70 tahun Ratu Elizabeth II di atas takhta bukan sahaja dicirikan oleh pemerintahannya yang mengagumkan dan diplomasi yang terkenal. Fesyen raja selama bertahun-tahun secara konsisten mengutamakan keanggunan agung berbanding fesyen, dengan almari pakaian pasca pertabalan yang mengagumkan yang menunjukkan pemahaman mendalam yang dia miliki tentang peranannya sebagai pemimpin negaranya—meninggalkan kita dengan warisan pakaian yang berpangkat sebagai salah satu paling ikonik di dunia.

Sama seperti kehidupan awamnya, almari pakaian Ratu adalah manifestasi nyata peranan intensifnya sebagai raja British. Hazel Clark, seorang profesor Pengajian Reka Bentuk dan Pengajian Fesyen di Parsons School of Design percaya pilihan pakaian ratu itu merujuk kepada gaya peribadinya berbanding mengikuti trend fesyen.

Puteri Elizabeth 1947; 1949; 1948 ( Sumber gambar:Getty Images )

Elizabeth menunjukkan kepekaannya terhadap cabaran yang dihadapi negaranya pada masa ini dengan paling tepat apabila dia berkahwin dengan Philip Mountbatten, Duke of Edinburgh, pada tahun 1947. Peperangan telah berakhir dua tahun sebelum dia mengikat simpulan, dan puteri ketika itu menggunakan kupon catuan yang dia simpan untuk membeli tulle, sifon dan sutera untuk gaun perkahwinan diraja bertatahkan mutiara yang direka oleh Norman Hartnell. (Dia juga diberikan 200 kupon catuan tambahan sebagai tambahan kepada kupon yang disimpannya untuk perkahwinan diraja.)

Enam tahun kemudian, Elizabeth berpaling kepada Hartnell sekali lagi untuk pakaian pertabalannya, gaun satin duchesse putih yang disulam dengan lambang bunga kebangsaan dan Komanwel dalam benang emas dan perak serta dihiasi dengan mutiara biji, yang dipakainya untuk dinobatkan sebagai Ratu England.

Puteri Elizabeth, kemudiannya Ratu Elizabeth II pada hari perkahwinannya pada tahun 1947; Ratu Elizabeth II memakai gaun yang direka oleh Norman Hartnell untuk upacara pertabalannya 1953 (Sumber gambar: Getty Images)

Almari pakaian Ratu selepas pertabalannya menunjukkan pemahaman mendalam yang dia miliki tentang peranannya sebagai pemimpin negaranya. Dengan mengambil kira perkara ini, dia menggemari garisan klasik, bersih dan rupa yang bergaya dan elegan, tetapi tidak semestinya tetapan trend. Walaupun siluet dan labuhnya mungkin lebih konservatif, Elizabeth pastinya menemui cara lain untuk meluahkan keinginan pakaiannya, beralih kepada warna-warna terang, cetakan cergas dan aksesori yang kurang ajar seperti topi, sarung tangan dan dompet.

IKLAN
Ratu Elizabeth II 1987; 1977 (Arkib Foto: Tim Graham/Getty Images; Anwar HusseinGetty Images; Serge Lemoine—Getty Images; Getty Images)

Topi, bahagian penting dalam budaya fesyen British, menjadi kenyataan khas untuk Ratu, yang citarasanya dalam hiasan boleh jadi aneh (seperti yang dilihat dengan topi jerami terbalik yang dihiasi dengan sekumpulan ceri merah) ia pintar (seperti polka berani -topi kotak pil bertitik yang dia sarungkan dengan sut skirt hijau padan.)

Ratu Elizabeth ll 1993; 1987; 1998 (Arkib Foto: Tim Graham/Getty Images (2); Anwar Hussein—Getty Images; Getty Images)

Dalam banyak cara, Ratu membuat kes untuk berpakaian seragam, yang, walaupun ia bergantung pada unsur-unsur yang cuba dan benar, boleh memberi inspirasi kepada peminat untuk mengambil peluang dengan pembolehubah. Sebagai contoh, pendekatan Elizabeth terhadap pakaian formal. Permaisuri menyukai gaun sarung lengan panjang, lebih kerap daripada tidak dihiasi dengan kristal atau labuci. Mengulangi siluet ini tidak membosankan apabila anda mengambil kira cara dia mengaksesori: tiara, selempang, sarung tangan dan permata yang betul memberi nafas segar kepada apa yang boleh dilihat sebagai almari pakaian diraja yang agak tradisional.

Ratu Elizabeth II 1993; 1976; 1982 (Arkib Foto Tim Graham/Getty Images, Serge Lemoine)

Begitu juga, Elizabeth boleh berpakaian kasual dengan keanggunan mudah yang sama. Walaupun dia jarang dilihat memakai seluar, perjalanan ke hospital memerlukan sut kelabu bergaya dengan seluar slack. Ensembel masa rehat yang lain memberi penghormatan kepada pakaian santai Inggeris yang klasik: But Wellington, pakaian luar berkuitif, tudung dan bahagian berasingan yang dibuat dengan baik dalam kotak-kotak, bulu dan cek.

IKLAN
Ratu Elizabeth II 1977; 2002; 1980 (Arkib Foto Tim Graham/Getty Images)

Aliran fesyen yang paling rapat dengan Ratu Elizabeth, bagaimanapun, datang pada tahun-tahun akhir hidupnya, di mana kegemarannya untuk menyekat warna dan rupa monokrom menjadikannya ikon gaya yang sebenarnya.

Ratu Elizabeth II 2008; 2019; 2018 (Max Mumby—Imej Indigo/Getty images)

Berpakaian dari kepala hingga ke kaki dalam satu warna adalah menawan, tidak membosankan, terutamanya apabila anda mempertimbangkan penjagaan yang Elizabeth lakukan untuk memastikan aksesorinya sepadan dengan rupa. Seseorang hanya perlu melihat sejauh payung terkenalnya, yang dia bersusah payah dipadankan dengan pelbagai pakaiannya.

Ratu Elizabeth II 2007; 2017 (Carl De Souza—AFP/Getty Images; Dominic Lipinski—Getty Images)

Perkaitan Ratu dengan warna-warna cerah dan terang untuk pakaiannya bukan sekadar estetik; dalam dokumentari The Queen at 90, menantu Elizabeth Sophie, Countess of Wessex, menjelaskan bahawa terdapat sebab yang sangat pragmatik untuk penampilannya yang cerah, dan ia adalah untuk kebaikan rakyatnya. “Dia perlu menonjol untuk orang ramai boleh berkata ‘Saya melihat permaisuri,'” katanya. “Jangan lupa bahawa apabila dia muncul di suatu tempat, orang ramai adalah dua, tiga, empat, 10, 15 dalam, dan seseorang ingin dapat mengatakan bahawa mereka melihat sedikit topi ratu ketika dia melewati.”

IKLAN

Dengan keanggunannya yang terukur dan keputusan pakaian yang menarik dan bertimbang rasa, Ratu Elizabeth mewujudkan rangka kerja fesyen untuk diraja moden, mengimbangi citarasa peribadi yang kuat dengan kesedaran diri tentang peranannya.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: Time.com

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI