Kulit wajah memang perlu mengeluarkan minyak atau sebum untuk melindungi dan melembabkan kulit. Tetapi jika pengeluaran sebum berlebihan sehingga tidak boleh terkawal, perkara tersebut boleh menjadi masalah.

Penggunaan kosmetik yang tepat harus disesuaikan agar tidak memburukkan keadaan wajah berminyak. Anda juga perlu mengetahui bagaimana kriteria produk yang tepat.

Pastikan bedak tersebut mempunyai label non-comedogenic atau non-acnegenic. Kedua jenis bedak ini akan membantu mencegah wajah mengalami blackheads bahkan jerawat. Selain itu, bedak jenis ini juga dapat mengurangi minyak berlebih di wajah dan tidak menyumbat pori-pori. Alternatif lain, Anda untuk kulit berminyak dan berjerawat dengan formula matte translucent. Pastikan setiap bedak tersebut tidak mengandung bahan dasar minyak (oil free).

Cara memilih bedak untuk kulit berminyak

Trik memilih bedak terbaik untuk kulit berminyak. Apakah poin-poin penting yang perlu diteliti ketika membeli produk? Berikut panduan sebelum anda membeli!

Pilihlah Bedak yang dapat mengawal Minyak

Anda yang berkulit berminyak sangat sesuai menggunakan bedak tabur, kerana partikel serbuk bedak bertindak mengikut keperluan kulit wajah berminyak dengan melakukan covering secara menyeluruh. Serbuk bedak tabur dapat menyebar dengan rata dengan membantu menyerap minyak yang membuat mekap luntur dalam waktu singkat.

Di samping berdaya coverage lebih baik untuk keperluan wajah berminyak, bedak tabur juga mengandung mineral yang baik untuk kulit. Sediakan juga berus untuk bedak tabur yang bersaiz besar terbaik untuk aplikasikan bedak tabur.

Utamakan yang berformula ringan dan memiliki label non-comedogenic

Keluhan paling umum yang dilontarkan oleh hijabi yang kulit wajah berminyak adalah sulitnya menghindari jeragat dan jerawat. Masalah pembentukan bintik yang mengganggu tampilan wajah ini wajar kerana kumpulan minyak lama-kelamaan mengundang bakteria yang penyebab jerawat. Untuk itulah penting bagi anda memilih bedak berstatus non-comedogenic.

Bedak non-comedogenic tidak tersusun dari bahan-bahan yang mendorong penyumbatan pori-pori wajah. Selain label non-comedogenic, cari bedak berjenis non-acnegenic khusus membantu pencegahan jerawat yangparah. Belilah bedak yang mudah diaplikasikan dan selama penggunaan tidak membeku.

Jika ingin menggunakan bedak padat, pilihlah yang mengandung formula oil control

Walau bedak padat kurang ideal untuk kulit berminyak, anda tetap boleh memilih bedak padat dengan syarat faktor formulanya mengawal minyak dan tidak dilengkapi bahan foundation. Bahan-bahan oil control akan mencegah minyak menembus lapisan riasan dan merosaknya, serta membuat wajah terlihat halus dan matte. Kemudian, ketiadaaan komponen foundation akan membuat mekap Anda tetap natural dan tidak tebal.

Untuk mengatasi kebingungan ketika memilih, anda disarankan mencari bedak padat yang mengabungkan keterangan “matte” atau “no-sebum” pada nama produk. Jangan lupa untuk menyemak ketahanan produk dengan membaca review dari pengguna lain, ya!

10 Cadangan Bedak Terbaik untuk Kulit Berminyak

Pelbagai pilihan jenama lokal mahupun antarabangsa yang tersedia ada di pasaran. Apabila anda belum menemukan produk yang tepat, kami sarankan melihat cadangan bedak untuk kulit berminyak terbaik yang disenaraikan di bawah ini.

1. MAC Studio Perfecting Powder

Loose powder dengan kemasan matte – memberi hasil full coverage

Loose powder dari jenama MAC yang serbaguna ini boleh dipakai sebagai asas solekan mahupun begitu sahaja. Dengan agen perlindungan khusus, ia memberi penjagaan dan daya tahan yang tiada tandingan pada kulit anda sepanjang hari. Dihasilkan dengan tekstur yang lembut, ia mampu mengawal minyak, menyembunyikan tompok kering, kesan capuk serta garis halus.

Sesuai buat kamu yang sedang baru berjinak dengan penggunaan make up kerana ia tidak akan memberi kesan retinol, pengelupasan atau iritasi pada kulit wajah. Hanya sapukan pada T-Zon menggunakan berus lembut, kulit anda akan tampak lebih bermaya.

2. Innisfree No Sebum Mineral Powder

IKLAN

Mengendalikan sebum tanpa menghilangkan kelembapan kulit

Anda memerlukan loose powder untuk kegunaan rutin harian? No Sebum Mineral Powder dari Innisfree ini dapat mengawal pengeluaran sebum berlebihan atau kesan peluh pada wajah bagi memastikan solekan kekal lebih lama. Ia diperkaya dengan ekstrak Green Tea, Birch, Rumex serta Crispus agar wajah anda tidak kelihatan melekit walaupun sedang melakukan aktiviti luar.

Dengan mengandungi kandungan tinggi Vitamin E, bedak loose ini akan memastikan kesegaran serta kelembapan wajah, biarpun mengenakan solekan tebal. Kini, anda tidak perlu risau lagi tentang timbulnya kesan cela.

3. Laura Mercier Loose Setting Powder

Sempurna untuk menutupi kekurangan pada wajah

Meskipun mahal, Laura Mercier Loose Setting Powder tetap laku di pasaran. Laure Mercier Loose Setting Powder juga mempunyai formulasi ringan yang dapat sebati secara menyeluruh pada kulit wajah. Hasil yang ditampilkan setelah pemakaian bedak ini adalah matte dengan sentuhan sheer. Bagi anda yang sudah didatangi dengan tanda-tanda penuaan seperti garis halus, kerutan wajah, atau bentuk ketidaksempurnaan warna kulit juga boleh menggunakan produk ini. Tingkat coverage yang sangat baik dari Laura Mercier Loose Setting Powder akan menyamarkan kekurangan pada wajah. Dengan begitu sahaja, maka kepercayaan diri anda akan kembali!

4. MARY KAY Translucent Loose Powder

Loose powder dengan kesan translucent, sesuai untuk teknik baking

Translucent Loose Powder khas dari jenama Mary Kay adalah serbuk mesra dan lembut pada kulit menjadikan garis halus, kedutan serta ketidaksempurnaan tidak lagi kelihatan. Ianya tahan lama serta mudah untuk digunakan, memberi hasil kemasan natural atau semula jadi yang menawan.

Diuji secara klinikal, translucent powder ini sesuai bagi semua jenis kulit termasuk yang paling sensitif. Diformulasi dengan bebas minyak, wangian, serta paraben, ia membantu meneutralkan nada kulit bagi memberi kesan penampilan kulit bebas minyak sepanjang hari.

5. Nars Soft Velvet Loose Powder

Mengantongi formula pengawal minyak yang kuat

Setelah menggunakan foundation kegemaran, jangan lupa untuk melanjutkan proses touching mekap dengan Nars Soft Velvet Loose Powder. Tujuannya agar alas bedak boleh bertahan lebih lama di wajah. Bedak untuk kulit berminyak dan jerawat dari Nars ini bukan hanya mampu bekerja sebagai setting foundation, tetapi juga menawarkan kesan anti aging seperti menyamarkan tampilan garis halus dan pori-pori wajah besar. Kemampuan tersebut hadir dalam teknologi soft focus finish dari produk ini.

Pada keadaan cuaca yang cukup ekstrim, bedak tabur dari Nars ini sangat membantu menjaga riasan wajah terhadap tampilan kilap akibat minyak yang tak terkawal. Keunggulannya, tentu tidak ada alasan lagi untuk anda melangkau kosmetik untuk wajah berminyak ini.

6. Revlon Touch & Glow

IKLAN

Wajah halus dengan rona sekata

Kulit normal,berminyak atau kombinasi, gunakan saja Revlon Touch & Glow ini. Dituntut sebagai bedak tabur yang dapat menghapuskan kilap, membuat wajah anda tampak sempurna pada mata orang lain. Tekstur yang halus dengan formulasi bahan yang terjamin kualitinya, Revlon Touch & Glow sangat ringan di wajah. Bahkan, anda akan terasa seperti tidak menggunakan mekap!

Bedak untuk kulit berminyak dan kusam dari Revlon ini menawarkan sejumlah performa seperti meratakan warna rona kulit. Formulanya istimewa menjadikan produk ini dapat mengawal minyak sekaligus melembabkan kulit wajah dalam jangka waktu cukup lama. Produk ini juga punya kandungan khusus yang dapat meningkatkan kecerahan kulit wajah anda. Revlon Touch & Glow tersedia dalam 3 varian warna, iaitu creamy beige, creamy ivory, dan soft beige.

7. TOO FACED Peach Perfect Mattifying Loose Setting Powder

Loose powder dengan ekstrak Peach, menutup kesan jerawat

Hanya dengan 1 atau 2 sapuan, Too Faced Peach Perfect Loose Powder ini mampu menutup segala kesan cela sedia ada seperti jerawat dan jeragat serta meninggalkan kulit tampak sempurna bak sutera. Bukan sahaja ia membantu mencerahkan kulit, malah diformulasi dengan ramuan ekstrak buah Peach dan Ficus Carica, meninggalkan kulit anda dengan haruman menyegarkan.

Tambahan pula, formulanya ringan tidak akan menyumbat liang pori, membantu meningkatkan tekstur kulit serta memberi liputan sempurna sehingga 14 jam. Dengan pilihan 3 tona berbeza, anda kini mampu menyembunyikan kesan ketidaksempurnaan wajah.

8. Clinique Stay-Matte Sheer Pressed Powder

Boleh digunakan tanpa foundation

Tanpa paraben, phthalates atau pewangi tiruan serta bersifat 100% bebas alergi, Clinique Blended Face Powder ini telah dihasilkan demi kesesuaian semua jenis kulit. Dirumus dengan campuran mineral, loose powder ini membantu mengawal penghasilan minyak berlebihan serta merawat kondisi kulit akibat kesan penuaan dari sinaran terik matahari.

Telah diuji secara klinikal oleh ahli dermatologi, loose powder ini secara efektif memberi penghidratan serta kesempurnaan berpanjangan. Jangan risau, bedak eksklusif dari jenama Clinique ini boleh digunakan bersama atau tanpa foundation, ikut kesesuaian anda.

9. Palladio Rice Powder

Bedak tradisi turun-menurun menutup garis-garis halus!

Produk harga mampu milik ini boleh diaplikasikan dengan spons atau berus, menambah nilai praktik dari pemakaian produk ini. Bedak ini sebenarnya bukan hanya boleh untuk kulit berminyak, malah kesemua jenis kulit wajah.

IKLAN

Untuk kulit yang kering kelihatan garis halus, bedak ini boleh menyamarkan kekurangan tersebut sehingga kulit wajah jadi kelihatan mulus. Meskipun murah, Palladio Rice Powder termasuk salah satu produk yang cukup sulit dicari di gerai-gerai atau drugstore terdekat. Oleh kerana itu, anda disarankan untuk membeli produk ini secara online.

10. MAYBELLINE Fit Me! Loose Finishing Powder

Loose powder tampil bebas kilat selama 24 jam

Bersifat bukan komedogenik, Maybelline Fit Me! Loose Finishing Powder ini telah terbukti berkesan buat yang mempunyai kulit cenderung minyak. Ianya memberi hasil kemasan matte yang mampu menutup segala cela serta memberi pengawasan minyak selama 24 jam. Dengan teksturnya ringan, loose powder ini secara intuitif menyembunyikan kesan jerawat, bintik hitam serta menjadi kanvas terbaik pada solekan.

Tambahan pula, ia mengandungi serbuk baldu mikro bagi penyerapan minyak yang pantas. Didatangi dalam 8 tona pilihan, kulit anda akan tampak lebih sempurna.

Tip mekap tahan lama pada kulit wajah berminyak

Sekiranya anda sudah bertemu dengan loose powder yang sesuai, langkah berikutnya penting untuk anda ketahui bagaimana membuat riasan tahan lebih lama di wajah yang berminyak.

Bersihkan wajah agar mekap tidak cepat luntur

Sebelum mengaplikasikan bedak, terlebih dahulu bersihkan kulit wajah anda dari minyak yang melekat. Caranya dengan memakai pembersih wajah yang diformulasi bahan khusus untuk mengangkat minyak dan kotoran, biasanya berbentuk facial foam dengan buih yang melimpah.

Kompres Seluruh Wajah dengan ais

Kulit wajah sudah bersih dan terasa kesat? Oleskan dengan ais batu secara merata ke seluruh wajah anda. Proses ini bertujuan mengencangkan dan mengecilkan pori-pori wajah yang kemudian memberi impak pada terkawalnya minyak wajah. Lakukan memampatkan ais batu maksima 3 – 5 minit, ratakan ais batu secara perlahan.

Aplikasikan primer dan pelembap pada area yang berminyak

Selepas memampatkan wajah dengan ais batu, berikutnya anda perlu siapkan kulit wajah dengan mengaplikasikan mekap primer. Mekap primer tidak hanya efektif mengendalikan minyak, tetapi juga membantu pengecilan pori, meningkatkan kesan matte pada kulit berminyak, dan membuat foundation lebih tahan lama. Penggunaan primer di daerah terdedah minyak seperti Zona T akan membantu mekap tetap stay untuk tahan lebih lama.

Gunakan Foundation Bebas Minyak untuk Tampilan Matte

Ingin riasan lebih sempurna di wajah? Gunakan pelembap yang akan menjaga mekap lebih tahan lama. Gunakanlah pelembap bertekstur ringan dan bahan dasar air atau oil free formula secara nipis. Setelah itu, barulah terapkan foundation yang berformula khusus melembapkan kulit dan oil free. Hindari pemakaian foundation dengan hasil akhirnya satin, shimmery, atau efek serupa yang menyebabkan wajah berkilau.

Kunci Mekap dengan Setting Spray

Setelah disapukan secara merata, akhiri rangkaian mekap dengan menyembuhkan setting spray yang berfungsi mengunci seluruh layer riasan tidak mudah rosak. Pakailah setting spray berjenis mattifying supaya tampilan wajah anda lebih matte dan tidak berkilau, ya!

Sebelum mengaplikasikan bedak pastikan wajah dalam keadaan bersih terlebih dahulu. Pada area-area yang mempunyai lebihan minyak, seperti dagu, hidung, dan dahi dibersihkan dulu menggunakan kertas minyak, air hangat, atau toner. Disarankan saat memakaianya juga jangan berlebihan, cukup pada area wajah yang berminyak saja sebagai set mekap atau touch up.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI