Melompat menggunakan tali mungkin seperti permainan zaman kanak-kanak. Latihan ini adalah sebagai latihan untuk sebahagian besar sejarah beradab. Atlet Mesir melakukan latihan lompat tali seawal tahun 1600 SM.

Kebelakangan ini latihan ‘jump roping’ ini menjadi kegilaan dengan iringan lagu yang menjadi viral di tik tok mahupun tangkapan reels di instagram. Apa yang menariknya latihan ini mampu hilangkan beribu kalori. Jom terus membaca artikel ini.

Salah satu faktor ialah pandemik COVID-19.

Oleh kerana kebanyakan orang terjebak di rumah semasa penutupan COVID-19 tanpa gim yang biasa dikunjungi, ramai yang mencari cara untuk tetap cergas dan aktif dengan peralatan yang minimum.

‘Jump roping’ mudah dipelajari bagi kebanyakan orang dan juga mempunyai siling tinggi untuk kemajuan kemahiran dan pembelajaran trik, menjadikan latihan menyenangkan dan mencabar. ‘Jump roping’ menarik kerana ia berfungsi baik minda mahupun badan melalui koordinasi dan pemasaan seluruh badan.

Perbezaan antara jenis tali

Ada kemungkinan untuk membelanjakan RM50 atau lebih untuk set tali lompat premium, tetapi pemula boleh memulakan dengan apa jenis tali yang mereka miliki. ‘Jump roping’ boleh diakses dan mudah alih, anda boleh membawa tali kecil ini ke mana sahaja. Sebagai tambahan kepada tali lompat asas, pilihan peralatan moden termasuk beaded jump ropes, speed jump ropes dan smart jump ropes.

‘Speed jump rope’ dan ‘smart jump rope’ adalah antara produk tali lompat terpanas di pasaran. ‘Speed ropes’ memungkinkan putaran maksimum karena rekaannya, biasanya dengan bantalan bola menghubungkan tali ke pegangan. Manakala ‘smart jump rope’, sebaliknya, dapat membantu mengesan jumlah lompatan, putaran dan kalori yang dibakar.”

IKLAN

Mampu hilangkan beribu kalori

Pakar kecergasan memuji kecekapan ‘jump roping’, sama ada sebagai pemanasan atau latihan untuk kendiri. Ada sebab mengapa atlet terbaik di dunia masih berlatih dengan ‘jump roping’. Peralatan yang sederhana ini dapat membuat anda membakar 700 hingga 1.000 kalori dalam satu jam sesi jika bersenam dengan intensiti tinggi. Bahkan melonjak pada kadar yang sangat sederhana membakar 10 hingga 16 kalori seminit. Sepuluh minit ‘jump roping’ hampir sama dengan jarak 8 minit batu. Melompat menggunakan tali juga meningkatkan koordinasi, keseimbangan, dan kepadatan tulang. Hebat bukan!

Fitness woman skipping with a jump rope outdoors. Female doing fitness training in morning.

Namun, faedah terpenting dari latihan ini adalah membantu anda mengekalkan postur ideal yang diterjemahkan menjadi ekspresi pergerakan manusia yang paling kuat dan stabil. Untuk mendapatkan hasil maksima dari latihan ‘Jump roping’ ini , mulailah dengan melakukan lompatan biasa selama 5 minit setiap hari, secara beransur-ansur menambah satu minit pada satu masa sehingga anda dapat melompat secara berterusan selama 15 minit.

Sebilangan individu menggunakan tali lompat sebagai bentuk peregangan dinamik. Apabila anda melakukan regangan dinamik, anda akan mengaktifkan otot-otot yang akan digunakan dengan lembut. Selain meningkatkan aliran darah, juga menggerakkan sendi melalui jarak pergerakannya. Ini membantu menjadikan sendi mudah bergerak sehingga anda dapat melakukan senaman dengan bentuk yang optimum.

Tip untuk pemula dari berlaku kecederaan

IKLAN

Untuk semua faedahnya, tali lompat juga menanggung risiko kecederaan, terutama belat dan regangan tendon Achilles.

RENGANGAN – Untuk mengelakkan kecederaan ini, panaskan badan bawah melalui kenaikan betis jarak jauh dan tali lompat sederhana hanya untuk 5 hingga 10 minit untuk memulakan. Ini bagi meningkatkan kekuatan di bahagian bawah badan untuk menangani beban hentakan daripada melompat.

KASUT YANG SESUAI – Peregangan hamstring dan quad / hip flexor juga dapat membantu mencegah kecederaan, seperti melompat di permukaan empuk dan memakai kasut lari berkualiti tinggi untuk mengurangkan intensiti hentaman, menurut para pakar.

IKLAN

PILIHAN TALI – Memilih tali yang betul juga dapat mengelakkan kecederaan serta memaksimumkan kecekapan dan kemudahan rutin lompat tali anda.

PEGERAKAN – Panjang tali lompat harus bergantung pada tahap kemahiran anda. Untuk pemula, ketika berdiri di atas tali dengan satu kaki, tali harus rata dengan bahu anda. Untuk orang tengah atau maju, ketika berdiri di atas tali dengan satu kaki, tali harus rata dengan ketiak anda atau tepat di bawah.

RISIKO – Kkadang-kadang dipukul oleh tali itu sendiri adalah bahaya biasanya lebih menjengkelkan daripada penyebab kecederaan serius dan sebahagian daripada proses pembelajaran.

TALI MANIK – Tali dengan manik-manik memukul tanah dan mengeluarkan suara ketika berputar di seluruh badan, yang dapat membantu menghindari pemegang tali yang tidak disengajakan. Tambahan, tali manik “disarankan untuk pemula kerana memegang bentuknya dan lebih mudah dikendalikan daripada kain ringan atau tali vinil.

Viral Di laman Sosial:

  1. jumpropemalaysia

2. suz.moves

 

View this post on Instagram

 

A post shared by suzie (@suz.moves)

3. thesweat.co

 

View this post on Instagram

 

A post shared by sweatco. (@thesweat.co)

SUMBER GAMBAR: Pexe.com

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI