Pernah tak anda mengalami masalah kegatalan kulit kepala yang kronik? Sampai tak selesa dibuatnya bila berhijab, asyik nak tergaru-garu hingga malu dibuatnya!

Menurut pakar dermatologi, Dr. Jean Buhac, masalah kulit kepala atau rambut berkelemumur bukanlah sesuatu yang asing, terutamanya bagi golongan wanita khususnya wanita berhijab.

Jean berkata, masalah ini setidaknya dihadapi oleh satu per lima orang dalam dunia. Malah, masalah ini menjadi semakin memburuk sekiranya anda melakukan beberapa perbuatan atau tabiat tanpa sedar dibawah.

Ambil Mudah, Tak Cakna Simptom Awal Kelemumur

Masalah Kelemumur Makin Teruk? Pakar Dermatologi Saran Elak Lakukan Tiga Perkara Ini

Pada awal jangkitan kelemumur pada kulit kepala anda seharusnya dapat mengenal pasti beberapa simptom awal seperti kegatalan kulit kepala dan terdapat serpihan-serpihan pengelupasan kulit kepala pada sikat dan bahu.

Namun, sekiranya kelemumur anda semakin teruk, anda akan mengalami beberapa simptom yang lebih besar antaranya, jangkitan kulat atau dermatitis seborrheic (keadaan kulit bersisik dan gatal). Jika masalah ini gagal dirawat dari awal maka ia akan semakin memburuk.

Ini kerana, kulit kepala terluka akibat perbuatan menggaru seterusnya menyebabkan ia terdedah pada jangkitan kuman yang akan membuatkan kondisi kulit kepala tidak sihat serta mudah dijangkiti kulat.

IKLAN

Gagal Mencari Syampu Yang Sesuai Untuk Merawat Kulit Kepala

Masalah Kelemumur Makin Teruk? Pakar Dermatologi Saran Elak Lakukan Tiga Perkara Ini

Kegagalan anda mencari syampu yang mampu merawat kelemumur pada peringkat awal, akan membuatkan masalah kelemumur semakin teruk! Apabila kelemumur tidak dirawat dengan baik, ia memberikan kesan rengsa dan keradangan pada kulit kepala terutamnya bagi wanita berhijab.

Pemakaian hijab yang sehari-harian akan menyebabkan kulit kepala panas dan lembap akibat peluh. Keadaan ini akan membuatkan kelemumur menjadi lebih gatal serta mendatangkan ketidakselesaan kepada anda.

Artikel berkaitan: Daun Limau Purut Yang Dikisar Boleh Hilangkan Kelemumur, Jimat & Murah

Satu perkara yang wajib hijabi ketahui adalah fungsi dan tujuan anda perlu menggunakan syampu. Selain untuk membasuh rambut, pemilihan syampu yang tepat dapat membantu menyingkirkan minyak, kotoran dan sisa produk kesan daripada penggunaan gel rambut atau hair spray yang melekat pada kulit kepala sis.

IKLAN

Oleh itu, dermatologi menyarankan agar hijabi menggunakan syampu khas anti-kelemumur yang telah terbukti secara klinikal bagi membantu mengatasi dan mengurangkan kelemumur.

Ini demikian kerana, syampu khas ini direka dengan menggunakan bahan aktif seperti selenium sulfide dan sebagainya yang sudah terbukti berkesan dalan membasmi kelemumur dan membersihkan kulit kepala anda.

‘Lifestyle’ Dan Pemakanan Juga Memainkan Peranan

Masalah Kelemumur Makin Teruk? Pakar Dermatologi Saran Elak Lakukan Tiga Perkara Ini

Selain itu, perkara yang perlu dititikberatkan sekiranya mahu mengatasi masalah kelemumur adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat serta pemakanan yang seimbang. You are what you eat! Kerana setiap masalah pada tubuh badan kita adalah relfleks kepada gaya hidup seseorang.

IKLAN

Menurut pakar perlangsingan berat badan dan diet, Kavita Devgan berkata, kesihatan kulit kepala seseorang juga ditentukan oleh gaya hidup dan pemakanan mereka.

“Individu yang mempunyai masalah kelemumur, digalakkan untuk mengurangkan pengambilan gula kerana ia boleh memburukkan lagi masalah tersebut.

“Perlu diketahui yang kelemumur sering dikaitkan dengan yis Candida, dan makanan bergula menggalakkan pertumbuhan berlebihan yis ini selain mengurangkan vitamin B, yang merupakan komponen penting dalam diet anti-kelemumur”, jelasnya.

Artikel berkaitan: Pelbagai Jenis Kelemumur Dan Cara Menghentikannya Tanpa Membazirkan Wang

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI