Adakah wanita cantik selalu menjengkelkan? Bersenam setiap hari, walaupun sedang bercuti dan sentiasa kelihatan mengawal apa yang mereka makan, seolah-olah mereka tidak pernah makan sekeping Oreo pun.

Wajah sentiasa bercahaya dari dalam dan terlalu banyak tenaga, ya, walaupun pada pagi Isnin. Anda juga mungkin mempunyai rakan sekerja atau rakan sebilik yang konsisten dengan tabiat sihatnya dan bermotivasi sehingga anda tertanya-tanya sama ada dia mengambil pil ajaib, atau mungkin dia dilahirkan memang cantik.

Tetapi inilah berita baik untuk kita manusia biasa, tidak ada sifat genetik atau pil ajaib yang mengekalkan bentuk badan langsing. Sebaliknya, ia adalah satu siri tabiat mudah. Ini bermakna bahawa cahaya dari dalam dan motivasi yang tidak berbelah bahagi bukan sahaja mungkin, tetapi boleh dicapai.

Lagipun, saiz seluar tertentu tidak mungkin cukup kuat untuk memberikan anda cahaya dari dalam dan tenaga tanpa had. Berikut adalah 10 tabiat yang dimiliki oleh wanita yang sentiasa dalam bentuk badan langsing yang menjadi dambaan, bakal memotivasikan diri anda:

1. Mencari keseronokan dalam senaman

10 Tabiat Wanita Yang Bertubuh Langsing, Bakal Memotivasikan Diri Anda. Tak Susah Pun!

Mungkin anda berfikir bahawa wanita yang bertubuh langsing adalah baka yang keluar dari rahim terus bersenam, tetapi itu tidak benar. Daripada secara semula jadi menikmati senaman yang sengit, mereka mendapati kegembiraan dalam senaman. Mungkin mereka mempunyai latihan seperti zumba atau body combat yang mereka gemari, atau dengan menjalani ritual senaman harian dapat mengosongkan fikiran dan menemui ketenangan dan kestabilan. Tidak kira bagaimana mereka melakukannya, mereka mendapati kegembiraan dalam bersenam dan bersenam kerana mereka mahu, bukan kerana mereka terpaksa.

2. Fikir tentang apa yang perlu dimakan dan bukannya apa yang tidak boleh dimakan

10 Tabiat Wanita Yang Bertubuh Langsing, Bakal Memotivasikan Diri Anda. Tak Susah Pun!

Budaya diet telah mengajar kita untuk menumpukan pada perkara yang tidak boleh dimakan, produk tanpa lemak, diet rendah karbohidrat atau label “tiada gula tambahan”. Daripada bimbang tentang apa yang anda tidak patut makan, wanita yang sentiasa cergas teruja dengan makanan yang mereka makan seperti salad segar, rebusan yang menghangatkan, hidangan sayuran yang lazat dan ‘smoothie’ yang menyegarkan. Apabila ia datang untuk menikmati ais krim, keju atau Fettucine Alfredo, mereka menikmati perkara sebenar dan bukannya menyekat atau menikmati alternatif tiruan.

3. Kekal aktif di luar gim atau waktu senaman yang ditetapkan

10 Tabiat Wanita Yang Bertubuh Langsing, Bakal Memotivasikan Diri Anda. Tak Susah Pun!

Wanita yang sentiasa kekal cergas tidak mengehadkan aktiviti kepada sesi senaman selama 60 minit atau masa di gim. Sebaliknya, mereka menjalani gaya hidup yang lebih aktif secara keseluruhan. Oh, dan mereka juga tidak mundar-mandir di ruang tamu mereka sebelum tidur untuk melangkah ke 10,000 langkah terakhir. Mereka lebih banyak bergerak dan kurang duduk kerana ia adalah lumrah bagi mereka. Cuba tambahkan lebih banyak pergerakan tanpa senaman dalam hidup anda. Walaupun anda mempunyai meja kerja biasa, terdapat banyak cara untuk menyesuaikan lebih banyak pergerakan ke dalam harian anda.

IKLAN

4. Berehat

10 Tabiat Wanita Yang Bertubuh Langsing, Bakal Memotivasikan Diri Anda. Tak Susah Pun!

Betul! Wanita yang bertubuh langsing tahu bahawa kunci kesihatan adalah keseimbangan, bukan kesempurnaan. Badan anda memerlukan pemulihan sama seperti ia memerlukan pergerakan, jadi manfaatkan hari rehat anda seperti mana-mana hari bersenam. Fikirkan regangan lembut jika anda berasa tegang atau mandian buih untuk melegakan otot dan merehatkan minda. Selain itu, mengutamakan tidur adalah salah satu perkara paling penting yang boleh anda lakukan untuk badan anda. Detoks rutin tidur anda dengan mematuhi jadual, menjalani rutin malam yang santai dan menyempurnakan persekitaran tidur anda.

5. Tidak pernah terlalu lapar atau terlalu kenyang

Walaupun merosakkan budaya diet telah membuatkan kita berfikir bahawa kurang makan adalah perkara yang baik, wanita bertubuh langsing tahu bahawa badan mereka tidak sepatutnya berasa serba kekurangan atau lapar sehingga  berasa lemah atau “kebuluran.” Perasaan terlalu lapar menghalang anda daripada menjadi intuitif tentang apa yang badan mahu dan membuat pilihan berdasarkan apa yang benar-benar ingin dinikmati.

10 Tabiat Wanita Yang Bertubuh Langsing, Bakal Memotivasikan Diri Anda. Tak Susah Pun!Juga, makanan adalah tenaga, bukan musuh. Badan memerlukan banyak tenaga hanya untuk wujud, lebih-lebih lagi untuk bersenam. Jika anda mendapati diri anda lapar sejurus selepas makan, cuba tambah lebih banyak serat dengan sayur-sayuran, kekacang, kacang, dan bijirin penuh. Bawa snek yang berkhasiat bersama anda pada setiap masa sekiranya kelaparan menyerang dan pertimbangkan salad atau snek tengah petang dengan beberapa sayuran jika jurang antara makan tengah hari dan makan malam terasa terlalu lama.10 Tabiat Wanita Yang Bertubuh Langsing, Bakal Memotivasikan Diri Anda. Tak Susah Pun!

Sebaliknya, makan berlebihan sehingga rasa “kenyang” boleh menyebabkan kita berasa lesu, sakit dan menghalang penghadaman. Cuba makan dengan lebih berhati-hati dan mengunyah lebih perlahan, supaya anda sedar apabila anda tidak lagi menikmati makanan anda dan hanya makan kerana ia berada di hadapan anda. Juga, berhati-hati tentang makan apabila anda tidak lapar. Ia mungkin kerana kebosanan, emosi atau tekanan, jadi makanlah dengan cara lain jika anda mendapati keinginan datang yang tiada kaitan dengan isyarat kelaparan.

6. Fahami bahasa badan dan bukannya melakukan diet yang bergaya

10 Tabiat Wanita Yang Bertubuh Langsing, Bakal Memotivasikan Diri Anda. Tak Susah Pun!

IKLAN

Jika diet membantu anda mendapatkan bentuk badan langsing, ia tidak akan membantu anda mengekalkan bentuk badan. Sebenarnya, diet fad tidak wujud untuk wanita yang sentiasa sihat. Sebaliknya, kaedah pemakanan mereka adalah gaya hidup, bukan diet. Mereka tahu makanan mana yang membuat badan mereka berasa sihat dan mana yang membuat mereka berasa lesu atau sakit. Rahsia untuk menjadi sihat datang dari dalam, bukan dari sumber luaran seperti diet yang bergaya atau rancangan makan. Badan anda sudah tahu apa yang diperlukan untuk menjadi sihat, anda hanya perlu mendengarnya.

7. Minum banyak air

10 Tabiat Wanita Yang Bertubuh Langsing, Bakal Memotivasikan Diri Anda. Tak Susah Pun!

Tidak mengejutkan, nutrien yang paling asas mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Tetapi lebih penting daripada bagaimana ia boleh meningkatkan kesihatan. Air adalah daya hidup badan dan kekal terhidrat adalah penting untuk setiap organ, sel dan sistem di dalamnya sihat. Sehingga 60 peratus badan manusia diperbuat daripada air, jadi kita boleh membantu lebih separuh daripada fungsi badan dengan hanya kekal terhidrat. Tidak hairanlah wanita yang sentiasa dalam bentuk badan sentiasa meneguk air. Tidak pasti sama ada anda cukup minum?

8. Mengekalkan rutin

10 Tabiat Wanita Yang Bertubuh Langsing, Bakal Memotivasikan Diri Anda. Tak Susah Pun!

Anda tahu bahawa mengekalkan bentuk badan adalah satu siri tabiat mudah, yang bermaksud bahawa wanita yang bertubuh langsing tahu cara mencipta tabiat dan kemudian mengubah tabiat itu menjadi rutin. Tabiat membantu kerana anda tidak perlu berdebat sama ada untuk mengikuti setiap tabiat yang sihat atau tidak. Buat saja! Rutin juga membantu kerana ia memberikan konsistensi, walaupun pada hari yang paling sibuk.

Sebagai contoh, jika aliran yoga harian adalah sebahagian daripada rutin anda,  tidak perlu memikirkan sama ada anda patut atau tidak sesuai dengannya pada hari yang sibuk, pasti anda akan mengutamakannya kerana ia tidak boleh dirunding. Untuk membina tabiat yang sihat, mulakan dengan sesuatu yang lebih mudah daripada yang difikirkan.

IKLAN

9. Mengekalkan kehidupan tetap menarik

10 Tabiat Wanita Yang Bertubuh Langsing, Bakal Memotivasikan Diri Anda. Tak Susah Pun!

Mungkin tabiat kesihatan yang paling dipandang remeh adalah mencuba perkara baharu secara konsisten. Orang yang paling sihat tahu bahawa rahsia umur panjang adalah kekal berminat dan tercabar. Ya, ini bermakna mencuba senaman baharu dan bereksperimen dengan resipi baharu, tetapi ini juga bermakna mencuba perkara baharu di luar rutin kesihatan dan kecergasan juga. Walaupun kedengaran murahan, mempunyai semangat untuk hidup bukan sahaja membuatkan anda gembira, tetapi membuatkan anda bermotivasi. Apabila anda berasa letih pada siang hari, ini mungkin tanda bahawa anda tidak melakukan apa-apa yang cukup sehingga menyalakan api dalam diri anda. Kekal ingin tahu, cuba perkara baharu dan luangkan lebih banyak masa mengejar minat, hobi dan perkara yang anda minati. Fokuskan kesihatan tidak tidak penting, yang penting ia akan menjadikan anda lebih sihat dan menjadikan anda lebih bahagia.

10. Tahu apa yang patut mereka terima

Kita sering bergelut dengan pemakanan yang sihat, menjaga diri sendiri atau bersenam kerana kita tidak melihat diri kita seperti orang yang akan melakukannya. Kitaran ganas, bukan? Keyakinan adalah keadaan fikiran, bukan keadaan. Orang yang yakin mempunyai peluang yang lebih baik untuk mengekalkan bentuk badan (bukan sebaliknya) kerana keyakinan sebenarnya hanyalah soal menepati janji kepada diri sendiri.

10 Tabiat Wanita Yang Bertubuh Langsing, Bakal Memotivasikan Diri Anda. Tak Susah Pun!

Anda membina keyakinan apabila anda secara konsisten muncul untuk perkara yang anda ingin tunjukkan. Ya, semudah itu! Dan apabila anda mengasihi diri sendiri, anda makan, bergerak dan hidup dengan cara yang menyuburkan dan menjaga tubuh dan bukan kerana hukuman, kesedaran diri atau kebencian. Menjadi “langsing” bukan saiz atau nombor pada skala, ia mengenai memberi badan anda alat untuk merasai yang terbaik kerana anda layak mendapatnya.

+++ Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe.

10 Tabiat Wanita Yang Bertubuh Langsing, Bakal Memotivasikan Diri Anda. Tak Susah Pun!