Siapa yang tidak mengenali pengasas bersama jenama fesyen online terkemuka, Fashion Valet, Datin Vivy Yusof. Kecemerlangan wanita kecil molek yang juga pemilik dUCk Group ini di peringkat antarabangsa memang tidak boleh dinafikan. Malah sekitar tahun 2017, beliau juga telah disenaraikan sebagai Forbes 30 Under 30 di Asia.

Dan beberapa hari sebelum menjelang Syawal, Vivy Yusof berita cukup manis apabila dilantik sebagai sebahagian ahli lembaga Pengarah Universiti Teknologi Malaysia (UiTM) semalam.

Dalam posting dimuat turun di laman Instagram mliknya, Vivy atau nama sebenarnya Datin Vivy Sofinas Yusof melahirkan kesyukuran diamanahkan dengan tanggungjawab besar sebagai ahli lembaga pengarah termuda UiTM.

“Meremang apabila saya melihat ini. Alhamdulillah, saya diberikan tugas yang besar daripada Kementerian pendidikan sebagai Ahli Lembaga Pengarah UiTM yang paling muda, universiti yang sangat disayangi di Malaysia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivy Yusof (@vivyyusof) on

“Saya sangat menghormati pengerusi serta barisan ahli lembaga pengarah yang lain atas apa yang mereka lakukan. Biarpun tidak memiliki pengalaman yang setara dengan mereka, saya berharap dapat memberikan sumbangan.

“Sumbangan dari segi idea yang segar dan beberapa pembaharuan kepada UiTM. Semoga ia mampu memberi manfaat kepada industri pendidikan dalam pelbagai cabang,” katanya menerusi akaun Instagramnya.

Antara kejayaan beliau dalam dunia perniagaan ialah berjaya memenangi Bella Business Award 2013, Women’s Weekly Malaysia’s Finance and Commerce Nominee untuk anugerah Great Women of Time Awards 2015 dan tersenarai dalam 60 Wanita Inspirasi Nona.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivy Yusof (@vivyyusof) on

Beliau juga pernah menerima Anugerah Usahawan Muda daripada Tribute To Women Malaysia dan pada April 2017 dan Vivy disenaraikan sebagai salah seorang individu daripada Forbes 30 Under 30 di Asia.

Imej yang dimuat naik itu merupakan ucapan tahniah daripada UiTM yang merangkumi Pengerusi, Datuk Sri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, Naib Canselor, Prof Ir Dr Mohd Azraai Kassim dan barisan ahli lembaga pengarah serta pengurusan eksekutif universiti itu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivy Yusof (@vivyyusof) on

Pelantikan ikon bisnes fesyen berusia 31 tahun itu juga dilihat mendapat pelbagai reaksi positif daripada selebriti serta netizen yang rata-ratanya terdiri daripada pelajar dan alumni institusi pengajian tinggi awam itu sendiri.

IKLAN

ctdk congratulations dear

belladally Congratulations!

lisasurihani Congratulations!!

noradanish Wow congrats babe 

nadnisaa Wowww congratulations vivy! Im sure the students akan lebih bersemangat untuk bercita-cita tinggi dengan ada nya young & fresh figure like u on board

IKLAN

azrinazmazharhakim Congratulations.. So so very proud of you 

tiarajacquelina Woooootttt!!!!! Congrats @vivyyusof you’re gonna be such an inspiration to the students, lucky them!

cikgu_shil I’m alumni uitm r so proud with this news.. welcome vivy

acikfikris Free duckscarf lah utk uitm

airinamiraa Woah, free duckscarves on graduation day pls  congrats vivy!

SUMBER: SINAR HARIAN &  ASTRO AWANI