Biasanya kita dengar atau baca cara bagaimana untuk menurunkan berat badan. Pelbagai metod dilakukan sama ada melalui diet atau senaman. Namun jarang yang merungut tentang bagaimanan caranya untuk menaikkan berat badan.  Walaupun tidak ramai yang mengalami masalah ini tetapi bagi mereka yang telah cuba makan banyak tetapi berat badan tetap tidak naik dan ini pastinya memberi satu tekanan. Perkongsian daripada gadis ini bagaimana dia menaikkan berat badan cukup menarik untuk dibaca.

Gadis dikenali dengan nama Siti Shairah ini memberitahu cara paling berkesan bagi seseorang itu untuk menaikkan berat badan.

Dia sudah mencuba cara ini kerana mengalami masalah ‘underweight’ dan hasilnya berat badannya telah naik dalam masa sebulan.

Sebelumnya berat badan Siti Shairah hanya sekitar 48.5 kg dan selepas mencuba cara ini beratnya bertambah menjadi 54.5 dan perbezaan angkanya  adalah sebanyak 6kg.

Malah perkongsiannya ini di laman sosial facebook juga turut dikongsi hampir 14K oleh pengguna lain.

BEFORE START

Berat: 48.5kg

Tinggi: 165cm

Problem with food: Taksuka susu, kekacang, & cheese. And selera kurang. 

My concern: BMI underweight cause i tinggi.

So after make research about food to gain weight, dapatkan nasihat doc, & i decide to make timetable, easy tips with target.

Doin this just to try & lets see the result! 

Target:58kg max for me (ideal weight is 50-66kg)

Antara makanan yg menaikkan berat adalah yg makanan yg i senarai diatas yg i taksuka. But i need to do somthing, cause im underweight!

So i start the next day!

INI DIET YANG DIAMALKAN

1.SUSU FULLCREAM

Pagi & malam wajib minum susu atleast 1gelas (sbb tksuka paksa juga). Full cream cause tggi protein & kibo. Berbeza dgn low fat & yg ada flavour macam choc. I minum brand dutchlady.

2.VIT C

Makan vit c 1capsules/day atau boleh skip selang 2hari sekali. In 1week dlam 2/3 biji je. Hari yg skip tu i makan buah je bebanyak. Sedap pon sedap hehe. Tp on the day you take vit c tu, makesure minum 2/3liter mineral water! Bukan air teh ais mamak ke starbuck ke ok. Hehe. Vit C is dietary supp, selain drpd utk skin & etc. Bole bg selera makan. Membuak rasa, asyik nk makan je. (i need this cause i jenis tank kecik, makan sikit kenyang, slera tk kuat sgt). So perlu vit c utk membantu slera makan. So now manjang lapar je. Teringin tu teringin ni. Hehe bila dh slera asyik nk kunyah jela.

3.TIMETABLE MAKAN

Kene makan on time, makesure amik breakfast! Breakfast tu penting. Dan kalau lapar je makan! Kunyah jee bebanyak. Makan sikit tu sikit ni. I mean, bila dh telan nasi. Japgi kunyah laa bnde lain. Kopok2 ke askem ke, coklat je. Haa gituu. Haha.

4.FOOD TAKEN

Amik kekacang, soys, dairy milk, & cheese

Makan banyak kali, hehe

5.REFER DOC

Disclaimer: Makesure chuols refer doc juga ya. Kalau dh underweight kadang sbb cacing juga. Cuba refer doc first okay.

You know what? 

I’m doin this semalam genap 1month! So nak share dgan chuols the result. Dan every week mmg timbang & guna penimbang yg sama. The result mmg unexpected!

RESULT AFTER 1 MONTH

Before start 48.5kg

1st week 50.2kg

2nd week 51.2kg

3rd week 52.3kg

4th week 54.5kg

Yeayyy!! Walaupon berat naik, i rasa lemak i tersekat diskala 2 iaitu dipipi & bahagian tidak sepatutnya. Tapi, im happy with the result! 

Alhamdulillah syukur im not underweight anymore! Yes! Goodluck chuols!

Semoga berguna 

Tinggalkan Komen