Pakar dermatologi berkata melindungi anak anda daripada matahari adalah penting , petua pakar tentang membeli dan menggunakan pelindung matahari ini boleh membantu memudahkannya.

Pelindung matahari bukan pilihan, terutamanya untuk kanak-kanak dan terutamanya semasa musim panas. Malah, pakar dermatologi mengatakan ia penting untuk semua kanak-kanak berumur lebih enam bulan, tanpa mengira warna kulit.

Ia membantu mencegah kerosakan daripada matahari yang melampaui kesan pedih akibat selaran matahari, termasuk peningkatan risiko kanser kulit. Lawati kedai ubat tempatan anda dan anda akan menemui banyak pilihan pelindung matahari yang selamat dan berkesan di rak.

ARTIKEL BERKAITAN: Membeli Pelindung Matahari Diskaun Dalam Talian? Anda Mungkin Mendapat Yang Palsu. Amaran Pakar…

Mungkin berasa keliru melihat penilaian SPF, jenis aplikasi dan formula yang berbeza-beza. Untuk membantu anda menentukan pelindung matahari yang terbaik untuk anak anda, pakar dermatologi kongsi perkara yang perlu dicari dan, yang penting, cara memohon dengan betul.

Bagaimana memilih pelindung matahari terbaik untuk kanak-kanak

Pelindung Matahari Terbaik Untuk Anak Anda, Petua Pakar Ini Sangat Membantu Sebelum Membeli
Little girl applying suntan lotion on the beach

Untuk menyusun pelindung matahari terbaik untuk kanak-kanak, pakar dermatologi kongsi tentang pelindung matahari paling selamat untuk digunakan pada kanak-kanak dan ini saranan mereka:

Formulasi

Anda harus berpegang pada pelindung matahari mineral yang juga dikenali sebagai penyekat fizikal di mana mengandungi zink oksida atau titanium dioksida dan bukannya asas kimia.

Pelindung matahari mineral tidak akan menyerap ke dalam kulit (tetapi, terletak di atasnya seperti penghalang), yang membantu mengelakkan kerengsaan. Pelindung matahari juga harus dilabel bukan komedogenik, bermakna ia tidak akan menyumbat pori-pori anak anda.

Perlindungan SPF

Pelindung matahari anak anda harus mempunyai perlindungan minimum SPF 30 – SPF 50 atau lebih tinggi adalah ideal.

IKLAN

Ketekalan

Cari krim dan losen, yang paling berkesan untuk digunakan pada anak anda kerana ia memberikan liputan yang lebih besar jika dibandingkan dengan semburan pelindung matahari. Pelindung matahari melekat juga disyorkan, tetapi ia mungkin lebih sukar untuk berbuih pada kulit anak anda.

Pelindung matahari terbaik untuk kanak-kanak

Semua pelindung matahari berikut untuk kanak-kanak disyorkan oleh pakar dan selaras dengan panduan mereka:

Cetaphil Sun Kids Liposomal Lotion

Pelindung Matahari Terbaik Untuk Anak Anda, Petua Pakar Ini Sangat Membantu Sebelum Membeli

Krim sunscreen kanak-kanak ini sesuai unuk kulit berminyak dan sensitif jadi jika bayi anda ada masalah kulit sensitif, sapukan saja Cetaphil Sun Kids ini. Krim ini mengandungi bahan Liposomal, dimana dapat memberi perlindungan matahari yang sangat tinggi untuk kulit sensitif. Dengan bahan campuran panthenol, gliserin, aloe vera dan vitamin E, krim ini sesuai untuk kanak-kanak berusia 1 tahun ke atas.

Aveeno Baby Zinc Oxide Sunscreen SPF 50

Pelindung Matahari Terbaik Untuk Anak Anda, Petua Pakar Ini Sangat Membantu Sebelum Membeli

IKLAN

Aveeno sebagai satu lagi jenama berkualiti apabila mencari pelindung matahari untuk kanak-kanak, formula lembutnya mempunyai oat yang menenangkan kulit dan tidak akan menyebabkan kerengsaan atau pedih, menurut jenama itu. Losen mempunyai formula yang tidak berminyak dan bebas pewangi.

Jika si comel mandi air kolam atau pantai, krim ini dapat bertahan selama 80 minit kemudian anda perlu sapukan semula pada kulit. Jangan risau, boleh digunakan pada seluruh badan dan muka bayi untuk perlindungan yang menyeluruh.

Banana Boat Kids 100% Mineral Sunscreen Lotion SPF 50

Pelindung Matahari Terbaik Untuk Anak Anda, Petua Pakar Ini Sangat Membantu Sebelum Membeli

Satu lagi kegemaran ramai, losen pelindung matahari mineral kanak-kanak banana boat dengan perlindungan SPF 50 memaparkan mohor penerimaan persatuan ekzema kebangsaan, yang bermaksud ia sesuai untuk orang yang mempunyai ekzema dan kulit sensitif. Formulanya tidak berminyak dan tidak berbau.

ARTIKEL BERKAITAN: 5 Langkah Cara Memohon Dan Menggunakan Semula Pelindung Matahari Di Atas Solekan

Biore UV Kids Pure Milk SPA 50+ PA+++

Pelindung Matahari Terbaik Untuk Anak Anda, Petua Pakar Ini Sangat Membantu Sebelum Membeli

IKLAN

Tekstur yang ringan dan tidak melekit menjadikan sesuai untuk aktiviti petang kanak-kanak yang terdedah dengan sinar UV. Krim sunscreen ini sesuai untuk perlindungan untuk kulit sensitif dan halus seperti kanak-kanak. Dengan perlindungan SPF 50+ PA+++ krim ini sesuai untuk dipakai jika ke pantai atau pulau.

Manakala kandungannya tidak mengandungi alkohol tambahan, paraben, pewangi, pewarna dan oxybenzone. Cuma ingin diingatkan hanya boleh disapu pada kanak-kanak berusia 2 tahun ke atas dan juga dewasa.

Cara terbaik menggunakan pelindung matahari kepada kanak-kanak

Pelindung Matahari Terbaik Untuk Anak Anda, Petua Pakar Ini Sangat Membantu Sebelum Membeli

Kanak-kanak, terutamanya yang lebih muda, mungkin perlu bergantung pada orang dewasa untuk memohon dan menggunakan semula pelindung matahari. Ikuti “peraturan 9 sudu teh”: 1 sudu teh untuk muka dan leher, 1 untuk batang tubuh, 1 untuk belakang, 1 untuk setiap lengan dan 2 sudu teh untuk setiap kaki. Dan sama seperti orang dewasa, pelindung matahari pada kanak-kanak harus digunakan semula setiap dua jam, tambahnya.

Semua pelindung matahari cenderung dicuci apabila berenang atau berpeluh, jadi penting untuk menggunakan semula pelindung matahari anak anda setiap kali mereka basah. Produk pelindung matahari yang dilabelkan sebagai “tahan air” (yang bermaksud anak anda dilindungi selama 40 minit aktiviti di dalam air atau semasa berpeluh) atau “sangat kalis air” (bermaksud ia dilindungi selama 80 minit).

Pelindung Matahari Terbaik Untuk Anak Anda, Petua Pakar Ini Sangat Membantu Sebelum Membeli

Ia mungkin membantu untuk menetapkan penggera pada telefon anda untuk mengingatkan anda supaya memohon semula. Terdapat beberapa cara untuk mengukur sama ada anak anda menggunakan pelindung matahari yang mencukupi. Ia sepatutnya sukar untuk dicampur, terutamanya dengan krim atau losen, jadi anda sepatutnya mempunyai banyak jalur putih pada kulit anda atau tidak menggunakan secukupnya.

Anda juga harus menggunakan botol pelindung matahari dalam masa beberapa minggu jika anda menggunakannya setiap hari pada beberapa ahli keluarga.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI