Kerajaan telah mengumumkan perlaksanaan Perintah Kawalan Pengerakan (PKP) pada semua 6 daerah yakni Hulu Langat, Klang, Petaling, Kuala Langat, Gombak dan Sepang bermula Khamis, 6 Mei 2021 sehingga Isnin, 17 Mei 2021.

Namun ziarah hari raya di kawasan PKP dibenarkan pada 1 Syawal sahaja dengan kehadiran tetamu tidak melebihi 15 orang pada satu-satu masa. Manakala ziarah hari raya di kawasan PKPB dan PKPP dibenarkan dari 1 hingga 3 Syawal, terhad 20 orang (PKPB) dan 25 orang (PKPP) pada satu-satu masa.

Kerajaan menggalakkan Tuan rumah menyediakan pengimbas suhu badan, kod QR MySejahtera atau buku pendaftaran kehadiran tetamu. Walaupun aplikasi Mysejahtera telah lama wujud, tetapi masih ada yang keliru untuk membuat kod QR.

Cara Mudah Bina Kod QR

Ekoran daripada pandemik Covid-19 ketika ini, penggunaan aplikasi MySejahtera dapat memudahkan pengesanan kontak rapat di premis-premis seluruh negara. Bagi yang belum tahu, MySejahtera Check-In adalah satu fungsi tambahan dalam aplikasi MySejahtera di mana ia memberi kebenaran kepada semua jenis premis untuk mengikuti SOP Pembukaan Semula Ekonomi yang digariskan oleh Kerajaan Malaysia dalam keadaan wabak Covid-19 di Malaysia.

Menyahut suruhan kerajaan ada baiknya anda membuat QR Code bagi memudahkan anda mengesan pengunjung yang datang meskipun dari golongan keluarga. Jom ikuti cara membina QR code.

Pergi ke laman web MySejahteraTerima Pengunjung Beraya Dengan Selamat, Ini Cara Mudah Bina Kod QR di MYSejahteraMula-mula pergi ke laman web MySejahtera di pautan: https://mysejahtera.malaysia.gov.my/intro/

IKLAN

Nanti akan keluar paparan macam dekat bawah ini.

Lepas tu klik dekat “Register MySejahtera Check-In” atau “Daftar MySejahtera Check In”.

  1. Sign up

Terima Pengunjung Beraya Dengan Selamat, Ini Cara Mudah Bina Kod QR di MYSejahtera

Seterusnya kita cuma perlu masukkan nombor telefon.

IKLAN

Nanti kod OTP akan dihantar pada nombor telefon yang kita masukkan.

Bila dah terima SMS, masukkan kod OTP untuk sahkan nombor telefon tadi.

  1. Isikan maklumat premis

Terima Pengunjung Beraya Dengan Selamat, Ini Cara Mudah Bina Kod QR di MYSejahteraLangkah lanjutnya masukkan pula maklumat premis yang hendak didaftarkan.

Guna alamat rumah pun boleh kalau hendak buat majlis kecil-kecilan.

IKLAN

Contohnya kalau saya nak buat kenduri kahwin kan, saya bubuh “Business Name” sebagai “Majlis Perkahwinan Siti & Zul”.

Dah siap isi tekan butang “Submit”.

  1. Cetak

Terima Pengunjung Beraya Dengan Selamat, Ini Cara Mudah Bina Kod QR di MYSejahteraDah siap bolehlah print. Tekan sahaja butang “Print” untuk mencetak.

Anda juga boleh pilih option “Email me” atau “Download” untuk simpan dulu QR Code yang sudah di generate oleh MySejahtera Apps ini.

Selamat mencuba!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI