Ramai diantara kita yang ingat kulit hanya memerlukan penjagaan yang teliti dan khusus ketika waktu panas terik atau ketika musim El Nino melanda negara sahaja.

Namun, sebaliknya kulit juga memerlukan perhatian khusus apabila tibanya musim hujan atau musim tengkujuh. Ini kerana Malaysia merupakan antara negara terkaya dengan taburan hujan dalam setahun.

Sehubungan itu, udara yang lembap ketika musim hujan juga bakal memberikan kesan kepada kulit wajah tau! Wajah akan mudah kelihatan kusam dan udara lembap ini juga merangsang pertumbuhan jerawat dengan lebih kerap.

Untuk mencegah terjadinya masalah pada kulit wajah, ada beberapa cara penjagaan kulit wajah yang hijabi lakukan khususnya ketika musim hujan. Nah ini dia beberapa tips yang Hijabista senaraikan!

1. Menjaga Kebersihan Wajah

Jangan Abaikan Penjagaan Wajah Pada ‘Musim Hujan’ Jika Tak Mahu Hadapi Masalah Ini!

Menjaga kebersihan wajah merupakan perkara utama yang perlu Hijabi lakukan untuk merawat kulit wajah. Ini kerana pada musim hujan udara yang lembap, sering membuat kulit mengeluarkan minyak berlebihan.

Minyak yang berlebihan ini yang sebenarnya menjadi punca jerawat dan jeragat membiak dengan subur pada kulit wajah. Untuk menghindari perkara ini dari berlaku, Hijabista menyarankan agar Hijabi membersihkan wajah 2-3 kali sehari. Gunakanlah produk pembersih wajah sesuai dengan jenis kulit anda dan pastikan produk tersebut selamat untuk digunakan.

Bila perlu hijabi juga amat digalakkan untuk melakukan teknik double cleansing agar memperoleh hasil yang lebih bersih.

2. Gunakan Toner

Jangan Abaikan Penjagaan Wajah Pada ‘Musim Hujan’ Jika Tak Mahu Hadapi Masalah Ini!

IKLAN

Saat musim hujan penggunaan toner juga penting, kerana ketika hujan kulit akan lebih terdedah kepada pertumbuhan bakteria dan kuman khususnya kulit wajah. Penggunaan toner terbukti dapat membantu membersihkan kulit dari sisa kotoran yang mengotori wajah dan membuat kulit anda rasa lebih segar. Waktu penggunaan Toner paling tepat adalah apabila anda selesai membersihkan wajah dan sebelum mengenakan solekan.

3. Gunakan Pelembap

Jangan Abaikan Penjagaan Wajah Pada ‘Musim Hujan’ Jika Tak Mahu Hadapi Masalah Ini!

Pada musim hujan udara cenderung lebih lembap, sehingga anda merasa tidak perlu menggunakan pelembap (moisturizer).

Anda ternyata SALAH! Ini kerana meski ketika hujan kulit tetap memerlukan pelembap sebagai sumber hidrasi atau nutrisi tambahan untuk mengekalkan kelembapan kulit.

Sebenarnya, udara yang lembap bakal membuat kulit anda menjadi lebih mudah kering. Oleh itu, gunakanlah pelembap dengan formula ringan agar ia dapat menyerap ke dalam liang kulit dengan lebih cepat.

Artikel berkaitan: Awas Sis, 5 Petanda Ini Bukti ‘Skin Barrier’ Anda Telah Rosak! 

IKLAN

Untuk pemilik kulit kering, gunakanlah pelembap yang mengandung minyak jojoba, madu atau ekstra almond agar kulit lebih lembap dan bebas dari kerengsaan.

Bagi pemilik kulit jenis berminyak pula, adalah disyorkan untuk menggunakan pelembap yang mempunyai dasar air atau berbentuk gel. Kerana hanya formula tersebut dapat membantu kulit tetap lembap tanpa membuat wajah anda kelihatan berminyak.

4. Gunakan Sunscreen

Jangan Abaikan Penjagaan Wajah Pada ‘Musim Hujan’ Jika Tak Mahu Hadapi Masalah Ini!

Walaupun kelihatan redup dan sejuk, tetapi sinar matahari pada musim hujan masih mengandungi sinaran Ultra Violet (UV).

Sinaran UV dapat membuat kulit wajah kusam, munculnya tompok hitam, dan pelbagai lagi masalah kulit. Jadi untuk mengatasi masalah ini, gunakanlah sunscreen agar kulit tetap dilindungi dari kesan buruk akibat sinar UV. Sunscreen sebaiknya digunakan setelah anda memakai pelembap, hijabista mengesyorkan anda menggunakan suncreen sekurang-kurangnya mempunyai Sun Protecting Factor (SPF) 25.

5. Jadikan ‘Exfoliate’ Sebagai Rutin

Jangan Abaikan Penjagaan Wajah Pada ‘Musim Hujan’ Jika Tak Mahu Hadapi Masalah Ini!

IKLAN

Liang pori tersumbat akan membuatkan kulit mengeluarkan minyak berlebihan dan menghasilkan jerawat serta jeragat, iaitu merupakan dua masalah kulit yang terjadi ketika musim hujan.

Salah satu cara untuk mengatasinya adalah dengan melakukan eksfoliasi kulit dan menjadikanya rutin. Lakukan eksfoliasi 2-3 kali dalam seminggu menggunakan produk dengan kandungan scrub lembut dan pilih yang sesuai dengan jenis kulit anda. Scrub akan membantu mengangkat sel-sel kulit mati dan mencegah pori-pori yang tersumbat.

6. Perbanyakkan Minum Air Masak

Jangan Abaikan Penjagaan Wajah Pada ‘Musim Hujan’ Jika Tak Mahu Hadapi Masalah Ini!

Udara dingin pada musim hujan membuat seseorang tidak merasa haus, walaupun begitu air masak merupakan antara keperluan tubuh yang tetap harus dipenuhi.

Kerana, air akan tersejat melalui kulit sekaligus membantu melembapkanya. Apabila, kemasukan air kedalam tubuh badan tidak mencukupi, bukan sahaja kulit malah kesihatan anda juga akan terancam. Justeru, meskipun pada musim hujan anda tetap perlu minum sekurang-kurangnya 2 liter air masak sehari.

Artikel berkaitan: Pantang Larang Skrub, Jangan ‘Paksa’ Kulit Mengelupas, Pilih Skrub Yang Tak Rosakkan ‘Skin Barrier’

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI