Tanpa bersenam, penurunan berat badan boleh menjadi impian yang jauh. Anda boleh makan makanan ‘clean diet’, mengikuti gaya hidup sihat dan melakukan segala-galanya dengan betul, walaupun anda mungkin tidak menyedari sebarang perubahan pada lilitan pinggang anda jika anda tidak memasukkan senaman dalam rutin harian anda.

Walaupun semua jenis senaman adalah baik untuk anda meningkatkan tahap aktiviti fizikal harian, sesetengahnya sangat bermanfaat dalam membakar kalori yang diperlukan untuk menurunkan berat badan. Berikut adalah 5 bentuk senaman yang boleh anda masukkan dalam rutin harian untuk mengelakkan kebosanan dan membakar lebih banyak kalori.

1. Lompat tali

Senaman ini sesuai untuk hari-hari apabila anda tidak mahu keluar untuk sesi kardio atau tidak mahu menghabiskan banyak masa di gim. Hanya 15 minit lompat tali boleh memberi anda senaman kardio yang baik dan membantu anda membakar 200 hingga 300 kalori. Ia boleh dilakukan pada keselesaan rumah anda dan tidak memerlukan set peralatan yang mahal. Jika anda ingin menjadikan senaman anda lebih mencabar cuba variasi.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Ramai yang Gilakan Latihan ‘Jump Roping’, Rupanya Boleh Hilang Beribu Kalori

2. Latihan selang intensiti tinggi

IKLAN

HIIT adalah yang terbaik untuk peminat kecergasan yang berpengalaman. Dalam senaman ini, seseorang perlu melakukan senaman berat badan satu demi satu dengan masa rehat yang minimum. Pemula, yang baru dalam latihan berat badan mungkin menjejaskan bentuk mereka dan menyebabkan diri mereka cedera. HIIT ialah versi latihan lanjutan yang boleh membantu anda membakar mana-mana antara 450 kalori dalam 30 minit.

3. Tinju

Jika anda tidak menyukai idea melakukan senaman am, anda boleh mencuba tinju. Tinju ialah aktiviti menyeronokkan yang juga boleh membantu membakar banyak kalori dalam masa yang singkat. Ia boleh membantu melenturkan otot anda dan juga membina kekuatan pada anggota atas dan bawah anda. Anda boleh membakar kira-kira 525 kalori/jam dengan meninju beg tebukan.

IKLAN

​4. Senaman turun tangga

Adakah anda mempunyai sebarang peralatan di rumah? Jangan risau, anda boleh menukar tangga anda menjadi mesin pembakaran kalori dengan mudah. Terdapat beberapa senaman yang boleh anda lakukan di tangga apabila sasaran anda untuk menurunkan berat badan. Berlari tangga, melompat, mencangkung, dan melompat adalah beberapa latihan yang boleh dilakukan dengan bantuan tangga anda untuk membakar banyak kalori dalam masa yang minimum. Anda boleh membakar kira-kira 0.17 kalori untuk setiap langkah yang anda panjat.

BACA JUGA ARTIKEL INI: 4 Senaman Kettlebel Cantikkan Postur Dan Kuatkan Otot Wanita. Perlu Tahu Aturannya!

IKLAN

​5. Senaman Kettlebell

Senaman kettlebell disyorkan untuk mereka yang suka bersenam di rumah dan mengelak daripada pergi ke gim. Senaman Kettlebell sesuai untuk latihan kekuatan dan membakar kalori, yang penting untuk menurunkan berat badan. Bekerja dengan kettlebell mempunyai faedah lain, ia boleh membantu otot kompleks sasaran anda yang sering dibiarkan tidak aktif semasa melakukan senaman dumbbell atau barbell. Senaman Kettlebell boleh membantu anda membakar 20 kalori seminit.

Untuk tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi hijabista. Klik di sini.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa. Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI