Proses untuk menurunkan berat badan bukanlah semudah ABC! Anda harus tahu pelan diet yang harus diamalkan dan jenis senaman yang sesuai mengikut daya ketahanan tubuh badan. Ia merupakan proses yang panjang dan memerlukan tahap disiplin yang tinggi. 

Pelan Diet Ini Bantu Turunkan Berat Badan Dengan Efektif. Semudah ABC!
Sumber gambar: Total Shape

Khas untuk anda yang ingin menurunkan berat badan, ada beberapa faktor yang harus anda tahu dan lakukan untuk memastikan berat badan yang diimpikan dapat dicapai dengan baik! Oleh itu, kali ini, team Hijabista akan kongsikan kepada anda langkah-langkah penting sebelum memulakan proses menurunkan berat badan anda! Selamat mencuba!

Pelan Diet Ini Bantu Turunkan Berat Badan Dengan Efektif. Semudah ABC!
Sumber gambar: Trang Doan

1.Kenal pasti keperluan kalori harian yang sesuai untuk tujuan pengurangan berat badan. Cuba fahamkan konsep keseimbangan kalori iaitu kalori yang diambil mestilah lebih rendah daripada kalori yang digunakan

2. Amalkan diet yang seimbang iaitu yang pelan diet yang mengandungi karbohidrat, protein dan lemak pada komposisi yang betul. Selalunya, konsep suku-suku separuh merupakan kaedah terbaik!

Pelan Diet Ini Bantu Turunkan Berat Badan Dengan Efektif. Semudah ABC!
Sumber gambar: Nadezhda

3. Cuba elakkan diet yang ekstrim kerana boleh membahayakan kesihatan dan juga tidak menjamin pengurangan berat badan yang stabil dalam jangka masa panjang

4. Elakkan makan diluar. Rancang menu makanan anda untuk seminggu yang akan datang supaya dapat mengelakkan anda daripada membuat pilihan yang tidak sihat. Makanan di luar dikhuatiri mengandungi banyak perisa tambahan yang tidak baik untuk kesihatan.

IKLAN
Pelan Diet Ini Bantu Turunkan Berat Badan Dengan Efektif. Semudah ABC!
Sumber gambar: Daria

5. Kenal pasti kelebihan makanan yang sesuai untuk memenuhi keperluan kalori tubuh badan.

6. Jika anda mempunyai masalah mengawal selera makan, ada beberapa tip yang boleh diamalkan iaitu :

 • Pastikan waktu makan yang teratur
 • Makan sebelum terlalu lapar
 • Minum air secukupnya
 • Ambil makanan yang tinggi serat seperti sayur sayuran dan buah buahan
 • Jangan makan ketika bosan
 • Jangan makan ketika emosi terganggu
 • Jangan langkau (skip) sarapan pagi
 • Elakkan menyimpan stok makanan yang tinggi kalori
 • Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan bergula.
 • Lakukan aktiviti fizikal setiap hari sekurang kurangnya 30 minit sehari
 • Catatkan jumlah pengambilan kalori seharian – food diary/ apps

Fakta Obesiti

Pelan Diet Ini Bantu Turunkan Berat Badan Dengan Efektif. Semudah ABC!
Sumber gambar: Artem

1.Pembedahan bariatrik adalah teknik pembedahan bertujuan mengurangkan berat badan dengan cara meletakkan alat bantuan seperti pengikat gastrik mahupun pembuangan beberapa bahagian perut.

2. Diet air boleh mengurangkan tahap sodium dalam darah dan ia membahayakan kesihatan.

IKLAN

3. Makan cukup protein kerana ianya membantu menyeimbangkan tahap gluthathione iaitu sejenis enzim yang diperlukan untuk proses ditoksifikasi.

Pelan Diet Ini Bantu Turunkan Berat Badan Dengan Efektif. Semudah ABC!
Sumber gambar: Olya

4. Detox” ataupun detoksifikasi adalah proses yang berlaku secara natural oleh badan setiap masa.

5. Dianggarkan lebih dari satu bilion orang dan lebih daripada 300 juta orang di seluruhdunia mempunyai berat badan berlebihan dan obes secara amnya.

IKLAN

6. Menurut World Health Organization (2003), laporan yang dikeluarkan telah mengenalpasti beberapa faktor utama seperti kekerapan pengambilan makanan segera, saiz porsi makanan, keadaan ekonomi dan sosial yang berubah dan tidak melakukan aktiviti fizikal boleh menyumbang kepada peningkatan masalah obesiti dan membawa kepada masalah penyakit kronik.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Pelan Diet Ini Bantu Turunkan Berat Badan Dengan Efektif. Semudah ABC!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI