Begini cara menambah akaun WhatsApp kedua pada iPhone anda, tetapi hanya jika anda mempunyai nombor telefon kedua untuk memautkannya.

WhatsApp ialah aplikasi pemesejan yang sangat popular. Sangat popular sehingga anda mungkin mahu mempunyai lebih daripada satu akaun, untuk membantu memisahkan kerja dan kehidupan peribadi anda. WhatsApp tidak membenarkan anda mempunyai dua akaun secara lalai, tetapi terdapat cara mengatasi sekatan itu. Tak perlu beli dua peranti ya!

Jom lihat bagaimana anda boleh buat dua akaun WhatsApp pada satu iPhone.

Gunakan WhatsApp Business untuk Menyediakan Akaun Kedua

Ramai individu menggunakan aplikasi WhatsApp Business untuk berhubung dengan pelanggan mereka. Dengan WhatsApp, menyediakan akaun kedua untuk perniagaan adalah mudah dan percuma. Walau bagaimanapun, kaedah berikut hanya berfungsi jika anda menggunakan Dual SIM pada iPhone anda atau kad SIM aktif pada peranti lain.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Elak Gangguan Mesej Masuk, Ini Cara Sembunyikan Status ‘Online’ Di Aplikasi WhatsAap. Mudah Jer!

Mula-mula, muat turun Perniagaan WhatsApp dari App Store. Kemudian, lakukan langkah-langkah ini:

IKLAN
 1. Buka WhatsApp Business. Pilih Agree & Continue untuk menerima Syarat Perkhidmatan.
 2. Pilih Use a different number.
 3. Taipkan nombor telefon SIM kedua anda. Ketik Done.
 4. Pilih Yes untuk mengesahkan nombor.
 5. Masukkan kod pengesahan yang dihantar ke peranti anda.
 6. Ketik Skip Restore jika tiada sandaran iCloud sebelumnya tersedia.
 7. Taip nama anda dan pilih kategori perniagaan anda. Jika akaun kedua anda adalah untuk kegunaan peribadi, cuma pilih Not a business.
 8. Klik Next.
 9. Pilih Explore untuk mula menambah lebih banyak maklumat tentang perniagaan anda. Untuk melakukannya kemudian, pilih Not Now.

Mudah sahaja! Anda kini mempunyai akaun WhatsApp kedua yang berasingan sepenuhnya daripada akaun semasa. Anda boleh mula menghantar dan menerima mesej, membuat panggilan WhatsApp, membuat kumpulan dan banyak lagi.

Gunakan Apl Whats up untuk Mencerminkan Akaun Kedua

Jika anda merasakan WhatsApp Business terlalu formal, apl alternatif ialah apl Whats up. Aplikasi ini berfungsi sebagai cermin kepada peranti lain yang sudah mempunyai akaun WhatsApp sedia ada.

Mula-mula, muat turun Whats up dari App Store. Seterusnya, ikuti langkah berikut:

IKLAN
 1. Buka apl Whats up dan pilih tab Dwi. Ini membawa anda ke versi mudah alih WhatsApp Web.
 2. Pada peranti kedua anda, pergi ke WhatsApp Messenger.
 3. Pilih Setting.
 4. Klik Link a Device untuk mengimbas kod QR pada skrin iPhone anda.

Nah! Anda kini telah menyediakan akaun WhatsApp kedua di Whats up. Untuk menggunakan akaun pertama anda, hanya pergi ke apl WhatsApp iPhone seperti biasa. Kemudian gunakan aplikasi Whats up untuk menggunakan akaun kedua.

Kelemahan utamanya ialah ia mempunyai banyak iklan. Walau bagaimanapun, berbanding dengan kebanyakan aplikasi dwi WhatsApp di App Store, antara muka pemesejan Whats up sangat sesuai untuk mudah alih.

Apl lain kurang mesra pengguna kerana ia memaparkan versi desktop WhatsApp Web. Anda akhirnya perlu mengezum masuk dan keluar untuk membaca dan menaip mesej anda.

IKLAN

Bolehkah Anda Dapatkan Dua Akaun WhatsApp Dengan Nombor Telefon Yang Sama?

Malangnya, anda tidak boleh menggunakan dua akaun WhatsApp yang dipautkan pada nombor telefon yang sama secara serentak.

Contohnya, jika anda cuba menyediakan WhatsApp Business dengan nombor WhatsApp Messenger anda, nombor itu akan diputuskan sambungan daripada apl lama. Semua perbualan WhatsApp Messenger anda akan dialihkan ke WhatsApp Business, dan begitu juga sebaliknya.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: MAKEUSOF.COM

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI