Jerawat dapat dirawat dengan mudah, tetapi tidak semua orang memerlukan rawatan yang sama. Blackheads dan whiteheads adalah jenis jerawat yang biasa. Mereka berbeza dari segi bentuknya, tetapi perlakuannya serupa.

Bagaimana blackheads terbentuk

Pandangan Dekat Nampak Sama, Kenali Perbezaan Blackheads Dan Whiteheads Agar Senang Diuruskan.
Sumber gambar: Insider

Blackhead kelihatan seperti titik hitam yang terbentuk di kulit anda. Blackhead dipanggil komedo terbuka. Komedon adalah lebam berwarna kulit yang terbentuk ketika anda mempunyai jerawat. Sekiranya komedo, komedon ini terdiri daripada folikel di bawah kulit anda dengan bukaan atau liang yang sangat besar.

Apabila anda mempunyai blackheads, liang besar ini tersumbat dengan bahan yang dikenali sebagai sebum. Reaksi kimia dengan sebum berlaku di bawah kulit anda. Melanin dioksidakan dan menjadikan pori-pori tersumbat menjadi warna hitam. Bentuk jerawat ini sering dijumpai di punggung, bahu, dan wajah.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Krim Paling Best Untuk Cepat Kecutkan Jerawat, Bajet Bawah RM30

Bagaimana whiteheads terbentuk

Pandangan Dekat Nampak Sama, Kenali Perbezaan Blackheads Dan Whiteheads Agar Senang Diuruskan.
Sumber gambar: Acne.org

Whiteheads dikenali sebagai komedo tertutup. Folikel di bawah kulit anda dipenuhi dengan bakteria dan mempunyai bukaan yang sangat kecil di bahagian atas kulit anda. Udara tidak dapat memasuki folikel. Bakteria di dalamnya tidak mengalami tindak balas kimia, jadi ia tetap berwarna putih. Jerawat jenis ini juga terdapat di punggung, bahu, dan wajah.

Rawatan untuk blackheads dan whiteheads

Blackheads dan whiteheads adalah bentuk jerawat yang ringan. Kedua-dua jenis jerawat disebabkan oleh pori-pori yang tersumbat, sehingga diperlakukan dengan cara yang serupa.

Cari produk yang mengandungi benzoil peroksida (NeoBenz Micro, Clearskin) atau asid salisilik. Kedua-duanya mengeringkan jerawat dan membuang minyak dan sel-sel kulit mati yang juga menyumbat liang-liang anda. Anda boleh mendapatkan apa sahaja dari mencuci muka krim hingga astringen yang mengandungi bahan-bahan ini.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Elak Kulit Muka Berkawah, 10 Cadangan Pencuci Muka Terbaik Kecilkan Pori Dan Nyahkan Blackheads

IKLAN

Pendekatan hands-off

Bermain dengan jerawat hanya akan menjadikannya lebih teruk.

Pandangan Dekat Nampak Sama, Kenali Perbezaan Blackheads Dan Whiteheads Agar Senang Diuruskan.
Sumber gambar: Insider

Salah satu perkara yang paling penting untuk diingat adalah tidak menyentuh wajah anda. Walaupun anda hanya menggaru gatal, bakteria dan kotoran dari tangan anda akan dipindahkan ke wajah anda. Bakteria dan kotoran kemudian masuk ke liang roma anda. Ini membawa kepada penyumbatan dan pembentukan whiteheads dan komedo.

Anda mungkin tergoda untuk memilih komedo atau bintik putih. Tetapi menyebarkan bakteria yang ada di jerawat anda ke kulit anda boleh menyebabkan lebih banyak wabak di seluruh wajah anda. Memetik jerawat juga boleh menyebabkan parut, perubahan warna, atau kulit yang merah, jengkel, dan menyakitkan.

Ubat alternatif

Pandangan Dekat Nampak Sama, Kenali Perbezaan Blackheads Dan Whiteheads Agar Senang Diuruskan.

Terdapat beberapa bukti bahawa suplemen atau rawatan topikal yang berbeza dapat membantu mengatasi jerawat. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menilai keberkesanan dan keselamatan produk ini. Sentiasa bincangkan pilihan alternatif dengan doktor anda sebelum mencubanya.

IKLAN
 • tea tree oil
 • alpha hydroxy acid
 • azelaic acid (Azelex)
 • bovine cartilage
 • zinc
 • green tea extract
 • aloe vera
 • brewer’s yeast

BACA JUGA ARTIKEL INI: Kesilapan Merawat Jerawat Yang Anda Selalu Lakukan. Ini Krim Terbaik Untuk Semua jenis Kulit.

Mitos biasa mengenai jerawat

Terdapat banyak mitos yang melibatkan penjagaan kulit dan jerawat. Inilah lima mitos yang mungkin pernah anda dengar:

Mitos 1: Makan coklat menyebabkan jerawat

Pandangan Dekat Nampak Sama, Kenali Perbezaan Blackheads Dan Whiteheads Agar Senang Diuruskan.
Sumber gambar: Daily Miror

Penyelidikan dicampuradukkan mengenai apakah makanan tertentu boleh menyebabkan jerawat. Terdapat beberapa bukti sumber dipercayai bahawa produk tenusu dan karbohidrat memang boleh mempengaruhi kulit. Perlu lebih banyak penyelidikan diperlukan. Sementara itu, simpan buku catitan harian makanan untuk melihat apakah makanan tertentu mungkin membuat jerawat anda bertambah teruk.

Mitos 2: Mencuci muka dengan kerap akan menghentikan jerawat

Pandangan Dekat Nampak Sama, Kenali Perbezaan Blackheads Dan Whiteheads Agar Senang Diuruskan.
Sumber gambar: First classes

Mencuci dengan kerap boleh merengsakan kulit anda. Sebenarnya, terlalu banyak mencuci dan menggosok wajah sebenarnya boleh menyebabkan jerawat lebih banyak. Sebaiknya basuh wajah hanya dua kali sehari dengan sabun ringan. Setelah selesai, tepuk kulit anda dengan tuala bersih.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI: Seberapa Kerap Anda Harus Mencuci Muka, Menurut Ahli Dermatologi

Mitos 3: Anda boleh menghilangkan jerawat dengan memicitkan isinya

Pandangan Dekat Nampak Sama, Kenali Perbezaan Blackheads Dan Whiteheads Agar Senang Diuruskan.
Sumber gambar: Mamia

Muncul zits mungkin menjadikannya tidak kelihatan pada masa ini, tetapi ia dapat membuatnya lebih lama di permukaan kulit. Apabila mengeluarkan jerawat, anda mengundang bakteria ke dalam kulit. Bakteria boleh menjadikan kemerahan dan pembengkakan menjadi lebih teruk atau menyebabkan parut dari masa ke semasa.

Mitos 4: Solekan wajah menjadikan penampilan lebih teruk

Pandangan Dekat Nampak Sama, Kenali Perbezaan Blackheads Dan Whiteheads Agar Senang Diuruskan.
Sumber gambar: Daily miror

Tidak semestinya. Sekiranya anda ingin memakai alat solek, teruskan. Cukup pilih produk bukan acnegenik atau bukan komedogenik yang tidak akan menyumbat liang pori atau merengsakan kulit. Pastikan anda juga membersihkan atau mengganti berus solek anda secara berkala.

Sebilangan alat solek malah boleh membantu kulit anda. Cari jenama yang mengandungi benzoil peroksida atau asid salisilik. Bahan-bahan ini melawan jerawat.

Mitos 5: Cahaya matahari boleh membersihkan jerawat anda

Pendedahan cahaya matahari juga boleh menyebabkan penuaan pramatang dan juga barah kulit. Gunakan pelindung matahari bukan komedogenik atau bukan acnegenic yang sekurang-kurangnya SPF 15 sebelum menuju ke luar rumah.

Petua pencegahan

Merawat kulit anda dan mencucinya secara berkala dapat membantu mengurangkan kemungkinan blackhead atau whitehead menjadi masalah kulit utama.

Ikuti petua ini untuk mengelakkan gangguan:

 • Jaga kebersihan wajah dengan mencucinya dua kali sehari dengan sabun ringan.
 • Cuba gunakan produk OTC yang mengandungi benzoil peroksida atau asid salisilik untuk mengeringkan minyak berlebihan.
 • Pilih alat solek bebas minyak yang tidak akan menyumbat liang pori anda.
 • Sentiasa cuci solekan sebelum tidur.
 • Elakkan menyentuh wajah anda.
 • Tahan memicit atau mengutil jerawat.
 • Gunakan gel dan semburan berasaskan air untuk rambut anda. Lebih baik lagi, jauhkan rambut dari wajah anda agar produk tidak menyumbat liang pori.
 • Sekiranya langkah-langkah gaya hidup ini tidak membantu membersihkan kulit anda atau makin mengalami jerawat yang teruk, mungkin sudah waktunya berjumpa doktor atau pakar dermatologi. Ahli dermatologi adalah doktor yang pakar dalam kesihatan kulit. Mereka mungkin menetapkan ubat oral atau topikal untuk membantu membersihkan dan menyembuhkan kulit anda. Mereka juga dapat membantu anda menjalani rutin harian yang disesuaikan dengan jenis kulit.
Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI