Sekiranya dikurniakan kulit yang sangat sensitif, anda memahami betapa sukarnya mencari produk yang berfungsi dan berbau wangi tanpa mencetuskan misteri. Ini terutama berlaku untuk deodoran, kerana banyak ramuan yang terkenal untuk memasang lubang hidung anda dan menutupi BO juga boleh menjadi sangat kasar pada kulit ketiak yang halus.

Syukurlah, ada banyak pilihan di luar sana untuk anda mencuba. Inilah panduan anda mengenai apa yang harus dicari dan dielakkan dari deodoran untuk kulit sensitif, ditambah dengan pilihan yang diluluskan oleh kulit untuk dipertimbangkan untuk ditambahkan ke rak keperluan anda.

Cara mencari deodoran untuk kulit sensitif yang benar-benar berfungsi

Panduan Mencari Deodoran Untuk Kulit Sensitif Yang Betul-betul Berfungsi Tanpa Merengsakan

Ketahui keperluan anda: Pertama, ketahui apa yang anda cari. Deodoran memerangi bau dengan meneutralkan bakteria penyebab bau sementara antiperspirant membuat anda kering dengan memasukkan kelenjar peluh dengan garam berasaskan aluminium.

Walaupun antiperspirant masuk akal untuk keringat yang panjang atau hari yang panas, mereka cenderung lebih menjengkelkan bagi individu yang mempunyai kulit sensitif kerana bahan aluminium itu sendiri. Oleh itu, anda mungkin ingin menghindari formula kekuatan klinikal (yang lebih tinggi dalam aluminium) dan memilih deodoran berbanding antiperspirant jika perlu.

Perengsa ID: Kemudian, ada senarai ramuan yang perlu dipertimbangkan. Walaupun ada yang mencetuskan ruam ketiak atau jerawat berbeza bagi setiap individu, ada beberapa penyebab biasa yang mungkin harus anda hindari. Ini termasuk:

  • WANGIAN– Minyak wangi sintetik yang digunakan untuk menutup bau, tetapi ia juga merupakan salah satu alergen kulit yang paling biasa.
  • GARAM – Berasaskan aluminium menyekat peluh tetapi boleh menyebabkan ruam pada kulit dan benjolan kecil seperti jerawat.
  • ALKOHOL – Mempunyai kualiti antibakteria tetapi juga dapat mengeringkan kulit anda dan menyebabkan kegatalan.
  • BAKING SODA DAN ASID HIDROKSI ALFA – Digunakan untuk menghilangkan bau dengan mengubah pH kulit juga boleh menjengkelkan bagi beberapa orang.
  • PENGAWET – Seperti parabens atau propilena glikol menghalang pertumbuhan bakteria tetapi juga boleh menyebabkan reaksi alergi dan kerengsaan.
  • BEBAS FORMALYDEHID – Seperti quaternium-15 yang dikaitkan dengan reaksi kulit alergi.

Percubaan dan kesilapan adalah kunci:

Langkah pertama anda adalah sepenuhnya menghindari produk atau bahan yang diketahui boleh merengsakan kulit. Untuk pilihan bebas aluminium yang masih menyerap peluh, pertimbangkan kandungan ramuan seperti pati ubi kayu yang dapat membantu menjaga ketiak anda tetap kering.

Formulasi yang disertakan dengan bahan-bahan yang menenangkan dan melembapkan seperti shea butter dan lidah buaya dapat membantu mengatasi potensi kerengsaan dari bahan-bahan lain, kata pakar dermatologi.

Panduan Mencari Deodoran Untuk Kulit Sensitif Yang Betul-betul Berfungsi Tanpa Merengsakan

Jika anda diuji reaksi alergi terhadap bahan tertentu, sukar untuk mengetahui dengan tepat bagaimana anda akan bertindak balas terhadap deodoran yang berbeza. Bahkan bahan “semula jadi”, seperti minyak pati, boleh menjengkelkan bagi individu tertentu. Salah satu cara untuk menyelamatkan kulit ketiak yang lembut adalah dengan memberi diri anda ujian tampalan dengan melancarkan sedikit deodoran ke lengan anda terlebih dahulu. Sekiranya anda tidak mengalami reaksi kulit dalam masa 24 jam akan datang, anda boleh mencubanya.

IKLAN

Berikut adalah deodoran terbaik untuk kulit sensitif, menurut pakar dermatologi dan pengulas atas talian.

1. Drunk Elephant Sweet Pitti™ Deodorant Cream

Panduan Mencari Deodoran Untuk Kulit Sensitif Yang Betul-betul Berfungsi Tanpa Merengsakan

Krim deodoran yang diformulasikan untuk menenangkan dan melembapkan kulit ketiak yang lembut, sambil mengelakkan bau. Campuran bahan penahan penghalang yang menenangkan seperti minyak tumbuhan (marula, baobab dan biji mongongo), serta butir marula dan shea, melembapkan kulit kering, kusam dan mudah merah. Menggunakan campuran asam mandelat dan arrowroot penyerap yang kuat, Sweet Pitti ™ menghilangkan bakteria penyebab bau yang degil walaupun menyerap kelembapan berlebihan dari kulit. Sweet Pitti ™ mempunyai tahap pH 4.0. Sesuai untuk semua kulit, termasuk sensitif. Krim deodoran ini bebas dari baking soda, minyak pati dan bahan yang berasal dari aluminium.

2. La Roche-Posay Sensitive Skin 24hr Deodorant

Panduan Mencari Deodoran Untuk Kulit Sensitif Yang Betul-betul Berfungsi Tanpa Merengsakan

24Hr deodoran roll-on memberi kesan anti-bau dan anti-kelembapan. Meninggalkan kesan tahan lama pada kulit, selama 24 jam. Bebas dari alkohol. Ia sesuai untuk semua jenis kulit, termasuk kulit sensitif.

3. CRYSTAL Mineral Deodorant Stick

Panduan Mencari Deodoran Untuk Kulit Sensitif Yang Betul-betul Berfungsi Tanpa Merengsakan

IKLAN

Bebas dari pewangi dan paraben, Crystal Deodorant melancarkan lapisan pelindung garam mineral semula jadi yang tidak dapat dilihat untuk mengelakkan bakteria penghasil BO keluar. Seperti yang dijelaskan oleh seorang pengulas: “Pada dasarnya, anda membasahi kristal dan menggosoknya di bawah lengan anda. Saya menggosoknya dengan baik, menjelajahi seluruh kawasan dan saya terasa selesa sepanjang hari! Serius, ia tidak mengotorkan pakaian anda dan tidak mempunyai aroma anda sendiri.”

4. Dove Advanced Care Anti-Perspirant Deodorant, Sensitive

Panduan Mencari Deodoran Untuk Kulit Sensitif Yang Betul-betul Berfungsi Tanpa Merengsakan

Anggap ini sebagai deodoran kulit sensitif yang masih dapat memiliki semua yang anda mahukan dan perlukan dalam antiperspirant. Ia bebas alkohol dan dibungkus dengan bahan pelembap yang terdapat dalam pelembap Dove seperti minyak jarak, minyak biji bunga matahari dan dimethicone untuk menjadikan kulit anda berasa segar. Tetapi ia juga mempunyai aluminium yang anda perlukan untuk menyekat peluh dan sentuhan wangian untuk aroma segar dan ringan.

5. Vichy Anti-perspirant Sensitive Skin

Panduan Mencari Deodoran Untuk Kulit Sensitif Yang Betul-betul Berfungsi Tanpa Merengsakan

Deodoran Wanita Vichy Deodoran Roll-on Anti-transpirant 50 ml Deodoran Rawatan Anti-peluh 24 jam terasa segar apabila digunakan, kering dengan cepat dan tidak meninggalkan sisa-sisa melekit. Kemasan anti-iritasinya yang lembut tidak dapat dilihat dan bebas wangian. Bagi wanita dari semua peringkat umur yang ingin menghentikan keringat tanpa merengsakan kulit ketiak yang sensitif atau merosot.

IKLAN

6. The Body Shop Aloe Caring Roll-On Deodorant

 

Deodoran aloe vera lembut untuk rasa segar dan menenangkan. Sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif. Individu yang pernah mencuba deodoran ini mengatakan ia penyelesaian efektif untuk kulit sensitif mereka. Sangat lembut namun berkesan, melindungi sehingga 24 jam tanpa henti.

7. Eucerin Deodorant Roll-On 24h Sensitive Skin

Panduan Mencari Deodoran Untuk Kulit Sensitif Yang Betul-betul Berfungsi Tanpa Merengsakan

Eucerin Deodorant Roll-On 24h adalah deodoran ringan yang mengawal bau dan peluh semua jenis kulit, termasuk kulit sensitif. Formula yang memberi tindakan antibakteria dengan menghilangkan bau busuk badan. Mengandungi garam aluminium yang mengatur peluh perlindungan 24 jam.

8. Total Image Smelly No More Roll On DeodorantPanduan Mencari Deodoran Untuk Kulit Sensitif Yang Betul-betul Berfungsi Tanpa Merengsakan

Hilangkan bau yang tidak menyenangkan dengan deodoran roll-on kristal semula jadi. Dicipta mengikut proses eksklusif dengan garam mineral semula jadi dengan kandungan ketulenan tinggi, deodoran semula jadi Smelly No More bertindak dengan menghalang aktiviti bakteria iaitu sumber bau badan yang sebenar.

9. Simple Soothing Anti-Perspirant

Panduan Mencari Deodoran Untuk Kulit Sensitif Yang Betul-betul Berfungsi Tanpa Merengsakan

Anti-peluh yang menenangkan, deodoran dengan bahan penjagaan kulit semula jadi. Formula ini tidak wangi dan bebas alkohol, tetapi masih menjanjikan perlindungan 48 jam. Memilih bahan anti peluh sering kali menjadi perkara penting dalam rutin pagi anda. Walau bagaimanapun, sebilangan deodoran boleh menjadi keras pada kulit anda. Rangkaian menenangkan dari simple bebas dari warna tiruan dan diuji secara dermatologi untuk mengelakkan kegatalan atau kekeringan pada ketiak. Produk ini juga bebas dari paraben dan phthalates, memastikan ketiak anda dijaga dengan cara yang lembut sangat sesuai untuk kulit yang kering mahupun sensitif.

10. Schmidt’s Natural Deodorant Stick Sensitive Skin Formula

Panduan Mencari Deodoran Untuk Kulit Sensitif Yang Betul-betul Berfungsi Tanpa Merengsakan

Formula berasaskan tumbuhan ini menggunakan bahan-bahan seperti kelapa, minyak pokok teh, minyak jojoba, arrowroot dan minyak pati untuk membuat anda berbau segar sepanjang hari. Deodoran Schmidt untuk kulit sensitif menggunakan magnesium dan bukannya aluminium untuk membantu mengatasi bau tanpa merengsakan kulit halus. Mempunyai lima varian aroma yang diilhamkan oleh alam iaitu Bunga Geranium, Teh Melati, Lavender, Lily of the Valley atau Pokok Teh semuanya direka khas untuk kulit sensitif.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI