Pelbagai istilah kecantikan dan solekan terbaharu dari pengamal K-Beauty berasal dari negara Korea. Tak tercapai akal nak kejar dan mungkin ada di antara anda mungkin masih keliru.

Keliru terutamanya mempunyai nama-nama baru kecantikan seperti dewy skin, glow skin, glass skin , glop skin dan antaranya yang mungkin agak pelik bunyinya tetapi sebenarnya ada telah lakukannya sebelum kehadiran K-beauty.

‘Chok chok’ solekan ala gadis Korea, solekan tanpa solekan. Solekan ini tentang cara yang tepat untuk melakukannya dan jika ianya salah teknik muka anda akan nampak kusam. Memakai alat solekan untuk menjadikannya kelihatan seolah-olah anda tidak memakai alat solek, persoalan keseluruhannya adakah bergantung pada alat solek?

Ada yang mengatakan, jika apa yang anda cari adalah warna cerah yang anda mahukannya sekarang, baik pergi ke Korea Selatan. Atau minta pakar kecantikan Korea memberi penjelasan mengenai bagaimana ia dilakukan. Gadis Korea mengambil tahap kesungguhan bagaimana hampir semua orang mengikutinya dan piawaian kecantikan yang homogen, ia benar-benar berfungsi.

Orang Korea menyebutnya ‘Chok Chok’ cahaya kulit segar yang bugar seperti embun. Ko Won Hye, juru solek selebriti Korea Selatan yang menyolek beberapa bintang K-pop dan K-drama yang mengkhususkan diri dalam solekan yang menjadikan wajah kelihatan jenis cahaya dengan mudah.

Paling menarik Ko Won Hye berjaya menyempurnakan seni solekan ini dengan menggunakan sebarang jenis alat solek, bukan hanya alat kosmetik jenama Korea, bahkan kerana dia telah membuat garis penjagaan kulit penyempurnaan kulitnya sendiri untuk membantu memberikan kanvas yang menarik. Baginya, ini adalah falsafah K-Beauty untuk menyempurnakan kulit anda terlebih dahulu dan kemudian diperbaiki dengan solekan.

Petua Solekan ‘Chok Chok’:

Pelembapkan, Pelembap, Pelembap.

Sumber gambar: Allure

Sekiranya anda mahu bersinar, anda mesti menghidrat! Oleh itu, pilih pelembap yang mengisi kulit anda dengan penghidratan dan bukannya krim oklusif yang hanya duduk di atas kulit . Gabungkan emulsi yang lebih ringan dan krim yang lebih kaya hidrat, anda juga boleh mencuba salah satu pilihan pelembap dan cuba letakkannya jika anda benar-benar ingin menaikkan ‘Chok Chok’. Jangan ketinggalan susuli dengan pelindung matahari.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI: Sunscreen Terbaik Dari Korea Dengan Manfaat Bahan Semulajadi Tanpa Tinggalkan Kesan Berkapur Di Wajah

Jangan Pernah Keliru!

Sumber gambar: Shape Singapura

Sukar! Maksudnya adalah bahawa face mist adalah rakan anda, kunci untuk mendapatkan kulit ‘chok chok’. Jadi anda juga boleh membersihkannya dengan face mist pilihan anda. Kabut penyegar wajah yang membantu menyeimbangkan pH tetapi juga menutupi kulit dalam penghidratan. Di antara setiap lapisan aplikasi solekan, dia tidak sengaja mengatur dan membiarkan solek meresap lebih jauh ke dalam kulit anda untuk kemasan semula jadi. Pelembap – face mist – foundation – face mist – concealer – face mist – pemerah pipi – face mist – teruskan sekarang.

‘Less is more’ Dengan Kontur Korea.

Sekiranya anda ingin membuat kontur, anda memilih satu ciri dan menggunakannya. Orang Korea biasanya memilih satu produk dan satu ciri untuk mengukir  garis rahang, tulang pipi, dan lain-lain. Sekiranya anda menggunakan kontur  stik untuk membentuk dan memahat muka dengan solekan, maka itu saja sudah mencukupi. Sekiranya anda ingin menonjolkan titik tinggi wajah anda, maka anda tidak akan menggunakan kontur stik atau pemerah pipi. Satu atau yang lain.

Blush Up (Secara literal).

IKLAN

Penempatan blush adalah perkara yang sukar kerana cenderung berbeza bagi setiap orang, bergantung pada bentuk wajah. Walau bagaimanapun, strategi pemerah pipi juru solek selebriti adalah membuat pipi kelihatan lantang dan terjaga debu memerah pada epal pipi, lebih dekat ke hidung daripada yang anda jangkakan  untuk pemerah pipi yang lebih Nampak muda.

Kemas Kening yang Tidak Terpelihara.

Sumber gambar: Somag news

Kening lurus atau tidak, alis dibiarkan cukup semula jadi hanya sedikit berus dan definisi lembut dengan batang pensil, tidak ada yang terlalu tepat. Tidak boleh ada tepi keras, hanya sedikit perbezaan yang lebih mendalam dengan pembentuk wajah semula jadi anda.

Tukar Bibir Gradien Untuk Tampilan Bibir “Blooming Blossom”.

Lihat petunjuk dari bibir kecerunan yang paling popular, tetapi dengan sentuhan “Gadis Perancis”, yang menjadikannya lebih mudah dan kelihatan semula jadi, bibir mekar menjadikan bibir anda meniru rupa kelopak bunga. Sapukan warna ke bahagian tengah bibir dan sikat ke luar, mengaburkan dan mengotorkan bahagian tepinya untuk tampilan fokus yang sangat lembut. Kekemasan segera.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Tren Mekap Ala Korea, 42 Himpunan Kosmetik Jenama Korea Terbaik Di Pasaran.

IKLAN

Tiru Gaya Solekan Chok Chok Dengan Rangkaian Kosmetik Ini

Sejak Ksisters dilancarkan di Malaysia, destinasi K- Beauty telah membantu wanita mencapai kulit “chok chok” dengan garis penjagaan kulit BY ECOM. Jom cuba! Rangkaian kosmetik yang popular di seluruh Korea dan Jepun, Sugar Brownie Eyeshadow Palette and Water Gloss Tint.

Cantik Seperti Bunga

Gabungan ‘daisy’ dan ‘unik’, Dasique sesuai dengan namanya. Diilhamkan oleh bunga-bunga yang mekar dan layu sepanjang alam, Dasique memanfaatkan kecantikan semula jadi anda dengan kosmetik yang hebat untuk meningkatkan ciri-ciri solekan anda, aksen bernuansa namun khas yang menjadikan unik kepada anda.

Dasique Sugar Brownie Eyeshadow

Kesederhanaan menjadi pusat perhatian kerana pendekatan minimalis untuk alat solek Dasique membuat pernyataan yang berani. Palet Pembayang Mata Dasique Sugar Brownie meraikan nada nude dan solekan tanpa solekan yang membolehkan anda membuat pelbagai rupa untuk meluahkan perasaan anda.

Menambah kedalaman dan mempesonakan penampilan siang dan malam dengan rona berkilau halus yang berkilau, palet neutral sesuai untuk setiap warna kulit. Warna yang sangat berpigmen, dapat dibina dan mudah dicampurkan mempunyai hasil warna yang mengagumkan dalam formula mentega berkrim yang terdapat dalam empat tekstur mewah:

  • Flat Matte (base)
  • Glam Shimmer (medium shade)
  • Dazzling Glitter (eyeline area)
  • Tears Glitter (point)
Keindahan Kelopak Mawar

Tambahkan sentuhan warna berkilau ke cemberut anda dengan Dasique’s Water Gloss Tint, menyelimuti solekan dengan warna merah jambu dan merah yang sihat untuk bibir yang lembut indah seperti kelopak mawar. Gloss yang halus dan ringan melapisi bibir dengan filem berkaca yang menjadikan bibir sentiasa lembap sepanjang hari. Rumusannya yang unik dan tahan lama mempunyai lapisan yang terpisah antara pigmen warna dan filem air, sehingga warna yang terang tetap berada di bibir anda lebih lama tanpa mengotorkan pelitup muka anda!