstick Tampak Sempurna Selama 12 Jam

IKLAN

Jika anda telah memutuskan untuk menggunakan berus, anda pasti mahu melukis produk secara literal pada bibir anda. Gunakan berus bibir untuk mendapatkan garisan yang lebih tepat daripada aplikator atau tiub gincu yang disediakan.

Jika anda ingin keluar terus dari tiub tetapi masih berminat menggunakan berus juru solek mengesyorkan mencelupkan berus dengan berhati-hati ke dalam tiub dan sapukan warna pada bibir. Untuk bibir matte cair, penting untuk berfungsi dengan cepat, kerana produk selalunya boleh kering dengan cepat dan menyukarkan penggunaan.

Rahsia Juru Solek Oles Matte Lipstick Tampak Sempurna Selama 12 Jam

Untuk matte lipstick terus dari tiub, anda boleh memohon terus dari aplikator. Jika anda suka, boleh menetapkan bibir matte dengan sedikit bedak tetapan lut sinar untuk memastikan warna tahan lama.

Serlahkan kecantikan bentuk bibir denga koleksi terbaharu SHU UEMURA

Rahsia Juru Solek Oles Matte Lipstick Tampak Sempurna Selama 12 Jam

Gincu Shu Uemura yang direka untuk warna kulit Asia, menggabungkan intipati artistik Jepun dengan elegan dengan inovasi termajunya. Temui Rouge Unlimited Kinu Matte Shu Uemura. Diinspirasikan oleh sutera chirimen yang mewah. Gincu Rouge Unlimited Kinu Matte tersedia dalam 20 warna yang pelbagai untuk dicuba dan mencipta penampilan baharu dalam setiap majlis.

Rahsia Juru Solek Oles Matte Lipstick Tampak Sempurna Selama 12 Jam

Tekstur lembut, tanpa berat, licin dan meluncur pada bibir dengan mudah dengan mengisi garisan dan lipatan dengan mencipta kemasan matte dimensi yang cantik. Diformulasi dengan teknologi matte dengan 2 serbuk matte ukiran yang menyerap minyak, gincu ini menawarkan pemakaian 12 jam dengan keselesaan baldu bersama dengan hasil warna yang pekat.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI