Apabila umur menjengah 30, mulalah pelbagai masalah datang mengetuk. Sebaiknya, pada usia ini anda perlu fokus untuk mencegah garis-garis halus dan ketidaksamaan rona kulit akibat pancaran matahari, begitu juga merawat jerawat orang dewasa (masalah yang melanda hampir 50% mereka yang berumur 30-an).

Walaupun anda tidak mengalami masalah jerawat orang dewasa, namun anda akan bermanafaat dengan menggunakan produk yang ‘deep-cleaning’ memandangkan kulit anda akan menjadi lebih berminyak pada usia begini.

Selalunya pada usia ini, kulit anda berada di dalam kategori ‘normal’ namun pada zaman kini ia lebih cenderung kepada ‘kombinasi’. Hal ini kerana faktor stress, ketidak seimbangan hormon dan juga peningkatan pencemaran pada sekeliling.

Jadi bagaimana mahu menghalang dari kulit cepat menua sebelum waktunya? Mari Hijabista berikan strateginya:

Waktu Siang

Pembersih wajah yang lembut

IKLAN

Gunakan pembersih yang lembut dan berubat untuk mengelakkan kulit anda semakin menipis (yang merupakan pelindung kepada iritasi luaran). Asas krim atau tanpa buih adalah pilihan terbaik.

Ini Caranya Rutin Penjagaan Wajah Paling Perfect Tanpa Menyakitkan, Bila Usia Hijabi Masuk 30-an.
Gunakan pencuci wajah jenis krim atau tanpa buih.

Serum antioksida

Di samping dapat menghalang garis-garis halus dan kedutan, kegunaan serum yang memiliki sekurang-kurangnya SPF30 setiap hari akan mengelakkan parut jerawat anda menggelap terutamanya pada mereka yang memiliki tona kulit yang lebih gelap.

IKLAN
Ini Caranya Rutin Penjagaan Wajah Paling Perfect Tanpa Menyakitkan, Bila Usia Hijabi Masuk 30-an.
Pemakaian serum untuk halang garis kedutan.

Waktu Malam

Pembersih wajah yang lembut

Hijabista sarankan anda menggunakan pencuci wajah yang sama untuk pagi dan malam. Jangan tambahkan lagi bilangan produk anda.

IKLAN

Jika anda terlalu letih atau tidak larat untuk mencuci wajah, lap wajah anda dengan tisu basah khas untuk wajah untuk memastikan pori anda bersih.

Rawatan pengelupasan

Ini Hijabista sarankan kepada mereka yang tidak berkulit sensitif. Ini adalah untuk merawat jerawat yang ada pada wajah. Produk retinoid mampu memudarkan kesan parut jerawat pada wajah tetapi jika kulit anda sensitif, pastikan ia ada bahan tambahan iaitu asid ‘glycolic’.

Ini Caranya Rutin Penjagaan Wajah Paling Perfect Tanpa Menyakitkan, Bila Usia Hijabi Masuk 30-an.
Untuk yang Tidak berkulit sensitif.

Semoga tip ini bermanafaat kepada anda semua yang berada di dalam 30-an ataupun bakal menjengah 30.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI