Masa itu emas. Pepatah Melayu ini barangkali amat sesuai untuk menggambarkan tentang kejayaan seorang anak muda berusia 33 tahun yang menjadi Johan Qariah Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan 2022. Cerita kejayaan Sofizah Mousin bagaikan sebuah inspirasi kepada semua untuk menghargai masa yang ada.

Hanya Berlatih Taranum Di Dalam Kereta & Anak Jatuh Sakit, Sofizah Mousin Johan Qariah Kebangsaan 2022!
Sumber gambar: Sinar Harian

Tidak memandang amanah dan tanggungjawab sebagai seorang guru Geografi sebagai batu penghalang untuk mencipta kejayaan, Sofizah yang diangkat sebagai Johan Qariah ini sentiasa mencari ruang dan kesempatan untuk melatih suaranya demi untuk memberikan yang terbaik sempena Majlis Tilawah dan Hafazan Al-Quran Peringkat Kebangsaan 1443H/2022M yang berlangsung sejak 12 hingga 17 Jun lalu. 

Hanya Berlatih Taranum Di Dalam Kereta & Anak Jatuh Sakit, Sofizah Mousin Johan Qariah Kebangsaan 2022!
Sumber gambar: Ismaweb

Kongsinya, waktu yang seringkali digunakan untuk melakukan sesi latihan taranum ialah semasa memandu. Ternyata, kekangan masa bukanlah alasan untuk dirinya memberikan yang terbaik. Alunan suaranya yang memenuhi seluruh Dewan Besar, Pusat Islam Iskandar Johor itu sudah membuktikan bahawa dia ialah seorang juara.

IKLAN

Biasanya, saya buat latihan taranum dalam kereta, semasa memandu. Saya memang akan buat latihan suara sendiri setiap hari.

Tambahnya lagi, dia tidak menyangka akan kemenangannya itu kerana bukan sahaja disebabkan oleh kekangan masa malah anaknya juga mengalami masalah kesihatan, dua minggu sebelum pertandingan ini berlangsung. Tetapi, piala johan Qariah menjadi miliknya malam itu walaupun sudah tiga kali menyertai pertandingan ini di peringkat kebangsaan.

Hanya Berlatih Taranum Di Dalam Kereta & Anak Jatuh Sakit, Sofizah Mousin Johan Qariah Kebangsaan 2022!
Sumber gambar: Utusan Digital

Alunan suaranya bukan sahaja memberi ketenangan kepada telinga yang mendengar, malah bacaan tajwid dan fasahah yang tepat menjadi kunci kemenangannya itu. Maka tidak hairanlah, wanita yang berkulit putih ini dinobatkan sebagai juara.

IKLAN

Berjaya membawa pulang wang tunai sejumlah RM15 ribu serta tambahan RM 10 ribu sebagai penghargaan untuk menunaikan haji, Sofizah yang tidak menjadikan faktor usia sebagai batu penghalang ini juga turut membawa pulang cenderamata dan sijil penghargaan. 

Sumber: NONA

IKLAN

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI