Kesedaran bahawa pelindung matahari adalah bahagian penting dalam rutin penjagaan kulit, tidak kira cuaca apa yang melanda negara anda. Ini adalah produk “anti-penuaan” nombor satu di luar sana, dan sebenarnya, tidak ada gunanya melabur dalam serum dan krim yang mahal jika anda tidak melindungi kulit anda terlebih dahulu dengan SPF.

Tetapi apa yang berlaku apabila anda memakai wajah yang penuh dengan solekan dan sudah tiba masanya untuk aplikasikan semula krim tabir suria? Pastinya, anda perlu aplikasi semula untuk memastikan perlindungan dari sinar matahari anda bertahan sepanjang hari.

Walaupun anda mungkin cenderung untuk menjauhi penambahan lapisan SPF yang lain kerana takut merosakkan asas gabungan solekan anda yang sempurna, permohonan semula sama pentingnya, jika tidak lebih penting daripada pusingan awal produk itu sendiri.

Menurut Kelli Bartlett, pengarah artistik di Glamsquad, “Kunci untuk mengelakkan kerosakan yang disebabkan oleh sinar matahari adalah melindungi diri sendiri secara konsisten” – menekankan secara konsisten.

Sejujurnya, penggunaan semula pelindung matahari semasa memakai solekan boleh dilakukan dan sebenarnya mempunyai beberapa faedah serbaguna. Di bawah ini, kami kongsi tip dan trik yang diluluskan oleh pakar untuk mengekalkan solekan sempurna dan juga menjaga kulit anda terlindung.

Ini Cara Yang Betul Aplikasi Semula ‘Sunscreen’ Lepas Mekap. 10 Powder Sunscreen Terbaik Perlu Dimiliki.

Kulit Anda & Perlindungan Matahari

Walaupun ini bukan bahagian paling seksi dari rutin kecantikan anda, memakai SPF terbukti menjadi salah satu kaedah paling berkesan untuk melindungi kulit dari beberapa masalah, yang paling sedikit adalah bintik matahari, penuaan pramatang, garis halus, dan kedutan apatah lagi barah kulit.

Rutin melindungi kulit anda dari sinar UV yang berbahaya dari sinar matahari, tindakan menggunakan SPF setiap hari apabila di luar, dan tujuannya adalah untuk menjadi standard dalam rejim anda seperti menggosok gigi.

Memastikan perlindungan sepanjang hari dalam bentuk penggunaan semula adalah kunci kecantikan. Sebaik sahaja kulit anda terdedah pada sinar matahari, aplikasi SPF, “bahan aktif pelindung matahari melakukan proses degradasi, jadi rutin solekan pagi anda tidak akan memberikan perlindungan untuk berjalan-jalan di siang hari yang cerah.” Peraturan praktis yang baik adalah menggunakan SPF 15 minit sebelum terdedah kepada cahaya matahari dan setiap dua jam ketika berada dalam keadaan terdedah secara langsung. Juga, pastikan untuk memilih SPF 30 hingga 50 – itu adalah pertaruhan paling selamat untuk melindungi terhadap 97 hingga 98 peratus sinar UVB (5 peratus sinar UV yang menyebabkan kebanyakan kanser kulit).

Lapiskan

SPF anda hanya bermanfaat seperti SPF tertinggi yang digunakan, dalam jumlah yang paling sedikit . Ini bermakna jika anda menggunakan pelembap dengan SPF 15 dan foundation dengan SPF 30, jumlah perlindungan anda adalah 30, bukan 45. Kononnya, kerana sukar untuk menutup setiap inci kulit anda, kebanyakan orang mempunyai kecenderungan untuk melepaskan pelindung matahari di bahagian tengah wajah dan mengabaikan bahagian tepi dan luar. Lapisan adalah cara terbaik untuk memastikan bahawa permukaan kulit anda tinggi dilindungi dengan baik.

Langkah ini juga mempunyai kelebihan tambahan pada warna kulit jika anda menggunakan, katakanlah, pelembap berwarna dengan SPF di atas pelembap SPF anda. Secara keseluruhan, lebih baik bekerja dengan jenis kulit anda, jadi penyelesaian yang sama yang cari dalam sentuhan solekan tradisional harus membimbing anda ke arah penyelesaian sentuhan pelindung matahari.

IKLAN

Cara Memohon Semula

Untuk Kulit Berminyak

Ini Cara Yang Betul Aplikasi Semula ‘Sunscreen’ Lepas Mekap. 10 Powder Sunscreen Terbaik Perlu Dimiliki.

Dalam dunia solekan, kulit berminyak dan bedak muka berganding bahu, dan linkungan yang sama berlaku untuk menemukakan SPF anda. Oleh kerana anda mungkin sudah mula mencantikkan solekan kulit anda dengan menggunakan serbuk solekan, menggunakan serbuk SPF yang meningkat dua kali ganda sebagai bahan pelindung tidak perlu dipertimbangkan.

Untuk menggunakan bedak tabur yang mengandungi SPF, adalah mustahak untuk memasukkan serbuk terlebih dahulu ke dalam kulit dengan berus untuk memastikan liputan luas permukaan maksima.

Sekiranya kulit anda cenderung berminyak dan solekan akan cair sepanjang hari, gunakan ini sebagai peluang untuk menambahkan liputan semula ke dalam penampilan anda dengan menggunakan bedak padat berbanding bedak tabur yang menawarkan liputan yang lebih sedikit.

Untuk Kering atau Gabungan

Ini Cara Yang Betul Aplikasi Semula ‘Sunscreen’ Lepas Mekap. 10 Powder Sunscreen Terbaik Perlu Dimiliki.

Tidak seperti kulit berminyak, kulit kering memerlukan lebih banyak penghidratan ketika bersentuhan, dan serbuk sering menekankan tompokan kering, sama ada dari jenis SPF atau tidak. Atas sebab ini, pakar kecantikan mengesyorkan penyemburan dengan SPF. Kabus SPF yang menyegarkan dan menghidratkan membolehkan anda terus menambahkan penghidratan dan keseimbangan pada kulit kering sambil melindunginya. “Pastikan untuk menerapkan secara merata ke seluruh wajah, dengan satu semburan untuk setiap kuadran wajah ditambah satu di tengah untuk ukuran yang baik.

IKLAN

Untuk Kulit Sensitif

Ini Cara Yang Betul Aplikasi Semula ‘Sunscreen’ Lepas Mekap. 10 Powder Sunscreen Terbaik Perlu Dimiliki.

Jenis kulit sensitif mungkin mendapati bahawa pelapisan terlalu banyak produk pelindung matahari, pelembap, foundation dapat meletakkan landasan untuk pecah dan pori-pori tersumbat. Selesaikan satu langkah dengan memilih pelembap pelbagai tugas yang mengandungi SPF terbina di dalam. Kemudian, bergantung pada jenis kulit anda terletak pada spektrum, teruskan permohonan semula setiap dua jam dengan bedak atau face mist yang mengandungi SPF.

Cara memilih (dan menggunakan) pelindung matahari serbuk terbaik

SPF: Cari serbuk spektrum luas yang SPF 30 atau lebih tinggi, dan pilih formula mineral (bermaksud ia mengandungi titanium dioksida atau zink oksida) kerana kurang menjengkelkan jika mempunyai kulit sensitif.

Jenis kulit: Kerana pelindung matahari serbuk berada di atas kulit, mereka akan menjadi sahabat anda jika mempunyai kulit berminyak atau jerawat. Sekiranya kulit anda jenis kering, cari serbuk halus yang mengandungi bahan penghidratan, seperti asid hyaluronik atau ceramida, untuk mengelakkan penggunaan yang lebih berat.

10 Pelindung Matahari Serbuk Terbaik untuk Menyempurnakan Kulit Anda sambil Melindunginya

1. SUPERGOOP Invincible Setting Powder SPF 45

Ini Cara Yang Betul Aplikasi Semula ‘Sunscreen’ Lepas Mekap. 10 Powder Sunscreen Terbaik Perlu Dimiliki.

Supergoop! terkenal dengan formula pelindung matahari yang telus, dan Invincible Setting Powder tidak berbeza. Dengan penambahan ceramida dan gliserida zaitun untuk kelembapan, pelindung matahari ini menawarkan penghidratan tambahan tanpa menjadikan kulit anda kelihatan berminyak. Bebas dari paraben, oxybenzone, dan wangian sintetik, ini juga merupakan pilihan yang baik jika kulit anda mudah teriritasi oleh pelindung matahari.

2. PETER THOMAS ROTH Instant Mineral Broad Spectrum SPF 45 Sunscreen

Ini Cara Yang Betul Aplikasi Semula ‘Sunscreen’ Lepas Mekap. 10 Powder Sunscreen Terbaik Perlu Dimiliki.

IKLAN

Pelindung matahari mineral matte ini diformulasikan sepenuhnya telus, mudah digunakan, dan menawarkan perlindungan terbaik untuk semua jenis kulit. Cukup debu pada serbuk halus dengan sikat pembuangan sendiri untuk mengatasi minyak, meratakan warna kulit, dan melicinkan tekstur.

3. Tarteguard Mineral Powder Sunscreen Broad Spectrum SPF 30

Ini Cara Yang Betul Aplikasi Semula ‘Sunscreen’ Lepas Mekap. 10 Powder Sunscreen Terbaik Perlu Dimiliki.

Tarte jenama kecantikan semula jadi yang diluluskan oleh pakar strategi menawarkan pelindung sinar matahari serbuk berus yang mengandungi ketiga-tiga penyekat mineral UVA dan UVB (zink oksida, titanium dioksida, dan besi oksida). Ini adalah pilihan yang baik walaupun anda tidak pernah mencubanya.

4. Clinique Stay-Matte Sheer Pressed Powder

Ini Cara Yang Betul Aplikasi Semula ‘Sunscreen’ Lepas Mekap. 10 Powder Sunscreen Terbaik Perlu Dimiliki.

Untuk beberapa aksi penyerap minyak yang terkenal, sapukan beberapa Clinique’s Stay-Matte Sheer Pressed Powder. Tersedia dalam 20 warna, ini adalah formulasi ultra tipis yang bagus untuk bersinar sepanjang hari sambil memberikan liputan ringan hingga sederhana dan kemasan matte.

5. Brush On Block Mineral Sunscreen Powder Broad Spectrum SPF 30Ini Cara Yang Betul Aplikasi Semula ‘Sunscreen’ Lepas Mekap. 10 Powder Sunscreen Terbaik Perlu Dimiliki.

Serbuk mineral tabir suria ini selamat diguna, bebas paraben, dan mesra vegan dengan formula semula jadi yang terdapat dalam berus yang boleh digunakan sendiri. Menjadi kegemaran kerana kadangkala tidak kelihatan berkapur seperti tabir suria cair, dan ini membolehkan anda terus menerus memohon semula sepanjang bahagian saya dan zon-T di wajah.

6. Paula’s Choice On-the-Go Shielding Powder SPF 30

Ini Cara Yang Betul Aplikasi Semula ‘Sunscreen’ Lepas Mekap. 10 Powder Sunscreen Terbaik Perlu Dimiliki.

Pelindung matahari serbuk lut sinar ini tidak bersifat komedogenik jadi ia tidak akan menyumbat liang pori anda dan mengeluarkan wangian yang berpotensi menjengkelkan dari formula. Ia juga mempunyai senarai ramuan terkemuka seperti vitamin A, C, dan E untuk perlindungan antioksidan, ekstrak herba yang menenangkan, dan ceramida berkhasiat.

7. ISDIN Mineral Brush Facial Powder SPF 50

Ini Cara Yang Betul Aplikasi Semula ‘Sunscreen’ Lepas Mekap. 10 Powder Sunscreen Terbaik Perlu Dimiliki.

Pelindung matahari serbuk ini, yang mempunyai kemasan semula jadi yang halus dan dapat mengurangkan kilauan dan menjadikan wajah terasa lembut. Bonus formula SPF 50 bebas wangian, paraben, dan bebas talc.

8. Ilia Flow-Thru Radiant Translucent Powder SPF 20

Ini Cara Yang Betul Aplikasi Semula ‘Sunscreen’ Lepas Mekap. 10 Powder Sunscreen Terbaik Perlu Dimiliki.Serbuk SPF lut ini dibuat dengan bahan-bahan semula jadi dan organik (seperti lidah buaya, markisa, dan minyak rosemary), menjadikannya pilihan yang sah bagi sesiapa sahaja yang berada di kawasan kecantikan. Masukkan ke dalam beg tangan anda untuk melindungi kulit dari sinar UV, menghilangkan kilauan dan minyak berlebihan, dan mengurangkan kemerahan.

9. Tarte Sea Set & Protect Mineral Sunscreen PowderIni Cara Yang Betul Aplikasi Semula ‘Sunscreen’ Lepas Mekap. 10 Powder Sunscreen Terbaik Perlu Dimiliki.

Langkah terakhir dalam rutin solekan anda mestilah 100% lapisan pelindung matahari serbuk ini. Ini memberi anda dos harian SPF 30 dan mengekalkan solekan anda sehingga 12 jam!!!

10. Belif Almighty Sun Powder

Ini Cara Yang Betul Aplikasi Semula ‘Sunscreen’ Lepas Mekap. 10 Powder Sunscreen Terbaik Perlu Dimiliki.
PIC: yourgilrboss

Sekiranya anda lebih suka bedak padat untuk badak muka dengan pelindung matahari, cubalah ini dari belif jenama penjagaan kulit Korea. Anda boleh menggunakannya dengan berus solekan dan bukannya berus crappier yang sering disertakan dengan pelindung matahari. Selain itu, ia adalah alternatif yang kurang kemas daripada serbuk longgar.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI