Sama ada anda memanggilnya jerawat atau benjolan berwarna merah atau putih boleh muncul hampir di mana sahaja di badan anda. Salah satu tempat yang paling biasa adalah di wajah anda, terutama di sepanjang T- zon.

Lain pula jerawat di tempat lain di wajah, jerawat yang muncul di sepanjang dagu atau garis rahang cenderung menjadi lebam padat, bukan jerawat yang penuh dengan nanah. Apatah lagi hijabi yang mengayakan tudung pasti tidak selesa apabila bergesel dengan tudung. Merawatnya dengan betul, agar dapat mencegah cacat sementara berubah menjadi parut kekal.

Apa yang menyebabkan jerawat terbentuk di garis rahang?

Sumber gambar: The indepedent

Di bawah kulit anda terdapat kelenjar minyak kecil yang disebut kelenjar sebum, yang menghasilkan minyak yang melincirkan dan melindungi kulit. Minyak sampai ke permukaan kulit anda melalui lubang kecil yang disebut liang.

Apabila pori-pori tersumbat dengan kotoran, minyak berlebihan dan sel-sel kulit mati. Bakteria dapat tumbuh di dalamnya yang menimbulkan benjolan yang bengkak disebut jerawat. Jerawat boleh berwarna merah dan padat, atau mempunyai nanah putih di bahagian atas. Jerawat boleh terbentuk di mana sahaja di wajah, termasuk di sepanjang garis rahang anda.

Faktor meningkatkan pengeluaran minyak dan menyebabkan jerawat, termasuk:

 • hormon
 • tekanan
 • ubat-ubatan yang anda ambil, seperti pil perancang, antidepresan, vitamin B dan kortikosteroid

Wanita lebih cenderung mendapat jerawat daripada lelaki di sepanjang garis rahang atau dagu. Breakout ini biasanya disebabkan oleh peningkatan hormon lelaki yang merangsang kelenjar minyak. Sebilangan wanita menyedari lebih banyak jerawat ketika tahap hormon berubah. Jerawat juga boleh jadi gejala sindrom ovarium polikistik (PCOS), keadaan di mana wanita mempunyai tahap hormon lelaki yang lebih tinggi daripada biasa dan pertumbuhan kecil yang disebut sista di ovari mereka.

Bolehkah diet melegakan gejala sindrom ovarium polikistik (PCOS)?

Pada lelaki, mencukur kadangkala boleh menyebabkan jerawat. Mencukur dengan pisau cukur yang kotor membolehkan bakteria masuk ke dalam kulit, manakala krim dan minyak pencukur tertentu dapat menyumbat liang. Kadang-kadang mencukur boleh merengsakan kulit sensitif dan menyebabkan jerawat.

IKLAN

Kerengsaan dari pakaian atau kosmetik juga boleh menyebabkan jerawat pada rahang, terutama jika kulit anda sensitif. Semua ini boleh mencetuskan jerawat:

 • menggunakan pencuci muka atau alat solek baru
 • memakai topi keledar dengan tali dagu atau tudung dengan material tidak sesuai
 • menyentuh dagu dengan kerap

Rawatan jerawat di rahang

Sumber gambar: Lotus magazine

Untuk menghilangkan jerawat di rahang, cubalah rawatan yang sama dengan yang anda gunakan untuk membersihkan jerawat di bahagian lain di wajah. Mulakan dengan mencuci muka dua kali sehari dengan pembersih lembut untuk menghilangkan lebihan minyak dari kulit anda. Sekiranya tidak berjaya, cubalah produk jerawat yang mengandungi ramuan seperti benzoil peroksida atau asid salisilik.

Antara ubat jerawat semula jadi, seperti:

 • Lidah Buaya
 • asid azelaic
 • ekstrak teh hijau
 • minyak pokok teh
 • zink

Untuk jerawat yang parah atau jika ubat jerawat tidak berfungsi, anda dinasihatkan berjumpa doktor pakar kulit. Anda mungkin memerlukan rawatan jerawat yang kuat, seperti:

IKLAN
 • gel antibiotik, krim, losen atau pil
 • Benzoyl peroksida
 • krim atau retinoid oral

Rawatan jerawat, jenis dan kesan sampingan

Pakar juga mempunyai rawatan tanpa ubat untuk membersihkan jerawat, seperti laser dan rawatan kulit kimia. Jerawat yang lebih besar mungkin perlu dikeringkan.

Manakala wanita mesti berjumpa dengan pakar sakit puan sekiranya berlaku gangguan pada sekitar tempoh mentruasi. Pelbagai pil kawalan kelahiran yang dapat membantu mengatasi masalah dagu yang berkaitan dengan kitaran haid atau PCOS anda.

Situasi lain yang menyebabkan jerawat di rahang

Sumber gambar: Alodokter

Keadaan lain ini juga boleh menyebabkan lebam pada rahang anda:

Bisul: benjolan merah dan menyakitkan yang tumbuh dari folikel rambut yang dijangkiti

Selulitis: jangkitan kulit yang terbentuk di sekitar luka atau calar

IKLAN

Hubungi dermatitis: reaksi kulit terhadap produk yang anda gunakan atau sentuhan, seperti pencuci pakaian atau pakaian.

Folikulitis: jangkitan pada folikel rambut

Rosacea: Keadaan yang menyebabkan kemerahan dan jerawat di wajah

Biasanya jerawat di sepanjang rahang akan hilang sendiri dalam beberapa hari. Jerawat yang lebih degil memerlukan beberapa minggu untuk membersihkannya. Ia harus diperbaiki dengan rawatan dari pakar.

Cara menghentikan jerawat dan mencegah parut.

Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah jerawat di dagu dan bahagian muka anda yang lain:

 1. Basuh wajah dengan pembersih lembut dua kali sehari. Bilas dengan air suam dan keringkan dengan lembut. Jangan gosok. Menggosok boleh menjadikan jerawat lebih teruk.
 2. Jauhkan tangan anda dari kulit. Setiap kali menyentuh wajah a, anda memperkenalkan bakteria yang dapat masuk ke liang pori. Sekiranya anda mesti menyentuh dagu, basuh tangan terlebih dahulu.
 3. Elakkan topi keledar dengan tali dagu yang ketat dan pakaian yang menyentuh kulit. Sekiranya anda memakai hijab pastikan tidak memakai material yang boleh melukakan jerawat.
 4. Berhati-hatilah semasa mencukur. Cubalah pisau cukur yang berbeza, seperti pisau cukur elektrik yang selamat untuk melihat mana yang lebih lembut pada kulit. Apabila anda menggunakan pisau cukur, sapukan losen pencukur lembut atau sabun dan air terlebih dahulu untuk mengelakkan geseran.
 5. Gunakan alat solek, pembersih dan produk yang berlabel “noncomedogenic.” Ini bermakna ia tidak akan menyebabkan jerawat.
 6. Jangan gunakan produk yang boleh merengsakan kulit. Produk yang menjengkelkan mengandungi bahan seperti alkohol. Mereka mungkin dilabel sebagai astringen atau pengelupasan.
 7. Memicit atau mengeluarkan zit akan memasukkan kotoran dari jari ke dalam kulit yang boleh menyebabkan jangkitan. Apabila anda mengeluarkannya, jerawat akan sembuh lebih lama tetapi juga boleh meninggalkan parut kekal.

SUMBER GAMBAR: PEXE.COM

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI