Kopi bukan sekadar keperluan tetapi sudah menjadi gaya hidup kemestian rakyat kosmopolitan. Lambakan kedai kopi menjadi perhatian dan kemestian untuk mencuba, tidak pula pecinta kopi. Kalau tak pekena kopi tak sah!

Lelaki ini yang bekerja di Kuala Lumpur baru-baru ini mendapati dia membelanjakan lebih RM700 sebulan untuk membeli kopi sahaja. Ya, hanya kopi! Pencinta kopi dan pengguna Twitter @BaqirNajh berkata baru-baru ini dia memutuskan untuk menjejaki perbelanjaan kopi bulanannya hanya untuk menjelaskan perbelanjaannya.

“Kali pertama menjejaki perbelanjaan kopi bulanan saya, saya tidak cukup berani untuk menjumlahkannya,” tweetnya pada akhir bulan lalu. Dan pastinya, selepas mencatatkan setiap transaksi yang dia lakukan untuk membeli kopi dengan teliti dalam tempoh 31 hari yang lalu, jumlah yang sangat besar mencecah RM706. Wow!

Senarai itu menunjukkan bahawa dia minum kopi setiap hari, dan kadang-kadang juga membeli beberapa cawan kopi sehari. “Andaian saya hanya membelanjakan sekitar RM500 hingga RM600 sebulan,” kata Baqir kepada dalam temubual bersama SAYS sambil mengakui agak terkejut dengan jumlah itu.

Bagaimanapun, dia tahu perkara itu masih dijangka kerana rakan-rakannya juga telah menggalakkannya membeli mesin kopi berbanding berbelanja di luar. Dalam menjelaskan pengambilan kopinya kepada pengikutnya yang bimbang, Baqir juga memberitahu bahawa dia minum kopi yang dibancuh biasa setiap hari, berbeza dengan apa-apa perisa, untuk mencuba dan mengurangkan pengambilan gulanya.

Melihat kepada jumlah keseluruhan, ramai rakan pencinta kopi telah berpusu-pusu menerima balasan Baqir untuk berkongsi masalah yang sama.

ARTIKEL BERKAITAN: Musim Hujan Terkandas Di Rumah, Cuba 7 Resepi DIY Kopi Starbucks Buat Di Rumah. Mudah Sangat!

Tweetnya sejak itu telah mendapat lebih 5,000 tweet semula dan 8,600 tanda suka sejak ia disiarkan.

IKLAN

“Saya masih tidak cukup berani untuk menjejaki perbelanjaan peribadi saya,” seorang pengguna Twitter mengaku.

Seorang lagi menjawab, “Lagenda mengatakan bahawa jika anda tidak membelanjakan kopi, anda akan dapat membeli Lamborghini.”

Seorang lagi penagih kopi berkata, “Sama seperti saya, ia seperti setiap hari tanpa gagal… Saya rasa jika saya rumuskan semuanya, saya boleh membeli iPhone 14.”

IKLAN

 

Lain pula pandangan pecinta kopi tegar, “Kalau buat sendiri tak sama pula”.

Sementara itu, ramai lagi yang berkongsi bagaimana mereka berjaya menjimatkan wang sambil menikmati cawan mereka. Daripada bertukar kepada kopi segera kepada mendapatkan mesin kopi di rumah atau hanya membeli kopi daripada vendor tempatan, ramai pengguna Twitter juga bersetuju bahawa menjejaki perbelanjaan mereka juga telah membantu mereka dengan simpanan peribadi mereka.

IKLAN

Ada juga mencadangkan cara menjejaki perbelanjaan yang terbaik, namun menjejaki perbelajaan lain jua.

Baqir juga telah menggalakkan pengikutnya untuk cuba mencatat perbelanjaan peribadi mereka. Selepas latihan belanjawannya sendiri, dia kini mempertimbangkan untuk membeli mesin kopi dan menjejaki berapa banyak wang yang dia belanjakan untuk kucingnya.

ARTIKEL BERKAITAN: Kopi Latte Ala Kampung, Rasa ‘Sebijik’ Macam Minum Kat Kedai Kopi Mahal!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: @BaqirNajh

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI