Kesan buruk melewatkan sahur boleh dirasakan ketika berpuasa. Makan sahur merupakan aktiviti yang disunahkan Rasulullah saat berpuasa. Makan sahur penting untuk mengisi energi agar dapat menjalani puasa seharian.

Selalunya anda melewatkan makan sahur, walaupun puasa tetap sah tanpa memakan makanan, ada beberapa akibat yang akan timbul. Kesan buruk dari kehilangan makanan boleh mempengaruhi aktiviti semasa berpuasa.

Sahur adalah pengganti sarapan ketika berpuasa. Dengan makan subuh, tubuh mempunyai cukup tenaga untuk bergerak dan menahan lapar dan dahaga. Kesan buruk dari kehilangan makanan mungkin merupakan masalah jangka pendek hingga panjang.

Kesan buruk daripada melewatkan makan juga boleh mengganggu aktiviti dan tumpuan. Berikut adalah 7 kesan buruk langkau dan melewatkan sahur.

Dehidrasi

Kesan buruk melewatkan sahur yang mudah terjadi adalah dehidrasi. Saat berpuasa, tubuh harus menahan haus seharian. Sahur penting untuk menyimpan cairan dalam tubuh, sehingga tidak mudah haus selama berpuasa. Melewatkan sahur boleh membuat tubuh kekurangan cairan saat berpuasa. Ini boleh mencetuskan dehidrasi yang mengganggu metabolisme badan.

Kira-kira tiga perempat dari tubuh manusia terdiri daripada air. Kekeringan boleh menyebabkan kelemahan, pening, dan kekurangan tenaga. Gejala dehidrasi pertama termasuk dahaga, air kencing lebih gelap, dan penurunan pengeluaran air kencing.

Kekurangan zat makanan

Melewatkan sahur boleh menyebabkan malnutrisi atau kekurangan gizi. Setiap hari tubuh memerlukan protein, vitamin, dan mineral untuk dapat bekerja dengan baik. Tanpa makan sahur, tubuh akan kekurangan nutrisi yang diperlukan.

Seseorang yang mengalami malnutrisi boleh kekurangan vitamin, mineral, dan zat-zat penting lainnya yang diperlukan tubuh untuk berfungsi. Malnutrisi boleh menyebabkan ketidakmampuan untuk konsentrasi, tekanan, kehilangan lemak, jisim otot, dan tisu badan.

IKLAN

Masalah gastrik

Melewatkan sahur terdapat kesan buruk pada pencernaan, khususnya gastrik. Masalah ini boleh bertambah buruk bagi anda yang memiliki penyakit gastrik.

Ketika melewatkan sahur, tubuh boleh mengalami peningkatan asid. Tubuh akan melepaskan asid di perut untuk pencernaan ketika merasa lapar dan memerlukan bahan bakar. Jika asid di perut tidak memproses makanan dengan segera, ia boleh naik ke atas perut, kerongkong hingga jantung.

Pening dan migrain

Makan sahur boleh membantu meyeimbangkan kadar gula darah dan tekanan darah. Penurunan keduanya boleh menyumbang pada timbul pening dan migrain. Risiko ini sangat tinggi terjadi kerana sahur adalah makanan pertama sebelum menjalani puasa lebih dari 12 jam.

Melewatkan sahur akan pencetus penurunan besar kadar gula darah. Kadar gula dalam darah yang rendah atau hipoglikemia dapat menyebabkan serangkaian gejala seperti pusing dan migrain.

Risiko Kenaikan berat badan

Makan subuh adalah cara yang baik untuk mengisi hari dengan nutrien dan mengekalkan tahap gula darah yang stabil. Ketika melewatkan sahur, tubuh boleh merasa sangat lapar. Akibatnya saat berbuka, anda boleh makan dalam jumlah besar.

IKLAN

Semakin tinggi tingkat kelaparan, semakin banyak jumlah makanan yang diperlukan. Makanan yang dimakan juga biasanya merupakan makanan manis dan berkalori tinggi. Semua ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan yang tidak diinginkan.

Menjejaskan fungsi kognitif

Tanpa makan sahur bermakna tidak ada tenaga untuk tubuh dan tidak ada nutrien yang memasuki otak sejak makan malam sebelumnya. Walaupun organ memerlukan tenaga untuk berfungsi dengan baik.

Penurunan gula dalam darah dari keadaan puasa yang lama dapat memengaruhi fungsi kognitif. Ketika melewatkan sahur, fokus otak boleh berkurang dan dapat mengganggu kosentrasi. Ketika gula dalam darah turun, kadar kortisol juga boleh meningkat dan menyebabkan stres berlebihan.

Ganggu aktiviti

Rasa lapar, haus, dan penat yang diakibatkan melewatkan makan sahur boleh kesan terhadap aktiviti seharian. Kurang energi dapat menganggu produktiviti. Apabila tidak makan sahur, badan mungkin menjadi lemas dan enggan bergerak.

IKLAN

Semua ini boleh menghalang aktiviti. Ibadah juga mungkin terganggu kerana badannya lemah atau malas bergerak.

Anjuran untuk makan sahur

Rasulullah SAW menganjurkan mereka yang akan berpuasa pada siang hari untuk menyantap hidangan di waktu sahur. Rasulullah SAW mengatakan bahawa santapan hidangan sahur itu penuh barakah sebagai keterangan hadits berikut:

“Dari Abu Sa’id Al-Khudri RA, ia berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda, ‘Sahur sepenuhnya mengandung barakah. Maka itu, jangan kalian meninggalkannya meskipun kalian hanya meminum seteguk air kerana Allah dan malaikat bershalawat untuk mereka yang bersahur,’” (HR Ahmad).

Anjuran makan sahur ini begitu kuat. Oleh kerana itu, kesempatan makan di waktu sahur sedapat mungkin tidak dilewatkan. Bahkan Rasulullah SAW menganjurkan sahur meski hanya dengan seteguk air.

Dari Abdullah bin Umar RA, ia berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda,

“Hendaklah kalian bersahur meskipun hanya seteguk air,” (HR Ibnu Hibban).

Rasulullah shallallahu SAW juga pernah bersabda:

“Makanlah sahur, kerana dalam sahur itu ada keberkatan,” (HR al-Bukhari).

Aktiviti sahur merupakan makan sesuatu walaupun hanya dengan meneguk air. Waktu sebelum subuh adalah selepas tengah malam. Terutamanya, ia dihentikan selagi tidak mencapai waktu yang diragukan.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI