Walaupun kelihatan cantik dan cerah, ia didatangkan dengan unsur syurga vitamin D tetapi sinaran ultra ungu boleh memberi kesan kejam pada kulit anda. Ini merupakan langkah terakhir yang tidak boleh dilangkau dalam rutin penjagaan kulit anda. Terdapat lebih banyak kebaikan lagi untuk menggunakan pelindung matahari, sebelum anda mula bersolek.

Anda yang suka bersolek, adalah sangat baik pastikan pelindung matahari yang ringan sentiasa bersedia. Tidak semua asas solekan mempunyai SPF yang mencukupi, dengan kata lain, faktor perlindungan matahari yang boleh melakukan pemotongan melindungi kulit anda dengan baik. Jadikan pelindung matahari sebagai keutamaan dan sapukan pada kulit anda dan tunggu selama 2 minit untuk formula melekat pada kulit anda. Beberapa langkah tentang cara menggunakan pelindung matahari dan solekan dengan betul.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

1. Kunci asas yang baik adalah pelembap

Tiada apa-apa yang mengalahkan kulit yang anjal. Pastikan anda menggunakan pelembap lembut dengan perlindungan spektrum luas pada muka dan leher anda sebelum anda memilih primer, concealer atau sebarang produk solekan. Langkah ini bukan sahaja dapat mengelakkan tompok kulit kering tetapi juga memastikan perlindungan kulit anda kerana anda akan mendedahkannya kepada banyak produk.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Sunscreen Terbaik Dari Korea, Manfaat Bahan Semulajadi Tanpa Tinggalkan Kesan Berkapur

IKLAN

2. Mulakan dengan solekan

Ambil primer dan sapukan jika perlu. Langkah ini berfungsi dengan baik pada kulit dengan liang yang diperbesarkan. Setelah digunakan, susulan dengan asas yang sesuai dengan jenis kulit anda. Pilih ‘beauty blender’ untuk mencipta asas sekata selepas pemakaian asas anda. Adakah anda mempunyai kulit kering? Pilihan asas formula penghidratan yang jelas dan jika anda mempunyai kulit berminyak, cari asas kemasan matte.

3. Lengkapkan penampilan anda

IKLAN

Sapukan produk kalis air pilihan anda. Dari celak, maskara hingga gincu, tutup penampilan anda dengan baik. Jangan ragu untuk meninggalkan langkah ini jika anda ingin mencipta rupa yang agak mudah.

4.Tutup hasil solekan

Gunakan semburan tetapan yang disapu dengan SPF. Langkah ini bukan sahaja memastikan solekan anda kelihatan kemas tetapi juga menambah sentuhan yang menyegarkan pada penampilan anda.

IKLAN

5. Sapukan semula pelindung matahari

Jumlah pelindung matahari tidak akan mencukupi jika solekan anda mudah cair dan sudah tentu, pelindung matahari anda juga hilang bersama-sama dengannya. Inilah sebab mengapa langkah ini penting, langkah menyelamat! Jadi, menggunakan pelindung matahari serbuk untuk hanya menyapu pada kulit anda selepas beberapa jam atau mengulangi sesi semburan tetapan boleh memberi kebaikan kepada kulit anda juga.

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI