Datang haid? Jom amalkan solat haid awal yang boleh membantu anda lebih sihat dan melegakan sakit perut. Hari pertama haid kadang-kadang menyakitkan. Untuk itu, tidak salah memohon pertolongan kepada Allah SWT dengan mengamalkan doa awal haid.

Walaupun di larang solat dan pegang al-Quran ketika haid kerana hadas besar, masih boleh amalkan solat sunat. Selain membaca doa awal haid, anda juga dapat berdoa, berzikir dan mendengarkan alunan ayat-ayat Al-Quran.

ARTIKEL BERKAITAN: Selamat Dari Azab Neraka, Kaum Muslimah Dianjurkan Baca Doa Ini Di Hari Pertama Datang Haid

Oleh itu, jangan teragak-agak untuk mengamalkan doa permulaan haid apabila datangnya haid. Selain dapat membantu melegakan sakit senggugut, banyak juga manfaatnya. Memetik buku ‘Keutamaan Solat & Zikir’ karya M. Khalilurrahman Al Mahfani, berikut adalah amalan-amalan solat dari awal haid hingga ketika haid:

Doa Awal Haid

الْحَمْدُللهِ لَى لِّ الٍ اللهَ كُلِّ

Alhamdulillah ala kulli halin wa astaghfurullaha min kulli dzanbin

Maksudnya:

IKLAN

“Segala puji bagi Allah dalam segala sesuatu, dan aku memohon ampun kepada-Mu atas segala dosa.”

Dalam sebuah hadis, Nabi Muhammad SAW bersabda bahawa wanita haid yang membaca doa di atas akan terbebas dari api neraka. Bahkan Allah SWT akan mengangkat darjatnya.

“Tiada seorang wanita yang haid, melainkan haidnya itu menjadi kaffarah bagi dosa-dosanya yang telah lalu dan jika pada hari pertama haidnya dia membaca ‘Alhamdulillaahi ala kulli hailin wa astaghfirullah’, maka Allah SWT menetapkan bahawa dia akan terlepas dari neraka dan dengan mudah. ​​melalui siratalmustakim yang selamat dari seksaan. Bahkan Allah SWT mengangkat darjatnya ke darjat 40 orang mati syahid jika sentiasa berzikir kepada Allah SWT ketika haidnya.” (Kitab Munajatun Nisa oleh Ibnu Watiniyah)

ARTIKEL BERKAITAN: Darah Haid Terkeluar Semasa Waktu Solat, Perlu Ke Hijabi Ganti Solat?

IKLAN

Doa Awal Haid Untuk Melegakan Sakit Perut

اللَّهُمَّ النَّاسِ الْبَاسَ اشْفِهِ الشَّافِي لَا اءَ لَّا اؤُكَ اءً لَا ادِرُ سَقَمًا

Allahumma adzhibil ba’sa rabban naasi wasyfi fantasi syaafii laa syiffaa ‘an syifaa ‘uka syifaa ‘an laa yughaadiru saqama

Maksudnya:

IKLAN

“Ya Allah, Tuhan manusia, hilangkanlah penyakit dan sembuhkanlah. Engkaulah yang memberi kesembuhan, tidak ada kesembuhan melainkan kesembuhan-Mu, kesembuhan yang tidak meninggalkan rasa sakit.” (Riwayat Bukhari)

Doa yang boleh diamalkan ketika haid

اجْعَلْنِي الصَّلاَةِ رَبَّنَا لْ اءِ

Rabbij’al muqiimash shalaati wa min dzurriyyatii rabbanaa wa taqabbal du’aa

Maksudnya:

“Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan solat. Ya Tuhanmu, perkenankanlah doaku.”

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/vI8bDOxy3wI

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI