Kenapa masih malas nak bangun solat tahajud tengah malam? Walaupun terdapat banyak fadhilat dalam solat tengah malam.

Antaranya, doa mereka dimakbulkan oleh Allah SWT. Ini kerana solat sunat ini tinggi darjatnya. Oleh itu, jika anda melakukannya, doa anda akan dimakbulkan.

Artikel Berkaitan : Jadikan Ayat Kursi Amalan Di Hari Jumaat, Ini 13 Kelebihan Bakal Hijabi Miliki!

Janji Allah SWT kepada orang yang tekun mengerjakan Solat Tengah Malam adalah Syurga. Solat tengah malam adalah solat sunat yang sangat dianjurkan oleh semua umat Islam setiap hari.

Solat tengah malam ialah solat malam, iaitu kebiasaan orang-orang yang bertaqwa untuk mendekatkan diri kepada Pencipta dan beringat agar segala keperluan mereka dapat dipenuhi oleh Allah.

Inilah keutamaan solat Tahajud

Dalam ulasan Ustaz Engkus Kusnandar, dalam ulasannya menyatakan fadhilat shalat tengah malam antara lain dapat mencegah perbuatan maksiat, menghapus. dosa dan menahan penyakit fizikal. Rasulullah saw bersabda:

IKLAN

Maksudnya, “Hendaklah kalian mengerjakan shalat malam, karena ia adalah kebiasaan orang-orang yang sholeh sebelum kalian, sarana pendekatan kepada Tuhanmu dan penghapus dosa-dosa, serta pencegah dosa dan penolak penyakit tubuh.” (HR At-Tirmidzi, At-Thabarani, Ibn Huzaimah, Al-Hakim, dan Al-Baihaqi).

Selain itu, solat di malam hari itu adalah waktu dikabulkanya segala doa. Segala hajat dunia dan akhirat akan dikabulkan. Nabi saw bertutur:

Maksudnya, “Sesungguhnya pada malam hari itu ada satu waktu yang tidaklah seorang muslim tepat pada waktu itu meminta kepada Allah kebaikan perkara dunia dan akhirat, melainkan Allah pasti memberikannya kepadanya. Dan waktu itu ada pada setiap malam.” (HR. Muslim)

IKLAN

Tetapi tidak semua orang boleh melakukan solat Tahajud. Hanya orang-orang terpilih yang mempunyai niat dan usaha yang baik sahaja yang dapat menerima anugerah dari Allah ini.

Sayyid Bakri Al-Makki dalam kitabnya Kifayatul Atqiya menyebut lima perkara yang menjadi punca seseorang itu malas mengerjakan solat Tahajud iaitu:

1.Perhatian yang berlebihan kepada dunia sehingga melupakan akhirat. Seorang hamba yang hidupnya khusyuk kepada dunia akan malas beribadah terutama dalam solat Tahajud.

IKLAN

2.Dunia telah membimbing dan mengikatnya sehingga dia lupa tentang kehidupan selepas kematian. Saya sibuk bercakap tentang dunia dan menggunakannya untuk berseronok.

3.Sibuk bercakap tentang keseronokan dan keseronokan dunia, atau berjaga malam tanpa mengenal batas boleh menyebabkan seseorang itu malas untuk solat Tahajud.

4.Banyak kerja. Bekerja di luar batas menyebabkan badan berasa letih, letih dan lesu. Inilah sebabnya seseorang itu malas berdoa kepada Allah.

5.Makan banyak membawa kepada banyak minum, minum banyak membawa kepada mengantuk dan akhirnya sukar untuk bangun pada waktu malam. Jangan berehat di siang hari (Qailullah).

Semoga kita sentiasa dikurniakan anugerah bangun malam, bermunajat kepadanya, bertafakur dan berehat di hadapan Pencipta azza wa jalla. Amin.Semoga Allah memberkati kita.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI