Terpikat dengan diskaun yang ditawarkan pada platform e-dagang, warga Singapura ini memutuskan untuk membeli pelindung matahari kegemarannya dalam talian.

Tetapi selepas dia menerima tempahan Biore UV Aqua Rich Essence, dia mendapati tekstur dan warna pelindung matahari itu berbeza daripada produk yang sama yang dibelinya sebelum ini di peruncit rasmi. Walaupun guru yoga ini pada mulanya menghapuskan perubahan kepada kumpulan pengeluaran yang berbeza, video yang dia temui membandingkan versi berbeza produk yang sama meningkatkan syak wasangkanya.

“Semua yang wanita itu katakan dalam video itu adalah benar bagi saya. Dari pembungkusan hingga review,” katanya dalam satu temubual dengan media Singapura.

Pengguna ini, yang turut membuka laman Facebooknya untuk berkongsi penemuannya, berkata: “Sebuah carian di Google dan beberapa video kemudian, saya keluar untuk membeli satu lagi tiub daripada drugstore secara runcit penuh pada harga RM61.90 untuk membandingkan kedua-dua tiub itu.

“Cukup untuk mengatakan saya cukup yakin saya telah menggunakan pelindung matahari palsu sejak enam bulan lalu.”

Manakala semakan media Singapura terhadap penyenaraian produk di platform e-dagang terkenal tempat warga Singapura ini membeli pelindung mataharinya, mendapati majoriti ulasan pelanggan adalah positif. Hanya segelintir pelanggan yang mengadu bahawa pelindung matahari berbeza daripada yang mereka beli di kedai runcit.

Tangkapan skrin yang telah dialih keluar.

Encik Feng tidak bersendirian dalam pengalamannya, pelanggan yang telah beralih kepada platform e-dagang dengan harapan untuk mendapatkan tawaran yang baik untuk produk penjagaan kulit juga telah menemui apa yang mereka percaya sebagai palsu.

Seorang suri rumah, berkata dia membeli produk penjagaan kulit di bawah jenama The Ordinary daripada platform dalam talian. Harganya 30 peratus lebih murah daripada harga asal yang dibeli suaminya dari AS.

Dia telah yakin dengan penyenaraian dalam talian, yang katanya “penuh dengan imej asli, imej yang meyakinkan, penulisan dalam huraian, penilaian yang baik”.

IKLAN

“Semuanya kelihatan sah,” katanya. Tetapi warna, konsistensi dan bau produk ternyata berbeza daripada yang asal.

“Saya hanya menggunakan sekali dan merasakan ia sangat ‘off’. Nasib baik, saya tidak mengalami reaksi buruk. Tetapi saya juga merasakan ia tidak menampakkan apa-apa hasil untuk kulit saya,” kata lelaki berusia 30 tahun itu.

Seorang lagi pengguna, telah melayari Facebook bulan lalu untuk mengadu tentang produk Kiehl’s tiruan yang dibelinya secara dalam talian. Dia memberitahu media Singapura ini bahawa dia telah memesan tiga barangan Kiehl daripada penjual tempatan e-dagang ini.

Pada mulanya, dia curiga kerana harganya kira-kira 30 peratus lebih murah daripada kedai rasmi Kiehl, tetapi memutuskan untuk mempercayai platform dan penjual, yang mempunyai rating tinggi.

“Pada 25 Ogos 2022, saya menerima tempahan saya dan mendapatinya adalah produk palsu selepas penggunaan pertama kerana saya telah menggunakan Kiehl’s untuk masa yang lama,” katanya.

Penjual perlu mematuhi peraturan e-dagang

Sumber gambar: Kao Singapura

Maklum balas syarikat E-dagang ini memberi jaminan bahawa tindakan akan diambil bagi penjual yang melanggar syarat dan peraturan yang perlu dipatuhi

IKLAN

“Kami mengambil langkah awal untuk memintas produk yang menyinggung perasaan daripada disenaraikan di platform dan kami bekerjasama dengan kerajaan tempatan dan pihak berkuasa kesihatan untuk menurunkan penyenaraian produk yang dibenderakan.

“Penyenaraian yang didapati mempunyai pelanggaran peraturan atau pelanggaran lain terhadap syarat penggunaan kami akan dialih keluar.”

Tambahnya lagi, platform e-dagang ini mempunyai proses untuk menggalakkan penjual mengekalkan tahap kepuasan pelanggan yang tinggi. Begitu juga, sistem mata penalti penjual tidak menggalakkan mereka daripada melanggar dasar.

Pengguna digalakkan untuk menghubungi syarikat e-dagang jika mereka menemui penyenaraian serupa di platform. Pengguna boleh melaporkan produk yang mereka syak sebagai tiruan terus dari mana-mana halaman penyenaraian produk.

Terjadinya risiko pada kulit, nasihat pakar…

Mereka yang menggunakan pelindung matahari palsu bukan sahaja berisiko mempunyai bahan yang tidak diluluskan pada kulit mereka, malah mengalami selaran matahari atau hiperpigmentasi juga mereka bertambah teruk. Pelindung matahari palsu mungkin kekurangan perlindungan matahari yang disediakan oleh produk tulen.

IKLAN

“Bagi pengguna yang membeli-belah dalam talian, mungkin sukar bagi mereka untuk mengesahkan ketulenan produk ini, dan mereka mungkin terpikat dengan harga produk tiruan ini yang agak rendah.”

Produk tiruan mungkin kekurangan penapis pelindung matahari, meningkatkan risiko kerosakan UV dan kanser kulit, kebarangkalian mengandungi bahan berbahaya seperti merkuri.

“Penjagaan kulit palsu tidak mungkin telah menjalani ujian keselamatan, dan bahan-bahan sebenar mungkin dikaburkan dalam senarai ramuan yang dicetak pada pembungkusan produk,” tambah pakar ini.

Pakar menunjukkan pembelian daripada sumber yang bereputasi sebagai cara terbaik untuk mengelakkan pemalsuan. Dan itulah yang Encik Feng berniat untuk lakukan. Dia merancang untuk melangkau tawaran dalam talian dan hanya membeli daripada peruncit rasmi mulai sekarang.

“Saya akan tunggu Guardian dan Watsons ada jualan,” katanya.

Nasihat Encik Lim pada mereka yang sangat memerlukan dan ingin juga membeli di atas talian, adalah lebih baik membeli daripada pengedar sah dan kedai rasmi, bukannya penjual semula. Walau bagaimanapun, ini memerlukan sedikit kewaspadaan di pihak pengguna. Sesetengah penjual semula menggunakan imej yang sama seperti kedai rasmi, jadi pelanggan perlu menyemak nama kedai dan bukannya bergantung pada foto, katanya.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: CNA Singapore

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI